Mozaikove preporuke za savršene božićne poklone

Prosinac je poznat kao mjesec darivanja. Svi jako dobro znaju onaj osjećaj sreće kada pakiramo poklone za naše prijatelje i članove obitelji, ali i onaj osjećaj uzbuđenja kada od istih dragih nam osoba otvaramo darove koji se nalaze ispod okićenog drvca. Knjiga je jedan od najčešćih poklona koji se nađe zamotan u crvenom papiru s mnoštvo ukrasnih vrpca, ali kako odabrati pravu knjigu?

Da vi vam olakšali potragu pripremili smo popis najpopularnijih naslova podijeljenih u kategorije.

      1. NAJIŠČEKIVANJE KNJIGE 2018. GODINE

Mali požari posvuda – Celeste Ng

“Mali požari posvuda” proglašeni su najboljim romanom 2017. godine po izboru korisnika Goodreadsa. U Shaker Heightsu, mirnom, bogatom predgrađu Clevelanda, sve je brižno isplanirano – od tlocrta vijugavih ulica do boja kuća i budućeg uspjeha njegovih stanovnika. Duh grada nitko ne utjelovljuje bolje od Elene Richardson, kojoj je igranje po pravilima nit vodilja u životu. Sve je savršeno dok u taj idilični mjehur od sapunice ne dođe tajanstvena umjetnica i samohrana majka Mia Warren sa svojom kćeri Pearl, tinejdžericom, i unajmi kuću od Richardsonovih. Sumnjajući u Miju i njezine motive, Elena je odlučna otkriti tajne Mijine prošlosti. Ali zbog te opsesije platit će neočekivanu, strašnu cijenu.

Zaboravljene djevojke – Martha Hall Kelly

Roman “Zaboravljene djevojke” temeljen je na stvarnom životu pripadnice otmjenih njujorških krugova, koja se borila za prava Kunića, skupine žena koje su preživjele užase koncentracijskog logora Ravensbrück. Ovaj hvaljeni prvijenac kroz priču o ljubavi i iskupljenju otkriva strašne tajne koje su desetljećima bile skrivene.

Dok još nismo bile vaše – Lisa Wingate

Ova zanimljiva, potresna i na kraju poticajna priča Lise Wingate, utemeljena na jednom od američkih najzloglasnijih skandala. Georgia Tann, voditeljica organizacije za posvajanje sa sjedištem u Memphisu, kidnapirala je siromašnu djecu i prodavala je bogatim obiteljima diljem zemlje. Ovaj roman podsjeća da, premda nas naši putevi mogu odvesti na različita odredišta, srce nikada ne zaboravlja kamo pripadamo.

      2. KRIMINALISTIČKI ROMANI

Strankinja u kući – Shari Lapena

“Strankinja u kući” novi je svjetski hit autorice popularnog trilera “Par iz susjedstva” Shari Lapene. Čekate da se vaš ljubljeni suprug vrati s posla. Pripremate večeru i veselite se što ćete jedno s drugim podijeliti današnje dogodovštine. To je posljednje čega se sjećate. Policija sumnja da ste upleteni u mutne poslove. Ali vaš suprug odbija povjerovati u to. Vaša najbolja prijateljica nije tako sigurna u vašu nevinost. A vi ni sami ne znate što biste mislili.

Ja dobra, ja zla – Ali Land

“Ja dobra, ja zla” prvi je roman autorice Ali Land i s njime je odmah zaposjela vrhove ljestvica najprodavanijih knjiga, a kritičari su je proglasili novim velikim imenom psihološkog trilera. Anniena majka je serijski ubojica. Annie nema izbora: majku ne može zaustaviti pa je mora prijaviti policiji. Kad dobije novu, udomiteljsku obitelj i novo ime – Milly – nada se novome početku. No kako se približava dan suđenja njezinoj majci, tajne iz Millyne prošlosti neće joj dati spavati. Jer majka joj je serijski ubojica, a krv nije voda…

