Najbolji dječji naslovi za ljetno čitanje

Ljetno je čitanje zabavno i donosi iskustva koja obogaćuju. Važan je dio ljetnih praznika i to ne samo zato što mnogi u čitanju uživaju. Čitanje tijekom ljeta pomaže djeci zadržati stečenu vještinu čitanja, a ovogodišnja prilagođena nastava, u kojoj je podosta toga nedostajalo, čini ga još važnijim.

Trnoružica – Braća Grimm / Željka Mezić

„Trnoružica“ je klasična bajka o princu, princezi, zloj vještici te o tome kako dobro uvijek pobijedi zlo. Nakon više od 200 godina od prvog objavljivanja svima omiljena bajka dobila je novi izgled zahvaljujući ilustratorici Željki Mezić.

Braća Grimm (Jacob i Wilhelm) autori su popularnih bajki za djecu. Postali su slavni nakon objavljivanja zbirke Dječje i obiteljske priče (Kinder – und Hausmärchen). Zbirka je prvi put objavljena 1812. godine, drugi svezak je objavljen dvije godine kasnije, 1814. godine. Najpoznatije bajke braće Grimm su: Uspavana ljepotica, Snjeguljica, Crvenkapica, Zlatna guska, Ivica i Marica, Palčić, Zlatokosa, Zlatna guska, Pepeljuga, Vuk i sedam kozlića i mnoge druge. Godine 2005. UNESCO je uvrstio zbirku “Bajke za djecu i dom” na popis nematerijalne kulturne baštine.

Za svoje priče inspiraciju najviše pronalazili u starim narodnim pričama, koje su s vremenom preoblikovali i prilagodili najmlađem uzrastu. Njihove bajke su poznate po tome što u njima nema puno grubosti, nema puno moraliziranja. Priče su vedre, pune narodne mudrosti i poznavanja života.

Željka Mezić, dizajnerica tekstila i odjeće uspješno se bavi ilustracijom već dvadeset godina. Redovna je suradnica časopisa za djecu, a o tome koliko su omiljene njene ilustracije, najbolje svjedoče višestruka izdanja njenih slikovnica. Zlatokosa i tri medvjeda, Naopake bajke, Uspavanke za pospanke, Ivica i Marica i Životinjska abeceda samo su neke od poznatih slikovnica objavljenih u Mozaiku knjiga.

Kako je Fran dobio psa – Zoran Maljković

„Kako je Fran dobio psa“ četvrta je slikovnica već poznatog dvojca Zorana Maljkovića i Marka Jovanovca nakon što su njihove slikovnice „Ured za izgubljene stvari“, „Zašto ne volim proljeće“ i „Moj tata zeko“ odnijele simpatije brojnih čitatelja. Ova priča uči djecu da su kućni ljubimci članovi obitelji i da im je potrebna svakodnevna briga i ljubav.

Najnovija slikovnica namijenjena je djeci oko šeste i sedme godine života koja se sve ozbiljnije upoznaju sa svijetom čitanja, ali i svijetom znanja i učenja. Nenametljiva i poučna, uz moderne ilustracije, zabavit će vaše mališane i usaditi im važne životne poruke. Budući na to da je slikovnica namijenjena djeci koja tek počinju čitati, ovo je odlična prilika da na zabavan i duhovit način spoznaju važnost učenja pozitivnih stavova.

Godine 2020. Zoran Maljković zajedno s ilustratorom Markom Jovanovcem osvojio je nagradu “Ovca u kutiji” za slikovnicu “Moj tata zeko”.

Gregov dnevnik: Kugla za rušenje – Jeff Kinney

Jeff Kinney dizajner je internetskih igrica i autor bestselera „Gregov dnevnik“ koji se već sada smatra najpopularnijim serijalom knjiga za djecu i mlade. Kada je 2007. godine Kinney objavio prvu knjigu „Gregov dnevnik“ nije ni slutio da će urnebesnim zgodama i nezgodama mladoga Grega ispisati modernu književnu povijest.

