Najgledaniji domaći film dobiva nastavak – stiže drugi dio Dnevnika Pauline P.

Nakon što je pokorio kina, dugometražni igrani film za djecu Nevena Hitreca Dnevnik Pauline P., nastao prema istoimenom romanu autorice Sanje Polak, od 18. kolovoza je dostupan na streaming platformi Netflix. Po dolasku na ovaj popularni streaming servis zasjao je na prvom mjestu tada najgledanijih naslova.

Kako prenosi Hrvatski audivizualni centar, film je prošlog proljeća bio u redovnoj kinodostribuciji u Hrvatskoj te ga je na velikom platnu pogledalo sveukupno preko 86 tisuća gledatelja. To ga je učinilo najgledanijim hrvatskim filmom od 2014. godine do danas. A vjerujemo kako će vas razveseliti informacija da je u pripremi i njegov nastavak čije će snimanje započeti u kolovozu.

Naslanjajući se na predložak poznate školske lektire, film na topao i duhovit način progovara o školskim dogodovštinama, prijateljstvu, prvim ljubavima i obiteljskoj dinamici iz perspektive glavne junakinje koja neumoljivo pomiče granice jer je u njezinom svijetu sve moguće. Naslovnu ulogu Pauline P. igra Katja Matković, a ostale glavne uloge tumače Igor Kovač, Judita Franković Brdar i Borko Perić.

Foto: Fran Hitrec
Foto: Fran Hitrec

Dnevnik Pauline P.

Film prati samouvjerenu, emotivnu i duhovitu učenicu 3.c razreda Paulinu P., koja je nepopravljivi individualac, sposobna u svakom trenutku reći svoje mišljenje i naći rješenje za svaku situaciju. Otvorenog srca i bez trunke straha, ponekad odlučna, a ponekad samodopadna, Paulina svoj dnevnički život ispunjava svakodnevnim školskim i obiteljskim zgodama i nezgodama, maštarijama i za njezinu dob neuobičajenim duhovitim kritičkim osvrtima na stvarnost oko nje.

Iako uživa poziciju najveće frajerice u razredu, njezinu reputaciju poljuljat će nova učenica koju su ubrzo prigrlili svi Paulinini razredni kolege i simpatije. Premda će Paulini trebati dosta vremena da prijeđe preko dječjeg ponosa i ljubomore, shvatit će da joj je nova učenica sličnija nego što misli. Paralelno sa školskim zgodama, Paulina pokušava pomiriti roditelje, a za njezine zrele reakcije djelomično je zaslužan i novi učitelj.

Foto: Fran Hitrec

Film za sve generacije

Ovaj film žanrovski je vedra obiteljska komedija s elementima fantastike, a animirani elementi i kolažni ritam dodatno naglašavaju dječju imaginaciju i dnevničku formu. Paulinina razmišljanja prikazana su u zvučnoj formi off komentara i kao takva postaju još jedan alat za poniranje u svijet odrastanja i sazrijevanja, uz prepoznatljive situacije i događaje koje djeca njezinih godina često proživljavaju.

Redatelj Neven Hitrec adaptirao je Dnevnik Pauline P. kao živopisan feel good film za sve generacije čiju dinamiku diktira karakter same Pauline. Kao prototip junakinje, Paulina je potpuni antipod književnom ‘bratu’ svjetske slave – Adrianu Moleu. Iako dobno nezrela, njezina dječja iskrenost pomaže joj u jačanju emocionalne i socijalne inteligencije, a smjelost za poduzimanje promišljenih akcija čine ju uzorom vrijednim imitiranja.

Foto: Fran Hitrec

Novo ruho književnog klasika

U novom ruhu, književni klasik iz djetinjstva podsjeća na lekcije koje odraslom oku prolaze ispod radara, a subjekt su ponekad neophodne dječje nevinosti, dok će one koji tek žive Paulininu priču potaknuti da uživaju u slatkim mukama koje nosi djetinjstvo.

Producent filma je Jure Bušić (Jaka produkcija), izvršni producent Hrvoje Habeković, distributer tvrtka Jučer d.o.o., a ostalu autorsku ekipu čine scenaristica Dora Delbianco, koscenarist Ivan Turković-Krnjak, direktor fotografije Dragan Marković, skladatelj Darko Hajsek, montažer Slaven Zečević, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Ivana Zozoli Vargović, majstorica maske Snježana Gorup, dizajner zvuka Julij Zornik i snimatelj zvuka Matija Santro.

Izvor: Journal.hr

Foto: Fran Hitrec

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.