Dar – Louise Jensen

Od autorice vodećeg bestselera “Sestra” Louise Jensen. “Dar” je izuzetan psihološki triler s nevjerojatnim obratom koji se ne pušta iz ruku. Jenna je dobila još jednu priliku za život primivši srce od svoje davateljice, djevojke po imenu Callie. Vječno zahvalna Callie i njezinoj obitelji, Jenna se zbliži s njima, ali uskoro otkrije da Callieina savršena obitelj krije neke veoma mračne tajne…

      3. STRANA DJEČJA LITERATURA

Gregov dnevnik – Jeff Kinney

“Gregov dnevnik – Dugo putovanje” deveti je roman u serijalu o urnebesnim dogodovštinama Grega Heffleyja. Obiteljsko putovanje trebalo bi biti nešto jako zabavno… osim ako se, dakako, ne radi o obitelji Heffley.

Gregov dnevnik – Jeff Kinney

Gregu Heffleyju baš je loše krenulo. Njegov najbolji prijatelj Rowley Jefferson okrenuo mu je leđa, a u osnovnoj školi nije nimalo lako naći nove prijatelje. Kako bi zaustavio taj nesretni niz, Greg se odlučuje pouzdati u sudbinu i sve odluke prepustiti slučaju… Hoće li mu se to isplatiti ili je Gregu suđeno da živi nesretno?

Loš tata – David Walliams

“Loš tata”, deveti roman Davida Walliamsa preveden na hrvatski jezik, brza je, žestoka, topla i dirljiva priča o ocu i sinu na uzbudljivom zadatku ispravljanja nepravde i borbe protiv zlikovca, gospodina Golemog.

Najgora djeca na svijetu 2 – David Walliams

Nove priče o djeci koja imaju navike u svakodnevnom životu koje autor dovodi do apsurda i koje djecu usmjeravaju prema dobrom ponašanju.

Darcy Burdock – Jasno kao dan – Laura Dockrill

Roman “Darcy Burdock – Jasno kao dan” „živahna je, nenadmašno zabavna pripovijest o dražesnoj, maštovitoj desetogodišnjakinji.“ Zovem se Darcy. U svakodnevici nalazim nesvakidašnje i vidim čuda u svijetu koji me okružje. Ovo je moja četvrta knjiga i suočavam se s nekim od najvećih, najvažnijih životnih pitanja.

      4. DOMAĆA DJEČJA LITERATURA

Moje ljeto s Picassom – Vjekoslava Huljić

Novi roman „Moje ljeto s Picassom“ autorice Vjekoslave Huljić priča je o djevojčici Suzi i njezinim dogodovštinama koje više nisu bezazlene a ona sama teško podnosi činjenicu da ima polubrata, proživljava otmicu i veseli se rođenju svoje sestrice.

Nogomet za 5 – Sanja Polak

“Nogomet za pet” je zbirka priča o petorici dječaka koji jako vole nogomet. Mnogi dječaci vole nogomet. Ova je knjiga nastala kao odgovor na molbu dječaka iz Sanjinog razreda koji su željeli baš knjigu o nogometu.

Dlakava ljubav – Nives Madunić Barišić

Novi roman „Dlakava ljubav“ nastavak je ciklusa detektivskih romana o istražitelju Melkioru i djevojčici Tari . Ovoga puta u središtu pozornosti je detektiv Melkior i njegov odnos prema zaljubljivanju. Posesivnost i ljubomora glavne su teme novog romana koji kroz priču o zaljubljivanju govori i o slobodi kao pravoj mjeri ljubavi.