U izdanju Mozaika knjiga objavljen je četrnaesti roman „Gregov dnevnik – Kugla za rušenje“ u prijevodu Ozrena Doležala. Grega Heffleyja i njegovu obitelji očekuju velike promjene.  Odlučili su proširiti kuću! No uz opasne kukce, otrovnu plijesan i  zidove koji se ruše, Gregu će postati jasno da građevinski zahvati  baš i nisu mačji kašalj. Kad se prašina napokon slegne, hoće li Heffleyjevi ostati gdje  jesu ili će se morati odseliti u drugi grad?

Ljigavac – David Walliams

„Ljigavac“ je nova fantastično duhovita pripovijest autora multimilijunskih bestselera Davida Walliamsa. Autor i u ovom romanu pomiče granice svoje genijalnosti kojoj ne mogu odoljeti generacije mladih čitatelja. Njegove su knjige prevedene na više od pedeset jezika, a samo je u Velikoj Britaniji prodano više od jedanaest milijuna primjeraka njegovih knjiga namijenjenih djeci. Njegove su romane kritičari ovjenčali nenadmašenim lovorikama, a nebrojeni ga recenzenti uspoređuju s njegovim najvećim uzorom, Roaldom Dahlom. Njegove su knjige prevedene na 53 jezika i prodane u više od 37 milijuna primjeraka diljem svijeta. Osvajaju mnogobrojne pohvale kritičara. Njegov najnoviji roman, „Zvijer iz Buckinghamske palače“, odmah je dospio na prvo mjesto ljestvica čitanosti. Tamo se nalazi već rekordnih 130 tjedana!

Ovu nadrealnu bajku ilustrirao je umjetnički genij Tony Ross, a za urnebesno zabavan prijevod zaslužan je Ozren Doležal. „Ljigavac“ je osamnaesta knjiga objavljena u Hrvatskoj jednog od najčitanijih pisaca dječje književnosti.

Šapice – Slavko Sobin

Prošlo je punih deset godina od kada je kazališni, televizijski i filmski glumac Slavko Sobin napisao predstavu „Šapice“ koja je osvojila najmlađu publiku. Nakon kazališnih dasaka, vrijeme je da ova bezvremenska priča o prijateljstvu dobije svoje mjesto i na policama knjižnica, knjižara i brojnih domova.

„Šapice“ autora Slavka Sobina divna su i poučna priča o važnosti prijateljstva, toleranciji i prihvaćanju drugačijih, o važnim stvarima koje treba naučiti u najranijoj dobi. Kad se jednog dana na ulici sretnu dva psa – jedan mali, ulični, ničiji i sretan s onim što nema i jedan kućni, dobro odgojeni, nezadovoljan s onim što ima bit će to početak jednoga velikog prijateljstva…

Iskreno se nadam da će se djeci sviđati. Obožavao sam čitati kao mali, odrastao sam na čitanju, knjige su mi se urezale u pamćenje i pomisao da negdje postoji moja knjiga koju će netko čitati i možda je zapamtiti ogroman mi je san. Lagao bih kad bih se pravio da mi je svejedno kako će proći. Užasno mi je stalo“, poručio je Sobin.

Sobin je rođen u Splitu, studirao u Los Angelesu, a vratio kući jer mu je doma najljepše. Voli obitelj, prijatelje, pse i prirodu. U svojoj karijeri ističe nagradu za Srce na sceni. Projekt s mladima s cerebralnom paralizom koji je dan danas njegov najveći životni ponos.

Nove omiljene dječje junake ilustrirao je Patricio Alejandro Aguero Marino koji se bavi scenografijom, kostimografijom, izradom marioneta, animacijom i ilustracijom. Posljednjih je godina za Mozaik knjiga ilustrirao slikovnice „Orašar“, „Vuk i sedam kozlića“, „Dječji bonton“, „Šegrt Hlapić“ i „Andersenove Bajke“.

Ostale dječje naslove potražite ovdje.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.