Najpopularnije dječje knjige doživjele nova ponovljena izdanja

U vrijeme kada čitanje knjige nije najpopularniji način odmora kod djece, zaista je velika i divna vijest kada čujemo da su neka izdanja, prije svega domaćih autora, doživjela svoja ponovljena izdanja. Posljednjih dana upravo te sretne vijesti stizale su na adrese velikana hrvatske književnosti Pavla Pavličića, Mire Gavrana, Sanje Polak i Sanje Pilić.

Jedna od najpopularnijih dječjih autorica Sanja Polak autorica je brojnih romana za djecu u kojima se pojavljuje svima omiljena djevojčica Paulina P. Da su brojne generacije uživale u zgodama i nezgodama ovog lika dokazuje da je njezin roman Drugi dnevnik Pauline P. doživio svoje 16. izdanje. Njezine priče i romani, posebno oni u kojima se pojavljuje djevojčica Paulina P., s razlogom su popularni među mladim čitateljima. U njima čitaju o događajima, problemima i situacijama pred kojima se svakodnevno nalaze, koje ih vesele i tište. Zgode i nezgode iz školskih klupa, nogomet, stroge učiteljice, teške domaće zadaće, prve simpatije, odnosi s roditeljima, rađanje prijateljstava ili muke odrastanja.

Sa „skromnih“ 15. izdanja dječjeg romana Zaljubljen do ušiju može se pohvaliti naš najprevođeniji i najizvođeniji hrvatski pisac Miro Gavran. On s ponosom može reći kako su njegova djela prevedena na 40 jezika, dok njegove knjige imaju više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po dramama i komedijama ovog književnog velemajstora nastalo je otprilike 350 kazališnih premijera diljem svijeta koje je pogledalo više od četiri milijuna ljudi. Gavran je jedini živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen pod nazivom Gavranfest, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima.

Kada govorimo o hrvatskoj književnosti teško je ne spomenuti velikana Pavla Pavličića. Jedan je od najčitanijih suvremenih hrvatskih književnika, koji se uspješno okušao i u prozi za djecu. Trojica u Trnju, zanimljiv je i uzbudljiv krimić za djecu mlađeg školskog uzrasta, ujedno je i lektirni naslov koji se može pohvaliti sa svojim 14. izdanjem.

Sanja Pilić pjesnikinja, spisateljica za djecu i odrasle u svojoj je karijeri objavila preko 30 knjiga za djecu i odrasle te 23 slikovnice. Njezine priče o popularnoj Maši osvojile su brojne čitatelje, a upravo te knjige broje nekoliko stotina izdanja. Ništa manje popularan nije ni Luka iz romana Sasvim sam popubertetio, koji je razapet između školskih, ljubavnih i obiteljskih problema. Roman je 2002. godine nagrađen nagradom Grigor Vitez za najbolju knjigu za mlade, a posljednje veliko priznanje za ovu spisateljicu stiglo je nedavno kada je saznala da upravo taj roman izlazi u 11. izdanju.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.