Lucy Foley: Kada pišem krimiće stvaram izolirana mjesta gdje su osumnjičeni pred vama i znate da je netko od njih ubojica

Lovačka družina“ debitantski je kriminalistički roman autorice Lucy Foley čiji je nastanak nadahnulo jedno zabačeno mjesto u Škotskoj koje joj je rasplamsalo maštu. Lucy je također autorica triju povijesnih romana „The Book of Lost & Found“ (2015.), „The Invitation“ (2016.) i „Last Letter from Istanbul“ (2018.), koji su prevedeni na šesnaest jezika. Najveći je uspjeh postigla uzbudljivim i dinamičkim kriminalističkim romanom koji je oduševio milijune čitatelja. Roman „Lovačka družina“ prema uglednom The Sunday Timesu bio je jedan od najprodavanijih naslova, koji se do sada preveo na više od 20 jezika. Veliku uspješnicu Lucy Foley s engleskog je preveo Marin Popović. Početkom 2020. godine objavila je svoju petu knjigu, kriminalistički roman „The Guest List“ koji je opravdao status vješte autorice zapleta, tajnovitosti i šokantnih krajeva i odmah došao na liste najprodavanijih romana.

Autorica je oduvijek voljela književnost, zbog čega je dugi niz godina provela u izdavačkoj industriji na mjestu urednice beletrističkih naslova, koji je napustila kako bi se mogla u potpunosti posvetiti pisanju. Svi koji obožavaju već popularne autorice Ruth Ware i Tanau French istinski će uživati u ovom romanu prepunom napetosti, sumnje i preokreta.

Razgovor s autoricom pročitajte u nastavku.

Doček Nove godine pomalo se zahuktava, a devet dobrih prijatelja večer provodi razmjenjujući priče i prisjećajući se zaboravljenih uspomena. A ipak, družina je potajno svjesna da ih više ne povezuje ništa osim zajedničke prošlosti, dubokih starih rana i tajni, dovoljno ružnih da bi s lakoćom mogle razoriti njihovo prijateljstvo. Kada sat otkuca ponoć, a posjed obavije snažna mećava, u snijegu osvane slomljeno, izobličeno tijelo. Družina je zarobljena na posjedu, a sve upućuje na umorstvo. Lucy Foley, autorica romana „Lovačka družina“, kaže da je upravo ovakva postava likova njezina specijalnost: „U oba dosadašnja romana stvorila sam izolirana mjesta radnje gdje su svi osumnjičeni pred vama i znate da je neko od njih ubojica.“

Nakon velikog uspjeha koji je doživjela s romanom „Lovačka družina“, Lucy Foley objavila je i „The Guest list“, roman koji se također odvija na izoliranoj lokaciji, a kritičari su njezina djela usporedili sa stvaralaštvom kraljice krimića – Agathom Christie.

Lucy Foley navodi da je za dio inspiracije zaslužna slavna autorica. Njezina ljubav prema romanima Agathe Christie traje od djetinjstva, ali tvrdi da ih doživljava potpuno drugačije kao odrasla: „Mislim da sam prvi Agathin roman pročitala s 12 godina što je vjerojatno prerano. Zanimljivo je što njezine romane možete čitati kada ste dijete kako bi rješavali zagonetke, ali kada ih ponovo čitate kao odrasli, shvatite da su poprilično mračni.“

„Mračnim“ bi se mogla opisati oba dosadašnja trilera koja je autorica napisala. „Lovačka družina“ je izuzetno napet roman čija su prava na televizijsku adaptaciju prodana gotovo odmah nakon objavljivanja i trenutno se radi na televizijskoj seriji.

Izvor: radio.rte.ie

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.