Najbolje knjige za djecu i mlade

Dječji roman je slojevita pripovjedna vrsta romana, tj. dječje književnosti u kojem su glavni likovi djeca, a odlikuju ga pustolovine, izazovi i družine. Upravo te osobine glavne su karakteristike najnovijih Mozaikovih romana kojima oni najmlađi neće moći odoljeti.

  1. Duga poslije kiše

David Litchfield svojim ilustracijama opet osvaja srca milijuna djece i njihovih roditelja diljem svijeta svojom novom slikovnicom „Duga poslije kiše“. U velemajstorskom uratku Litchfield opet budi snažne emocije na najjednostavniji način, kroz priču o ljubavi, obitelji i prijateljstvu. Riječ je o toploj i dirljivoj slikovnici koja uz očaravajuće ilustracije neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

Usred oluje, kiše i gromova teško je spaziti dugu i šarene, vesele boje. Ali, uz malo hrabrosti, vjere i pomoći dobrih prijatelja, uvijek postoji izlaz iz tame. Uživajte u ovoj prekrasnoj slikovnici koja nam pokazuje da, iako se katkad tako ne čini, uvijek postoji nada, vjera, ljubav i svjetlo na kraju tunela. Samo trebate vjerovati u sebe i osloniti se na pomoć prijatelja…

Za tekst ove predivne slikovnice zaslužna je Smriti Halls. U toploj priči o hrabrosti, promjenama, njihovu prihvaćanju i nastavljanju sa životom, djevojčica i njezina lisica moraju proputovati kroz strašna i mračna mjesta te proživjeti izazovna olujna vremena da bi stigle do prekrasnog i šarenog svijeta na drugoj strani. Usput nalaze prijatelje koji će ih voditi i podržavati na njihovu putu, a kad svane novi dan, pun je svjetla, života i obećanja. Svima koji prolaze kroz teško razdoblje u životu ova uzbudljiva, prekrasno ilustrirana slikovnica pomoći će da pronađu optimizam i u najmračnijim vremenima. Prijevod na hrvatski jezik potpisuje Boris Nazansky.

Novom slikovnicom „Duga poslije kiše“ Litchfieldove inspirativne priče dobile su dostojnog nasljednika.

Davidova prva slikovnica „Medo i klavir“ osvojila je Waterstones nagradu za dječju knjigu u kategoriji slikovnice te postala međunarodni bestseler, a nadahnuta je njegovom ljubavlju prema glazbi, šumama i pjesmom „Little Room“ dvojca The White Stripes. Osim slikovnice „Medo i klavir“, na hrvatski su prevedene „Pas i violina“, „Djedov tajni div“, „Svjetlo na pamučnoj stijeni“ i „Medo, klavir i koncert malene medvjedice“.

David Litchfield počeo je crtati dok je bio vrlo mlad. Njegovi ilustratorski junaci, koji su najviše utjecali na njega, jesu Albert Uderzo, Sylvain Chomet, Jon Klassen i Shaun Tan. U stvaranju svojih jedinstvenih umjetničkih djela, kojima dočarava ozračje, primjenjuje različite tradicionalne tehnike i različite elemente sastavlja pomoću Photoshopa, kako bi stvorio opsežne, dramatične prizore.

  1. Šapice i tajna zelene loptice

Nakon velikog uspjeha slikovnice „Šapice“ autora Slavka Sobina, koja je u rekordnom roku osvojila srca mališana i njihovih roditelja, objavljena je druga koji donosi nove priče neodoljive pseće družine. „Šapice i tajna zelene loptice“ divna su i poučna priča o važnosti prijateljstva, toleranciji i prihvaćanju drugačijih, o važnim stvarima koje djecu treba naučiti u najranijoj dobi.

„Kad radiš dobre stvari, e onda stvaraš bolji svijet. A kad osjećaš da stvaraš bolji svijet, onda se nikome ne moraš time hvaliti. Onda to može biti tvoja tajna. Dobrota je nešto što nosiš u sebi i iz nje djeluješ i radiš čarobne stvari.“

Mrš i Dona najbolji su prijatelji i sada žive zajedno. Jako se vole, ali još uvijek uče jedno od drugoga. Mrš je veseo pas kojem ne treba ništa osim slobode, a Dona iako kućni pas, zna kako se rješavaju međuživotinjski odnosi u parku. Zahvaljujući tomu, udruženim će snagama riješiti mnoge neobične stvari koje se događaju na igralištu, pa čak i onu najstrašniju: suočit će se sa psom od kojeg svi strahuju, a zove se – Vuk!

