Knjige od kojih vas prolazi jeza

Listopad osim kiše i hladnijih dana sa sobom donosi i najstrašniji dio godine – Noć vještica. Tada posebno uživamo u knjigama prepunim jeze, straha i mračnih priča. Donosimo vam osam najstrašnijih naslova zbog kojih se nećete osjećati sigurno. Možda ćete nakon čitanja imati osjećaj da niste sami u kući, da ulicama hodaju zombiji ili da vas netko promatra.

  1. Meksički roman strave

Silvia Moreno-Garcia osvojila je svijet nakon što je 2020. godine objavila roman „Meksički roman strave“. Njezin horor roman i publika i kritika opisuju superlativima, što potvrđuju brojne nagrade.

Ova očaravajuća feministička verzija romana strave prodala se u više od pola milijuna primjeraka s obje strane Atlantika, a New Yorker, NPR, Washington Post, Book Page, Book Riot, AudioFile, Library Journal, Electric Lit, Vanity Fair i Marie Claire proglasili su ovu horor poslasticu najboljom knjigom 2020. godine.

Moreno-Garcia je odmah po objavljivanju ovog romana završila na vrhovima lista najprodavanijih naslova, a na svoje veoma popularne popise uvrstili su je slavni i utjecajni New York Times i Indie. Uslijedila su brojna priznanja među kojima se najviše ističu osvojene nagrade Locus, Pacific Northwest i Goodreads, te nominacije za nagrade Nebula, World Fantasy, British Fantasy/August Derleth, Shirley Jackson, Stoker i Mythopoeic…

Atmosferi i stilu pisanja nije odoljela ni sedma sila. Zahvaljujući streaming usluzi Hulu na malim ćemo ekranima moći uživati u limitiranoj seriji koja se smjestila u Meksiku pedesetih godina 20. stoljeća kada mlada pripadnica visokog društva otkriva jezive tajne prekrasne stare vile.

Osim romana, Moreno-Garcia poznata je i po kratkim pričama kojih je u petnaest godina dugoj spisateljskoj karijeri objavila preko 50. U bogatoj karijeri objavila je sedam romana koji su se prodali u milijunskim nakladama. Časopis Time uvrstio je „Gods of Jade and Shadow“ među 100 najvažnijih fantasy naslova svih vremena.

Prijevod na hrvatski potpisuje Maja Opačić.

  1. Okretaj ključa

Ruth Ware jedna je od najpoznatijih britanskih autorica psiholoških romana, krimića i trilera. Protagonistice romana Ruth Ware najčešće su naizgled obične žene koje se iznenada pronalaze u složenim životnim situacijama, suočene s nekom vrstom zločina. Njezini se romani prevode na mnoštvo stranih jezika, a do sada su na hrvatski prevedeni „Igra laži“, „Smrt gospođe Westway“, „U mračnoj, mračnoj šumi“, „Žena u kabini 10“. „Okretaj ključa“ u prijevodu Nade Mirković peti je po redu triler Ruth Ware preveden na hrvatski jezik u izdanju Mozaika knjiga. Njezine su knjige objavljene na više od četrdeset jezika i prodane u nekoliko milijuna primjeraka diljem svijeta. Neki je uspoređuju s Liane Moriarty, a drugi s Agathom Christie – i obje su strane u pravu.

Ovaj intrigantan triler moderno je preispitivanje „Okretaja zavrtnje“ Henryja Jamesa. No zastrašujuća gotička atmosfera i misteriozan prizvuk ovoga puta ne proizlaze prvenstveno iz domene fantastike i onog nevjerojatnog, već iz domene digitalne tehnologije, njene potencijalne manipulativnosti te iznimnog manjka privatnosti koji iz nje proizlazi. „Okretaj ključa“ očarat će vas svojom atmosferom te ujedno i prožeti osjećajem jeze.

  1. Kuća na hridi

Psihološkim krimićem „Kuća na hridi“, koji je savršen primjer štiva u kojem se stranice okreću same od sebe, Mozaik knjiga najavljuje napetu i jezivu 2021. godinu kada govorimo o mnogima omiljenom žanru. Lucy Clarke napisala je pet romana, a upravo je psihološki krimić „Kuća na hridi“ postigao najveći uspjeh te je preveden na dvanaest jezika. Neobičnog stila i zapleta, roman se istaknuo među brojnim sličnim naslovima pa se svaki novi roman ove autorice iščekuje s nestrpljenjem. Napeto i  jezivo štivo koje izaziva ovisnost. „Kuća na hridi“ uvući će vam se pod kožu, ali smatrajte se upozorenima: smjesta ispustite roman iz ruku ako ste sami kod kuće jer svaka nova stranica pobuđuje osjećaj nadiruće panike i straha. Renomirani britanski književni klub Richard and Judy oduševio se romanom uz preporuku da se ovaj krimić mora naći na policama svih ljubitelja ovog žanra.

„Kuću na hridi“ na hrvatski je preveo Marin Popović.

