Najpopularnije knjige napisali su muškarci

Većina nas nakon što pročita knjigu odmah zna je li mu se svidjela ili ne, dok je nekima prilikom odabira sljedećeg naslova bitan spol autora. Razlika između spolova u književnosti je godinama prisutna, a kroz povijest dodatno je povećana.

Neke su knjižare otišle toliko daleko i napravile vizualni eksperiment kako bi dokazale koliko pisci (muškarci) dominiraju policama za knjige.

S tim na umu, možda vas neće iznenaditi podatci koje su prikupili na portalu Wordery, koji otkrivaju da su najpopularnije knjige na svijetu one koje su napisali muškarci i da su upravo oni ti čija djela prkose zubu vremena.

Uz pomoć podataka prikupljenih na stranici Ranker, može se zaključiti sljedeće:

– Autor (muškarac) J.R.R Tolkien jedan je od najpopularnijih pisaca i kod muškaraca i kod žena, pri čemu njegova djela „Gospodar prstenova“ i „Hobit“ kotiraju na vrhu svih top-lista.

– Od 100 najpopularnijih knjiga, 82 su napisali muškarci, dok su žene napisale samo njih 18.

– „Ponos i predrasude“ Jane Austen nalazi se na vrhu liste koju su ocjenjivale žene, na četvrtoj poziciji, ali se uopće ne pojavljuje na top-listi najpopularnijih naslova za koje su glasali muškarci.

– „Ubiti pticu rugalicu“ autorice Harper Lee našla se na vrhu top-liste beletristike gdje su glasali pripadnici oba spola.

Grafikon koji će vam detaljnije ilustrirati ovo pitanje možete pogledati ovdje.

Izvor: forreadingaddicts.co.uk

Photo: Shutterstock

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.