Prva slikovnica „Šapice“ u manje od godinu dana dobila je svoje drugo izdanje, a prošlo je punih deset godina od kada je kazališni, televizijski i filmski glumac Slavko Sobin napisao predstavu „Šapice“ koja je osvojila najmlađu publiku. Nakon kazališnih dasaka, ova bezvremenska priča o prijateljstvu dobila je svoje mjesto i na policama knjižnica, knjižara i brojnih domova.

Sobin je rođen u Splitu, studirao u Los Angelesu, a vratio kući jer mu je doma najljepše. Voli obitelj, prijatelje, pse i prirodu. U svojoj karijeri ističe nagradu za Srce na sceni. Projekt s mladima s cerebralnom paralizom koji je dan danas njegov najveći životni ponos.

Omiljene četveronožne junake ilustrirao je Patricio Alejandro Aguero Marino koji se bavi scenografijom, kostimografijom, izradom marioneta, animacijom i ilustracijom. Posljednjih je godina za Mozaik knjiga ilustrirao slikovnice „Orašar“, „Vuk i sedam kozlića“, „Dječji bonton“, „Šegrt Hlapić“ i „Andersenove Bajke“.

  1. Mala čudovišta

„Mala čudovišta“ je nova fantastično duhovita slikovnica autora multimilijunskih bestselera Davida Walliamsa. Autor i u ovoj knjizi pomiče granice svoje genijalnosti kojoj ne mogu odoljeti generacije mladih čitatelja. Njegova su djela prevedena na više od pedeset jezika, a samo je u Velikoj Britaniji prodano više od jedanaest milijuna primjeraka njegovih knjiga namijenjenih djeci. Njegove su romane kritičari ovjenčali nenadmašenim lovorikama, a nebrojeni ga recenzenti uspoređuju s njegovim najvećim uzorom, Roaldom Dahlom. Njegove su knjige prevedene na 53 jezika i prodane u više od 40 milijuna primjeraka diljem svijeta. Osvajaju mnogobrojne pohvale kritičara. Njegov najnoviji roman, „Zvijer iz Buckinghamske palače“, odmah je dospio na prvo mjesto ljestvica čitanosti. Tamo se nalazi već rekordnih 130 tjedana!

Ovu nadrealnu bajku ilustrirao je čudesni Adam Stower, a za urnebesno zabavan prijevod zaslužan je Ozren Doležal. „Mala čudovišta“ je dvadeseta knjiga objavljena u Hrvatskoj jednog od najčitanijih pisaca dječje književnosti.

Ovo je savršen dar za mlađu djecu, koja će se bez sumnje hihotati iz stranice u stranicu.

  1. Priče s plaže Pauline P.

Popularni i omiljeni književni lik, Paulina P. u ovoj, sedmoj knjizi po redu, opisuje ljetovanje nakon završetka petog razreda osnovne škole. Cijelo ljeto Paulina P. provodi u Vodicama, velikom dalmatinskom turističkom mjestu. Paulina P. piše priče u kojima opisuje svoja razmišljanja o svemu što vidi, osjeti i doživi na velikoj vodičkoj plaži. Uz pomoć novih prijatelja koji žive u Vodicama, Paulina P. u svojim pričama donosi zanimljive, neobične i duhovite životne situacije u kojima se svakodnevno javljaju i isprepleću različite emocije. Paulina P. i njezini novi vodički prijatelji nailaze na brojne životne probleme koje nastoje samostalno riješiti. Vesela družba Paulininih prijatelja kreće u veliku avanturu stvaranja nečeg značajnog i novog za grad Vodice i za svu djecu koja ljeto provode u tom gradu.

Priče s plaže Paulina P. napisane su jednostavnim, duhovitim i iskrenim pismenim izrazom. Baš zbog toga mnoga će se djeca moći prepoznati u Paulininim ljetnim pričama. Knjiga nudi zabavno, zanimljivo i toplo štivo koje će mladi čitatelji sa zadovoljstvom čitati ovog ljeta ma gdje bili.

Sanja Polak piše često i puno. Do sada je napisala mnogo scenarija za dječje emisije Hrvatskoga radija, nekoliko scenarija za emisije Dječjeg i obrazovnog programa Hrvatske televizije, nekoliko čitanki i udžbenika za hrvatski jezik i matematiku te jedanaest knjiga za djecu: „Dnevnik Pauline P.“, „Drugi dnevnik Pauline P.“, „Petrica Pričalica“, „Pobuna Pauline P.“, „Mali Jan ima plan“, „Mala Ema straha nema“, „Dnevnik dobrih anđela“, „Gorski dnevnik Pauline P.“, „Morski dnevnik Pauline P.“, „Skijaški dnevnik Pauline P.“ i „Nogomet za pet“.

