Kokteli inspirirani knjigama

U povijesti mnogo je pisaca inspiraciju, ali i utjehu tražilo u alkoholu, tako da ne postoji koktel ili neko drugo piće koje se ne može povezati s knjigama i njihovim autorima. U nastavku donosimo pet alkoholnih pića omiljenih nam pisaca.

Gin Fizz

Omiljeno piće legendarnog pisca i vrsnog poznavatelja alkoholnih pića, Francisa Scotta Fitzgeralda, bio je koktel Gin Rickey. Veliku naklonost prema ovom koktelu imao je jer je smatrao da se nakon ispijanja ovog koktela ne osjeti zadah na alkohol. Da bi uživali u ovom koktelu potrebni su vam gin, sok od limete, mineralna voda i kriške limuna.

Wildeov apsint

Oscar Wilde nije se sramio priznati kako uživa u ovom piću koje je prije, ali i danas, često na lošem glasu. Zbog iznimno visokog postotka alkohola može izazvati trajna i teška oštećenja organizma. Čak je i sam Wilde jednom rekao: „Nakon prve čaše, vidite svijet onakvim kakvim ga želite vidjeti. Nakon druge, vidite stvari onakvima kakve nisu. Naposljetku, vidite stvari onakvima kakve doista jesu.‟

Podmornice Bukowskog

Često su ga opisivali kao grubog, teškog i osobu koja je uvijek bila na lošem glasu. Charles Bukowski nije bio laka i jednostavna osoba, ali je zato njegov izbor alkoholnih pića bio jednostavan. Njegov favorit bile su tzv. podmornice, a rade se od svijetlog piva u kombinaciji s malo viskija.

Dorothy Parker Sour

Iako je imala velikih problema s depresijom i alkoholom, Dorothy Parker ostvarila je zavidnu književnu karijeru. Jedno o njezinih omiljenih pića bio je Whiskey Sour. Ako želite otkriti u kojim je okusima Parker najčešće uživala potrebni su vam viski, sok od limuna, šećer i poslužite ga uz kriške limuna i višnje.

Gryffindor

Ljubitelji Harryja Pottera (mislimo na one punoljetne) mogu se prepustiti užitku koji pruža ovaj vrhunski šareni koktel. Ovo voćno piće sprema se od soka od brusnice i naranče s malo likera od maline i votke s okusom manga, a ukrašen je višnjom i korom od naranče.

Izvor: oedb.org

Photo: Shutterstock

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.