      5. SLIKOVNICE

Čudnovate zgode šegrta Hlapića – Ivana Brlić-Mažuranić

Ivana Brlić-Mažuranić postala je klasik već u trenutku kad je objavila Čudnovate zgode šegrta Hlapića i Priče iz davnine. Njezine rečenice, napisane davno, i naše su rečenice. Razumijemo ih i volimo. Osluškujemo strahove njezinih junaka i plašimo se zajedno s njima. Priče su to što nadrastaju povijest, granice i književne stilove. Uz ime i prezime velike autorice ne treba pisati ni godinu rođenja, a kamoli godinu smrti. Ivana nam još uvijek priča kao da zajedno sjedimo za istim stolom. Naša je dužnost pozorno je slušati kako bismo mlađima znali odgovoriti na pitanje što je to prava i vječna literatura i koje to knjige obvezno moraju stajati na njihovim policama. Omiljenog junaka našega djetinjstva u ovoj raskošno opremljenoj knjizi oslikao je Patricio Alejandro Aguero Marino.

Ured za izgubljene stvari – Zoran Maljković

“Ured za izgubljene stvari” priča je o obitelji koja voli čitanje, knjižnice, pecanje, palačinke i televizijske kvizove. A onda, jednog dana, kad svatko od članova obitelji nešto izgubi, njezin najmlađi član, dječak koji je tek krenuo u osnovnu školu, otkrit će veliku tajnu: saznat će što se krije između korica knjiga kojih mu je puna soba…

Sanja uvijek ima vremena – Sunčana Škrinjarić

Sanja je djevojčica baš kao i sve druge. Ujutro ustaje, doručkuje, piše zadaću i posprema svoju sobu. Ali Sanji treba za to jako puno vremena, uvijek misli da će sve stići pa čak popodne i obići sve omiljene životinje u zoološkom vrtu. A je li Sanja stigla obaviti sve što je zamislila pročitajte u ovoj divno oslikanoj slikovnici.

      6. DOMAĆA KNJIŽEVNOST

Bakrene sove – Pavao Pavličić

“Bakrene sove” fantastični je triler o pokušaju da se matematički izračunaju budući događaji. U svojoj stotoj knjizi Pavao Pavličić ponovo se vraća žanru koji ga je – romanom Večernji akt – ujedno i proslavio, a to je fantastika. Baš kao i slavnom prethodniku i u novom romanu autor u napetoj priči pripovijeda o čovjekovoj vječnoj želji za vlašću i moći i odgovara na pitanje trebamo li dobiti sve ono o čemu cijeli život maštamo i što želimo.

Sat hrvatskog – Zlatko Kramarić

“Sat hrvatskog” predstavlja pokušaj literarnih varijacija tema kojima se autor, Zlatko Kramarić, na drugačiji, teorijski način, bavio u prethodnim knjigama Jugoslavenska ideja u kontekstu postkolonijalne kritike i Nostalgija – kratka povijest zaborava. Autor progovara iz pozicije nepouzdanog pripovjedača koji nema monopol nad istinom, a tu obvezujuću poziciju ni ne želi. Sat hrvatskog rezultat je autorova traumatičnog života u vremenima za koja su neki pjesnici napisali da su bila olovna ili vunena

Blato u dvorištu – Ratko Cvetnić

Roman „Blato u dvorištu“ počinje opisom obiteljske fotografije koja je snimljena u turopoljskom selu Brestovcu u lipnju 1965., prije polaska na obiteljski izlet. Prisjećajući se dana kad je – kao dječak – snimio tu fotografiju, Pripovjedač opisuje osobe na slici: roditelje, brata i sestre, djeda i ostale rođake te uloge koje su imali u obiteljskom i njegovom životu do toga trenutka. Međutim, izlet na koji su krenuli svima će promijeniti živote, a zajednički osjećaj krivnje u mnogome će odrediti njihove daljnje odnose.

      7. PRIRUČNICI

Kako sam pregorjela – Damjana Bakarič

Damjana Bakarič bila je 15 godina novinarka, koja se ničega i nikoga nije bojala. Zatim joj se dogodilo da je morala usred običnoga poslovnog pobjeći na svjež zrak, daleko od svih. Počela je njezina bitka s tjeskobom i napadima panike. U ovoj knjizi opisuje kako se slomila, a zatim i suočila sa svojim tegobama i krenula na put ozdravljenja.