Sanja Polak dobila je za roman „Drugi dnevnik Pauline P.“ nagradu Mato Lovrak (2004.). Za zbirku pripovijedaka „Petrica Pričalica“ nominirana je za međunarodnu nagradu Mali princ (2006.). Za roman „Morski dnevnik Pauline P.“ dobila je Posebno priznanje Nagrade Grigor Vitez (2014.), drugi put je nominirana za međunarodnu nagradu Mali Princ (2014.) i odabrana je na IBBY Honour List 2016 (IBBY-jevu Časnu listu 2016.).

  1. Maša i izlet

Jedna od najčitanijih autorica u Hrvatskoj Sanja Pilić, književnica s istaknutim osjećajem za pisanjem dječje proze, objavila je novi nastavak priče o Maši – jednog od najprodavanijih dječjih serijala u Hrvatskoj – „Maša i izlet“. Ovo je čak devetnaesta priča o djevojčici koju poznaje svako dijete, osmogodišnjoj Maši koja svojim zgodama dodatno uljepšava dječji svijet. U ovom se nastavku Maša upušta u pravu avanturu. Maša jako voli prirodu, a još više voli ići na izlete. Ali ona zna i da izleti nisu samo sendviči, sokovi i uzbudljiva vožnja. Mašu na izletima najviše uzbuđuje otkrivanje novih i nepoznatih mjesta i povijesnih spomenika čija je prošlost često uzbudljivija i od samog izleta.

Sanji Pilić posebno zadovoljstvo donosi pisanje o djeci i za djecu, a to dokazuje serijal priča o Maši koje svake godine marljivo piše. Maša je razlog zašto djeca čitaju i razlog zašto zavole čitanje, a priče o Maši pisane su za sve početnike u čitanju. Ove iznimno zanimljive, kratke priče idealne su za klince koji uče čitati i djecu u nižim razredima osnovne škole. Pisane su većim slovima i upotpunjene lijepim, životnim i velikim ilustracijama Nike Baruna. Djeca će se u Mašinim zgodama zasigurno prepoznati i uživat će u njezinim neobičnim zgodama koje su zapravo priče iz njihove vlastite svakodnevice.

Sanja Pilić se u svojim pričama uvijek trudi otvoriti temu koja je djeci zanimljiva i pristupačna, shvaćajući važnost čitanja. A prednosti redovitog čitanja otvaraju im put za budućnost. Djeca počinju čitati sa razumijevanjem, olakšavaju daljnje školovanje, knjigu sa police sa zanimanjem uzimaju u ruke, čitaju zato što to vole, žele i znaju, te postaju sigurniji u sebe.

U svojoj dugogodišnjoj i bogatoj karijeri Sanja Pilić objavila je 35 knjiga za djecu i odrasle i 30 slikovnica. Djela ove autorice kritičari okrunjuju brojnim nagradama, a publika joj ostaje vjerna desetljećima zbog čega je već nekoliko godina najposuđivanija domaća autorica.

  1. Gregov dnevnik: Raspad sistema

Jeff Kinney dizajner je internetskih igrica i autor bestselera „Gregov dnevnik“ koji se već sada smatra najpopularnijim serijalom knjiga za djecu i mlade. Kada je 2007. godine Kinney objavio prvu knjigu „Gregov dnevnik“ nije ni slutio da će urnebesnim zgodama i nezgodama mladoga Grega ispisati modernu književnu povijest.

U izdanju Mozaika knjiga objavljen je petnaesti roman „Gregov dnevnik: Raspad sistema“ u prijevodu Ozrena Doležala.

Kad se Greg Heffley i njegova obitelj zapute na ljetovanje koje kane provesti kampirajući u prirodi, nadaju se da ih čeka pustolovina života. No svi im planovi padnu u vodu nakon što zaglibe u kampu koji se nipošto ne bi mogao nazvati ljetnim rajem. Za Heffleyjeve kola doista krenu nizbrdo nakon proloma oblaka. Dok bujica sve više raste, moraju se zapitati može li se njihovo ljetovanje još nekako spasiti − ili su im već potonule sve lađe.

Jeff Kinney, autor serijala „Gregovi dnevnici“ i „Dnevnici strašno simpa klinca“, osvaja vrhove ljestvice bestselera New York Timesa, a šest je puta ovjenčan književnom nagradom Nickelodeon Kids’ Choice Award za najomiljeniju knjigu. Jeff je proglašen jednim od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu časopisa Time. Djetinjstvo je proveo u okolici Washingtona, a 1995. godine preselio se u Novu Englesku. Jeff živi sa suprugom u Massachusettsu, gdje vode vlastitu knjižaru, An Unlikely Story.

