Napeti krimići i psihološki trileri koji moraju biti na svakoj polici

Ako tražite napete, dinamične i krimiće prepune obrate – na pravom ste mjestu. Kao i svake godine uoči Interlibera, Mozaik knjiga pripremila je mnoštvo najnovijih svjetskih uspješnica koje su već osvojile milijune oštrih kritičara i zahtjevnih čitatelja ovoga žanra. U nastavku pronađite najnovije naslove koje nećete moći ispustiti iz ruku.

  1. Obitelj s gornjeg kata

Nedugo nakon svog dvadeset i petog rođendana Libby Jones dobiva pismo kojem se nadala cijeli život – napokon će saznati tko je ona zapravo.

Saznaje identitet svojih roditelja, ali i da je jedini nasljednik napuštene vile na obali Temze u Chelseaju. Libbyn život mijenja se iz temelja. Ali ona nije jedina koja je iščekivala ovaj dan.

Prije dvadeset i  pet godina, anonimna dojava dovodi policiju u vilu u Prilazu Cheyne 16. U kuhinji u prizemlju pronalaze tri tijela obučena u crno, a kraj njih oproštajnu poruka. U kolijevci na katu pronalaze zdravo desetomjesečno dijete. Ali u kući je stanovalo još četvero djece kojima nema ni traga.

O autorici romana Obitelj s gornjeg kata:

Godine 1999. svjetska književna scena upoznala je Lisu Jewell koja sada već punih 20 godina piše romane koji ne silaze s vrhova lista najprodavanijih naslova. Ova britanska autorica u dva desetljeća stvaranja velikih uspješnica objavila je gotovo dvadeset romana, ljubavne ili kriminalističke tematike.

  1. Meksički roman strave

Silvia Moreno-Garcia osvojila je svijet nakon što je 2020. godine objavila roman „Meksički roman strave“. Njezin horor roman i publika i kritika opisuju superlativima, što potvrđuju brojne nagrade.

Ova očaravajuća feministička verzija romana strave prodala se u više od pola milijuna primjeraka s obje strane Atlantika, a New Yorker, NPR, Washington Post, Book Page, Book Riot, AudioFile, Library Journal, Electric Lit, Vanity Fair i Marie Claire proglasili su ovu horor poslasticu najboljom knjigom 2020. godine.

Moreno-Garcia je odmah po objavljivanju ovog romana završila na vrhovima lista najprodavanijih naslova, a na svoje veoma popularne popise uvrstili su je slavni i utjecajni New York Times i Indie. Uslijedila su brojna priznanja među kojima se najviše ističu osvojene nagrade Locus, Pacific Northwest i Goodreads, te nominacije za nagrade Nebula, World Fantasy, British Fantasy/August Derleth, Shirley Jackson, Stoker i Mythopoeic

Atmosferi i stilu pisanja nije odoljela ni sedma sila. Zahvaljujući streaming usluzi Hulu na malim ćemo ekranima moći uživati u limitiranoj seriji koja se smjestila u Meksiku pedesetih godina 20. stoljeća kada mlada pripadnica visokog društva otkriva jezive tajne prekrasne stare vile.

Osim romana, Moreno-Garcia poznata je i po kratkim pričama kojih je u petnaest godina dugoj spisateljskoj karijeri objavila preko 50. U bogatoj karijeri objavila je sedam romana koji su se prodali u milijunskim nakladama. Časopis Time uvrstio je „Gods of Jade and Shadow“ među 100 najvažnijih fantasy naslova svih vremena.

  1. Krvne veze

Angela Marson jedna je od vodećih i najčitanijih autorica kriminalističkih romana ne samo u Velikoj Britaniji, već u cijelom svijetu. Njezini romani prevedeni su na više od 30 jezika i prodani u milijunskim nakladama. Prije statusnog simbola u kriminalističkom svijetu, Marsons je dugih 25 godina imala problema s pronalaskom izdavača. Prijelomna godina u njezinom životu bila je 2015. godina kada objavljuje prva tri romana koji su se u svega nekoliko godina prodali u gotovo četiri milijuna primjeraka. Njezin prvi kriminalistički roman „Nijemi vrisak“ svjetska je uspješnica s više od milijun prodanih primjeraka, a ujedno je to prvi slučaj inspektorice Kim Stone od čak 16 koliko je autorica najavila da će ih biti.

