Tajna Skandinavske sreće: Lagom – švedsko umijeće uravnotežena života

Nakon Hyggea, Lykkea i Ikigaija iz Švedske stiže nova poslastica – Lagom.

Za stanovnike Skandinavije kažu da su najsretniji ljudi na svijetu pa ne iznenađuje da upravo oni stvaraju globalne trendove u načinu života. Prošle godine u svijetu je vladao lifestyle trend – lagom. Taj trend dolazi iz Švedske, a bit mu je u načinu života koji se zasniva na konceptu da ničega ne treba “ni premalo i ni previše”.

Lagom se povezuje sa štednjom, poštenjem i stvaranjem ravnoteže u životu, poput neke duhovne vodilje koja promiče samodisciplinu i umjerenost, te nas potiče da preuzmemo kontrolu nad vlastitim životima tako što ćemo živjeti skromno, ali i produktivno.

Riječ je o načinu života u čijem se središtu nalazi ideja o pravoj mjeri, savršenoj sredini između onoga što nam je premalo i onoga što nam je previše. Iako se na prvu ovaj koncept može učiniti jednostavnim, čak na granici banalnog, u usvajanju takva načina života mnogi od nas više su puta u životu doživjeli neuspjeh.

Lagom nam govori da se trebamo posvetiti sami sebi, pronaći ravnotežu u svakom aspektu života te rasplamsati unutarnje zadovoljstvo kad je ravnoteža postignuta. Ovom filozofijom postižemo mir i zadovoljstvo, iz života izbacujemo sve suvišno i usredotočujemo se na potrebno.

Ova knjiga naučit će vas kako živjeti i jesti na lagom način, kako urediti dom i poslovni prostor, kako se družiti skandinavski način, ali i kako se na prihvatljiv način odnositi prema zemlji.

Iz knjige smo izdvojili pojam fika, ona je Šveđanima ono što su pubovi Britancima i aperitivo Talijanima: predah od posla. Fika omogućuje da stanete, predahnete i povežete se sa sobom, voljenim osobama, kolegama ili knjigom. Nijedan drugi pekarski proizvod ili slatka poslastica ne povezuje s toliko s fikom koliko pužići s okusom cimeta, a u ovoj knjizi su ih čak začinili s malo aromatskog kardamoma.

Ako i sami odlučite prakticirati fiku kao životni stil a samo vam nedostaju slatki pužići – ne brinite, knjiga vam donosi najjednostavniji i najukusniji recept kako ih pripremiti poput pravih Šveđana.

S obzirom na to da nećemo otkriti sve tajne ove knjige izvukli smo nekoliko praktičnih savjeta koji bi svaki život učinio više lagom.

Neka vam jednostavnost bude misao vodilja. Premda se Šveđani u kuhinji s guštom pridržavaju filozofije „sam svoj majstor“, petkom kupuju gotove mješavine umaka i komplete za tacose s već pripremljenom šalšom kako bi se poštedjeli kuhanja.

Što redovitije odrađujete neku aktivnost, to ćete osjećati veću korist u smislu povećana osjećaja zadovoljstva i produktivnosti u radu.

Organizirajte tulum na travnjaku i pozovite susjede ili pripravite jednostavnu hranu i pozovite ih da vam se pridruže. Ne možete preko noći uspostaviti otvoreniji odnos, ali opušten razgovor uz malo hrane sjajan je prvi korak na tom putu.

Sreća u održivom smislu riječi ne počiva na ekstremima...
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.