Moć tišine – Susan Cain

Ovaj priručnik, “Moć tišine”, bavi se prednostima introvertiranog tipa osobnosti i poteškoćama s kojima se takve osobe susreću, nudeći mnoštvo primjera iz stvarnog života i dočaravajući iskustva koja su introvertirane mlade osobe poput vas stekle u obitelji, školi ili prijateljstvu.

Najbolja od svih osveta je sreća – Slavica Squire

Slavica Squire svojim radom i životom inspirira ljude da ostvare svoje snove i postanu najbolja verzija sebe, žive sretno i postanu još uspješniji u svemu što rade te da se okruže ljubavlju. Oslobodite svoje potencijale koji su zarobljeni emocijama ljutnje i bijesa. Podarite sebi krila kako biste letjeli dalje i živjeli život kakav zaslužujete.

Ikigai – Hector Garcia i Francesc Miralles

Prema Japancima, svaki čovjek ima neki ikigai, motiv zbog kojega postoji. U ovoj se knjizi prvi put analiziraju tajne stogodišnjih Japanaca za zdrav i vitalan život, otkrivajući ne samo kako se hrane, kako se kreću, kako rade, kako se povezuju s drugima nego i najbolje čuvanu tajnu – kako pronalaze svoj ikigai koji daje smisao njihovu životu i potiče ih da žive sto godina u punoj formi.

Hygge – Meik Wiking

Ova Meikova privlačna i motivirajuća knjiga pomoći će vam da uvedete hygge u svoj život! Iako se ta riječ ne može doslovno prevesti, mnogi smatraju da je hygge umjetnost stvaranja intime i duševne ugode te sposobnost uživanja u svemu što djeluje umirujuće… Kad ga doživite, znat ćete što točno znači, a sigurno ćete ga doživjeti dok čitate zanimljivu knjigu ili s prijateljima gledate omiljenu seriju, dok jedete čokoladnu tortu ili uživate u prekrasnom danu na otvorenom…

Lykke – Meik Wiking

Više je nego očito zašto se Danska često naziva najsretnijom zemljom na svijetu. Osim što svojim stanovnicima nudi savršenu ravnotežu poslovnoga i privatnoga života, besplatno visoko obrazovanje i besprijekoran vozni red vlakova, nadmašuje ostatak svijeta i po broju zapaljenih svijeća po kućanstvu.

      8. ZDRAVA PREHRANA

Superhrana – Obiteljski klasici – Jamie Oliver

“Superhrana – Obiteljski klasici” počiva na superjednostavnoj pripremi zdravih jela koja su ujedno, naravno, i superukusna. Odabrao sam klasična ukusna jela i najomiljenije obiteljske recepte koje obožavate, pa sam malo kuhao, mijenjao i dopisivao, kušao i još dotjerivao, kako bi se posve uklopili u moju filozofiju superhrane.

Inteligentna prehrana – David Perlmutter

“Inteligentna prehrana” je knjiga koja je pokrenula revoluciju prehrane! Svjetski poznati neurolog, dr. Perlmutter, u ovoj nam knjizi objašnjava kako ugljikohidrati i šećeri, a posebice gluten, loše djeluju na naš mozak i zdravlje općenito.

Zdrava probava – zdrav mozak – David Perlmutter

Dr. Perlmutter u knjizi “Zdrava probava – zdrav mozak” objašnjava moćnu interakciju crijevnih mikroba i mozga te opisuje kako se mikrobiom razvija od rođenja te se mijenja na temelju odluka o načinu života, kako može “oboliti” i kako održavanje zdravlja crijeva primjenom nekoliko jednostavnih strategija može poboljšati sudbinu vašega mozga.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.