Nove detektivske igre, nestrpljenje, strah i nezaboravne avanture dio su romana „Krvne veze“ koji donosi peti slučaj sad već slave inspektorice Stone. Nakon prva tri romana, u prijevodu Igora Rendića, objavljen je i peti „Krvne veze“ koji donosi nove, podjednako napete i zanimljive avanture sada već omiljene istražiteljice Kim Stone. Osim kritike i publika je njezin novi roman dočekala s velikim oduševljenjem. Na renomiranoj stranici Goodreads, koju prate milijuni čitatelja, „Krvne veze“ dobio je visoku ocjenu (4,4 od maksimalnih 5).

  1. Povratak učitelja plesa

Henning Maknell najuspješniji je švedski pisac kriminalističkih romana svih vremena, koji je vrhove svjetskih ljestvica najprodavanijih knjiga osvojio godinama prije nego što je taj žanr iz skandinavskih zemalja osvojio svijet.

„Povratak učitelja plesa“ u prijevodu Branke Grubić najnoviji je roman majstora zanata. Roman započinje već poznatim stilom pisanja – pronađeno je tijelo bivšeg policajca, a u snijegu su pronađeni tragovi koraka koji podsjećaju na korake u tangu. Ubojstvo koje nalikuje na smaknuće. Istražitelj Stefan Lindman, sasvim je običan policajac koji pokušava doći do istine, a istraga ga odvodi u svijet švedskog neonacističkog podzemlja.

Od Mankella su učile mnoge današnje spisateljske zvijezde, ali malo mu se tko uspio približiti u spisateljskoj vještini. Osim po slavnom istražitelju Kurtu Wallanderu, Mankell je ugled stekao i po knjigama za djecu, te svom političkom angažmanu, posebno u Africi u kojoj je čak i proveo dio života. U svojoj bogatoj karijeri Mankell je prodao preko 40 milijuna knjiga diljem svijeta za koje je dobio brojne književne nagrade, a njegovi su vrhunski kriminalistički romani prevedeni na više od 45 jezika. Neki su njegovi romani ekranizirani i u Švedskoj i u Velikoj Britaniji, gdje je glavnoga junaka utjelovio slavni Kenneth Branagh. Henningu Mankellu na hrvatski su do sada prevedeni romani „Ubojstvo na Ivanjsku noć“, „Na pogrešnom tragu“, „Talijanske cipele“, „Ubojica bez lica“, „Psi iz Rige“, „Bijela lavica“ i „Čovjek koji se smiješio“.

Henning Maknell preminuo je u listopadu 2015. godine.

  1. Supruge

Psihološki triler „Supruge“ američke autorice Tarryn Fisher u rekordnom roku postao je književna senzacija s obje strane Atlantika. S gotovo milijun prodanih primjeraka roman „Supruge“ postao je uspješnica New York Timesa, USA Todaya, The Globe and Maila, Amazona i The Toronto Stara. Roman je mjesecima bilo nemoguće skinuti s prvog mjesta liste najprodavanijih romana New York Timesa.

Osim čitatelja Goodreada, koji su „Supruge“ nominirali za najbolji kriminalistički roman 2020. godine, ovom književnom poslasticom oduševila i sedma sila. Amazon Prime otkupio je prava za njegovu ekranizaciju, a uskoro se očekuje i početak snimanja.

Tarryn Fisher autorica je devet svjetskih uspješnica, a najviše pažnje čitatelja i kritike privukla je ovim dinamičnim, uvrnutim i šokantnim trilerom. Roman jednostavno nije moguće ispustiti iz ruku! Zaplet ovog psihološkog trilera razvija se brzinom munje.

Prijevod s engleskog jezika potpisuje Andrea  Cvjetković.

  1. Popis uzvanika

Proslava vjenčanja postat će nešto mračno i smrtonosno u ovom slasno opakom i atmosferičnom trileru u maniri Agathe Christie iz pera autorice „Lovačke družine“, bestselera New York Timesa.

Lucy Foley osvojila je svijet debitantskim kriminalističkim romanom „Lovačka družina“, a kada je početkom 2020. godine objavila svoju petu knjigu, kriminalistički roman „Popis uzvanika“ opravdala je status vješte autorice zapleta, tajnovitosti i šokantnih krajeva i odmah osvojila vrhove lista najprodavanijih romana.