  1. Rowleyjeva strašno simpa pustolovina

Nakon najpopularnijeg serijala za djecu i mlade „Gregov dnevnik“, autor Jeff Kinney predstavio je novi serijal koji je u svijetu već osvojio milijune mladih čitatelja. Uspjeh novog serijala bio je zajamčen što dokazuju tjedni provedeni na listama najprodavanijih naslova za djecu i mlade te Goodreadsova nominacija za najbolji dječji naslov 2019. godine.

Iz mašte Rowleyja Jeffersona stiže druga pustolovina epskih razmjera „Rowleyjeva strašno simpa pustolovina“. Pridruži se Rolandu i njegovu najboljem prijatelju, Gargu Barbarinu, koji napuštaju sigurnost rodnog seoceta i kreću u junačku misiju spašavanja Rolandove mame iz kandži Bijeloga Vješca. Hoće li naši junaci preživjeti? Doznat ćeš u „Rowleyjevoj strašno simpa pustolovini“!

Prijevod na hrvatski potpisuje Ozren Doležal.

Kada je 2007. godine Kinney objavio prvu knjigu „Gregov dnevnik“ nije ni slutio da će urnebesnim zgodama i nezgodama mladoga Grega ispisati modernu književnu povijest. Time Magazine proglasio je Jeffa Kinneyja 2009. godine jednim od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu. Također je i autor Poptropica.com, internetske stranice koju je Time Magazine svrstao među 50 najboljih na svijetu. Časopisi New York Times, USA Today, Wall Street Journal i Publishers Weekly više od 500 tjedana proglašavali su „Gregove dnevnike“ najprodavanijim naslovima diljem svijeta. U trinaest godina od prvog izdanja, Kinney je prodao više od 200 milijuna primjeraka koji su prevedeni na 64 jezika. Serijal „Gregov dnevnik“ osvojio je i brojne nagrade. Tako je 2010., 2011., 2012., 2014., 2015. i 2016. godine odnio nagradu Nickelodeon Kids Choice Award za najbolju dječju knjigu. Prema njegovim knjigama snimljena je i serija istoimenih filmova koji su uz male ekrane prikovala milijune djece.

  1. Najgori roditelji na svijetu

Upoznali ste najgoru djecu na svijetu, upoznali ste čak i najgore nastavnike, a sada će se valjati od smijeha, jer tu su najgori roditelji na svijetu. Nakon knjiga „Najgora djeca na svijetu“ i „Najgori nastavnici na svijetu“, Walliams je otišao korak dalje i dokazao da ne mogu samo djeca biti zločesta nego i njihovi roditelji. U ranijim su se knjigama našle nebrojene priče o užasnoj djeci, a sada je kucnuo čas da djeca diljem svijeta dobiju priliku za osvetu i obrišu samodopadan osmijeh s lica roditelja, zauvijek.

„Najgori roditelji na svijetu“ devetnaesta je knjiga objavljena na hrvatskom jeziku u prijevodu Ozrena Doležala, a donosi deset priča o nastavnicima nasuprot kojima najgora djeca na svijetu djeluju poput anđela. Ovo je zbirka bezobraznih, taštih i ljutih roditelja koji su noćna mora svakoga djeteta.

Knjige Davida Walliamsa prevedene na više od pedeset jezika, a samo je u Velikoj Britaniji prodano više od jedanaest milijuna primjeraka knjiga namijenjenih djeci. Njegove su romane kritičari ovjenčali nenadmašenim lovorikama, a nebrojeni ga recenzenti uspoređuju s njegovim najvećim uzorom, Roaldom Dahlom. U karijeri Walliams je prodao više od 40 milijuna knjiga za djecu.  Ovu šarenu školsku avanturu ilustrirao je umjetnički genij Tony Ross.

  1. Kako je Fran dobio psa

„Kako je Fran dobio psa“ četvrta je slikovnica već poznatog dvojca Zorana Maljkovića i Marka Jovanovca nakon što su njihove slikovnice „Ured za izgubljene stvari“, „Zašto ne volim proljeće“ i „Moj tata zeko“ odnijele simpatije brojnih čitatelja. Ova priča uči djecu da su kućni ljubimci članovi obitelji i da im je potrebna svakodnevna briga i ljubav.