Roman „Popis gostiju“ osim što je proglašen jednim od najboljih trilera 2020. godine, vlasnik je brojnih nagrada i priznanja od strane kritike i publike. Popularni Goodreads prošle je godine „Popis uzvanika“ proglasio najboljim kriminalističkim romanom, a da se radi o odličnom štivu dokazuje i nominacija prestižne nagrade CWA Gold Dagger 2020. za najbolji kriminalistički roman.

Napetim krimićima Lucy Foley nije odoljela ni filmska industrija. Za oba njezina romana otkupljena su prava i čeka se datum premijera. Za sada je samo poznato da će na velika platna prvo stići film snimljen prema romanu „Lovačka družina“.

Foley je autorica triju povijesnih romana koji su prevedeni na šesnaest jezika. Njezini novinarski tekstovi su objavljeni u časopisima ES Magazine, Sunday Times Style, Grazia i mnogim drugima.

Svi koji obožavaju legendarnu Agathu Christe istinski će uživati u ovom romanu prepunom napetosti, sumnje i preokreta.

  1. Nemirna krv

Nakon romana „Zov kukavice“, „Dudov svilac“, „Karijera zla“ i „Smrtonosno bijelo“ stigao je peti naslov iz serije kriminalističkih romana s detektivom Cormoranom Strikeom iz pera slavne J.K. Rowling, autorice legendarnog Harryja Pottera. Robert Galbraith je pseudonim J.K. Rowling, a za pisanje kriminalističkih romana odlučila se budući da taj žanr obožava kao čitateljica.

„Nemirna krv“ dosad je najopsežniji naslov koji zaokružuje seriju veoma uspješnih kriminalističkih romana. Prve četiri knjige Roberta Galbraitha oduševile su kako kritiku tako i brojne čitatelje, a u neodoljivom istražiteljskom paru uživalo je više od 11 milijuna čitatelja. Osim visokih ocjena, ovaj naslov bio je nominiran u kategoriji za najbolji kriminalistički roman 2020. godine prema odabiru čitatelja Goodreadsa.

Roman „Nemirna krv“, u prijevodu Mirne Čubranić, najupečatljiviji je i najuzbudljiviji dosad. Čudesno zapetljan, ostavit će vas bez daha. Knjiga odmah po izlasku obara rekorde. Tako je u prvih sedam dana od objavljivanja zauzeo prvo mjesto na listi najprodavanijih knjiga u Velikoj Britaniji. Osim što je bio najprodavaniji naslov u kategoriji kriminalističkih romana, ova uspješnica bila je najtraženija u odnosu na druge kategorije i žanrove. Zanimljivo je da je upravo posljednji naslov oborio rekorde svojih prethodnika po broju prodanih primjeraka i postao najprodavaniji naslov iz serijala o Cormoranu Strikeu u prvih sedam dana od objavljivanja.

Četiri prethodna romana o istražitelju Cormoranu Strikeu, „Zov kukavice“, „Dudov svilac“, „Karijera zla“ i „Smrtonosno bijelo“, našla su se na vrhovima ljestvica međunarodnih bestselera i prilagođeni su za televizijsku seriju u produkciji Bronte Film and Television.

  1. Pronađen

“Pronađen je vrlo napet kriminalistički roman koji prati potresnu sudbinu otetog, pa zatim pronađenog, ali traumatiziranog dječaka u Engleskoj. Jedan od onih naslova koji se čitaju bez prestanka.“, izjavio urednik knjige Vid Jakša Opačić.

„Pronađen” autorice Erin Kinsley njezin je prvi roman objavljen u Hrvatskoj u prijevodu Maje Opačić. Uz njega, napisala je još dva kriminalistička romana – „Innocent” i „Hidden”. Svi njezini romani naišli su na odlične kritike struke i oduševljenja čitatelja. Među brojnim nominacijama za najbolji kriminalistički roman, najviše se ističe ona za nagradu Desmond Elliott.

Za razliku od većine autora, stil pisanja Erin Kinsley ne može se staviti u kalup. Njezini romani spajaju nekoliko različitih žanrova, ali najviše je vjerna kriminalističkom žanru. Isto je vidljivo i u romanu koji je postao jedan od omiljenih u svojoj kategoriji. „Pronađen“ umjesto da donosi priču o samom nestanku djeteta, gdje se vodi utrka s vremenom kako bi se pronašlo dijete, roman servira napetu priču o jedanaestogodišnjem Evanu, koji je nestao, ali je sada pronađen.