Najnovija slikovnica namijenjena je djeci oko šeste i sedme godine života koja se sve ozbiljnije upoznaju sa svijetom čitanja, ali i svijetom znanja i učenja. Nenametljiva i poučna, uz moderne ilustracije, zabavit će vaše mališane i usaditi im važne životne poruke. Budući na to da je slikovnica namijenjena djeci koja tek počinju čitati, ovo je odlična prilika da na zabavan i duhovit način spoznaju važnost učenja pozitivnih stavova.

Godine 2020. Zoran Maljković zajedno s ilustratorom Markom Jovanovcem osvojio je nagradu “Ovca u kutiji” za slikovnicu “Moj tata zeko”.

  1. Ljigavac

„Ljigavac“ je nova fantastično duhovita pripovijest autora multimilijunskih bestselera Davida Walliamsa. Autor i u ovom romanu pomiče granice svoje genijalnosti kojoj ne mogu odoljeti generacije mladih čitatelja. Njegove su knjige prevedene na više od pedeset jezika, a samo je u Velikoj Britaniji prodano više od jedanaest milijuna primjeraka njegovih knjiga namijenjenih djeci. Njegove su romane kritičari ovjenčali nenadmašenim lovorikama, a nebrojeni ga recenzenti uspoređuju s njegovim najvećim uzorom, Roaldom Dahlom. Njegove su knjige prevedene na 53 jezika i prodane u više od 40 milijuna primjeraka diljem svijeta. Osvajaju mnogobrojne pohvale kritičara. Njegov najnoviji roman, „Zvijer iz Buckinghamske palače“, odmah je dospio na prvo mjesto ljestvica čitanosti. Tamo se nalazi već rekordnih 130 tjedana!

Ovu nadrealnu bajku ilustrirao je umjetnički genij Tony Ross, a za urnebesno zabavan prijevod zaslužan je Ozren Doležal. „Ljigavac“ je osamnaesta knjiga objavljena u Hrvatskoj jednog od najčitanijih pisaca dječje književnosti.

  1. Čovpas i Micko Kid

Od autora svjetskog hita „Kapetana Gaćeše“, dolazi četvrti nastavak hit-serije strip-romana o omiljenom junaku Čovpasu. Ova urnebesna avantura prepuna zabave i akcije klincima će kroz neodoljive ilustracije otkriti da li je Čovpas je pronašao savršenog pomoćnika. Novi naslov „Čovpas i Micko Kid“ nije samo priča o dobru i zlu, nego i nezaboravna priča o pravim junacima.

Dav Pilkey neizostavni je dio svakog odrastanja, a sada se najmlađi čitatelji imaju priliku upoznati s četvrtim nastavkom strip-romana o najpopularnijem čovjekolikom psu „Čovpas – Čovpas i Micko Kid“. Ova urnebesna avantura prepuna zabave i akcije klincima će kroz neodoljive ilustracije pokazati da samo psoglavi policajac može spasiti dan kada se u mračno doba na ulicama pojavljuju zlikovci.

Nakon jednog od najuspješnijih serijala dječjih strip-romana o Kapetanu Gaćeši, Čovpas je novi serijal kojim je ponovno zaludio cijeli svijet. Priče o popularnom čovjeku-psu prevedene su na više od 21 svjetskog jezika, a da su priče zarazne i urnebesno smiješne dokazuje i više od 13 milijuna prodanih primjeraka samo ovog serijala.

Pilkeyju je u ranoj životnoj dobi dijagnosticirana disleksija i poremećaj pažnje i koncentracije, zbog čega je često nailazio na nerazumijevanje u školi. Bijeg od problema nalazio je u svojim crtežima, zbog čega je već u drugom razredu osnovne škole nastao prvi nastavak planetarno popularnog serijala o Kapetanu Gaćeši. Učiteljica ga je tada poderala i rekla mu da ne može ostatak života provesti crtajući blesave stripove. Srećom, Dav je nije ozbiljno shvatio jer je samo serijal o Kapetanu Gaćeši prodan u nevjerojatnih 80 milijuna primjeraka i preveden na više od 28 jezika. Za Kapetana Gaćešu Pilkey je dobio nagradu Disney Adventures Kids’ Choice Awards.

Kolorist ovog serijala, Jose Garibaldi odrastao je u južnom dijelu Chicaga. Kao klinac, bio je sanjar i često je crtao, a sada mu je i jedno i drugo postalo životnim zanimanjem. Jose je profesionalni ilustrator, slikar i crtač stripova, a radi za Dark Horse Comics, Disney, Nickelodeon, MAD Magazine i mnoge druge. Živi u Los Angelesu, u Kaliforniji, sa svojom suprugom i njihovim mačkama.

Ostale knjige za djecu i mlade potražite na linku.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.