  1. Okretaj ključa

Ruth Ware jedna je od najpoznatijih britanskih autorica psiholoških romana, krimića i trilera. Protagonistice romana Ruth Ware najčešće su naizgled obične žene koje se iznenada pronalaze u složenim životnim situacijama, suočene s nekom vrstom zločina. Njezini se romani prevode na mnoštvo stranih jezika, a do sada su na hrvatski prevedeni „Igra laži“, „Smrt gospođe Westway“, „U mračnoj, mračnoj šumi“, „Žena u kabini 10“. „Okretaj ključa“ u prijevodu Nade Mirković peti je po redu triler Ruth Ware preveden na hrvatski jezik u izdanju Mozaika knjiga. Njezine su knjige objavljene na više od četrdeset jezika i prodane u nekoliko milijuna primjeraka diljem svijeta. Neki je uspoređuju s Liane Moriarty, a drugi s Agathom Christie – i obje su strane u pravu.

Ovaj intrigantan triler moderno je preispitivanje „Okretaja zavrtnje“ Henryja Jamesa. No zastrašujuća gotička atmosfera i misteriozan prizvuk ovoga puta ne proizlaze prvenstveno iz domene fantastike i onog nevjerojatnog, već iz domene digitalne tehnologije, njene potencijalne manipulativnosti te iznimnog manjka privatnosti koji iz nje proizlazi. „Okretaj ključa“ očarat će vas svojom atmosferom te ujedno i prožeti osjećajem jeze.

  1. Zabava

Elizabeth Day britanska je novinarka i spisateljica koja je za svoj književni rad primila brojna priznanja. „Zabava“ je njezin prvi roman objavljen na hrvatskom jeziku. U njemu autorica problematizira važnosti klase i elitizma unutar britanskog društva kroz motiv zabave. Day na mračan i satiričan način opisuje vrtoglav uspon bogatih britanskih nasilnika sve do najviših funkcija u društvu. Amazon Charts samo je jedan od mnogih lista na kojima je roman držao vodeće mjesto najprodavanijih romana u kategoriji kriminalističkih romana. Renomirani britanski književni klub Richard and Judy oduševio se romanom uz preporuku da se ovaj krimić mora naći na policama svih ljubitelja ovog žanra.

„Zabava“ je četvrti roman Elizabeth Day, od šest koliko ih je objavila u spisateljskoj karijeri. Svaki roman pronašao je put do publike, ali i zahtjevne kritike. Njezin prvijenac „Škare, kamen i papir“ osvojio je Nagradu Betty Trask, a „Kućno ognjište“ Observer je proglasio knjigom godine. Treći roman, „Paradise City“ Evening Standard je uvrstio među najbolje romane 2015. godine. Usto je i nagrađivana novinarka koja je intenzivno surađivala s novinama The Times, Telegraph, Guardian, Observer, Mail on Sunday, Vogue, Harper’s Bazaar i  Elle.

  1. Kuća na hridi

Psihološkim krimićem „Kuća na hridi“, koji je savršen primjer štiva u kojem se stranice okreću same od sebe, Mozaik knjiga najavljuje napetu i jezivu 2021. godinu kada govorimo o mnogima omiljenom žanru. Lucy Clarke napisala je pet romana, a upravo je psihološki krimić „Kuća na hridi“ postigao najveći uspjeh te je preveden na dvanaest jezika. Neobičnog stila i zapleta, roman se istaknuo među brojnim sličnim naslovima pa se svaki novi roman ove autorice iščekuje s nestrpljenjem. Napeto i  jezivo štivo koje izaziva ovisnost. „Kuća na hridi“ uvući će vam se pod kožu, ali smatrajte se upozorenima: smjesta ispustite roman iz ruku ako ste sami kod kuće jer svaka nova stranica pobuđuje osjećaj nadiruće panike i straha. Renomirani britanski književni klub Richard and Judy oduševio se romanom uz preporuku da se ovaj krimić mora naći na policama svih ljubitelja ovog žanra.

Ostale krimiće i trilere potražite na linku.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.