  1. Savršeno dijete

Lucinda Berry bivša je klinička psihologinja koja se bavila dječjim traumama. To joj iskustvo sada pomaže u pisanju knjiga kojima čitatelje vodi kroz tamne strane ljudske psihe. Autorica je u karijeri napisala šest psiholoških trilera koji su tjednima bili na listama bestselera Washington Posta, New York Timesa i Sunday Timesa i prodali se u milijunskim nakladama.

„Savršeno dijete“ napeta je i jezovita priča o mladom bračnom paru koji očajnički želi dijete i o uznemirujućim posljedicama koje donosi ostvarenje te želje. Ovaj roman punih godinu dana čvrsto je držao svoju poziciju među 10 najpopularnijih naslova na renomiranim svjetskim listama. Amazon Charts and Washington Post samo su neke od lista koji su „Savršeno dijete“ proglasili knjigom godine. Uznemirujuća priča, tragična sudbina i nepredvidiva radnja oduševit će sve ljubitelje psiholoških trilera. „Savršeno dijete“ prvi je roman ove autorice objavljen na hrvatskom jeziku u prijevodu Igora Rendića.

I publika i kritika tvrdi da je „Savršeno dijete“ primamljivo i zadivljujuće štivo od početka do kraja, jer je to mračno, duboko i opasno zarazno.

  1. Ne budi se

Rijetkima je uspjelo ono što je pošlo za rukom Liz Lawler, da svojim prvijencem pomete liste najprodavanijih romana i milijunsku publiku natjera da njezine nove romane iščekuju s velikim nestrpljenjem. Upravo se tako može opisati uspjeh romana Liz Tawler Ne budi se, koji je odmah po objavljivanju postao prava senzacija među obožavateljima napetih psiholoških trilera. Liz je punih dvadeset godina radila kao medicinska sestra, a svoje radno iskustvo iskoristila je kao temelj za stvaranje psiholoških trilera Ne budi se kojeg je u izdanju Mozaika na hrvatski jezik preveo je Dado Čakalo. U međuvremenu je na engleskom jeziku objavljen i njezin drugi roman I’ll find you.

Radnja ovog romana prožetog napetošću i jeze započinje kada se Alex Taylor probudi zavezana za operacijski stol. Dok Alex pokušava shvatiti što joj se dogodilo, pored nje stoji osoba koja nije njezin liječnik i prisiljava je na izbor između dva jednako neopisiva zla. Alex se ponovno budi neozlijeđena i nikoga ne može uvjeriti u svoju stravičnu priču. Nakon tog neobičnog događaja život joj se promijenio, odbačena je od kolega, obitelji i svoga partnera, a Alex počinje misliti da gubi razum sve dok ne upozna sljedeću žrtvu.

  1. Mala čudovišta

„Mala čudovišta“ je nova fantastično duhovita slikovnica autora multimilijunskih bestselera Davida Walliamsa. Autor i u ovoj knjizi pomiče granice svoje genijalnosti kojoj ne mogu odoljeti generacije mladih čitatelja. Njegova su djela prevedena na više od pedeset jezika, a samo je u Velikoj Britaniji prodano više od jedanaest milijuna primjeraka njegovih knjiga namijenjenih djeci. Njegove su romane kritičari ovjenčali nenadmašenim lovorikama, a nebrojeni ga recenzenti uspoređuju s njegovim najvećim uzorom, Roaldom Dahlom. Njegove su knjige prevedene na 53 jezika i prodane u više od 40 milijuna primjeraka diljem svijeta. Osvajaju mnogobrojne pohvale kritičara. Njegov najnoviji roman, „Zvijer iz Buckinghamske palače“, odmah je dospio na prvo mjesto ljestvica čitanosti. Tamo se nalazi već rekordnih 130 tjedana!

Ovu nadrealnu bajku ilustrirao je čudesni Adam Stower, a za urnebesno zabavan prijevod zaslužan je Ozren Doležal. „Mala čudovišta“ je dvadeseta knjiga objavljena u Hrvatskoj jednog od najčitanijih pisaca dječje književnosti.

Ovo je savršen dar za mlađu djecu, koja će se bez sumnje hihotati iz stranice u stranicu.

  1. Strankinja u kući

„Strankinja u kući“ svjetski je hit autorice popularnog trilera „Par iz susjedstva“ Shari Lapene. Čekate da se vaš ljubljeni suprug vrati s posla. Pripremate večeru i veselite se što ćete jedno s drugim podijeliti današnje dogodovštine. To je posljednje čega se sjećate. Probudite se u bolnici, a nemate pojma kako ste dospjeli tamo. Kažu vam da ste doživjeli nesreću kad ste izgubili kontrolu nad vozilom jureći sumnjivim dijelom grada. Policija sumnja da ste upleteni u mutne poslove. Ali vaš suprug odbija povjerovati u to. Vaša najbolja prijateljica nije tako sigurna u vašu nevinost. A vi ni sami ne znate što biste mislili…

  1. Slom

Slom, novi naslov autorice velike uspješnice Iza zaključanih vrata, primjer je izvrsnog psihološkog romana s inovativnim i nepredvidljivim preokretima. Priča je ispričana u prvom licu, omogućujući čitatelju da stvari i događaje promatra isključivo iz perspektive nestabilne i anksiozne žrtve. Dnevničke bilješke glavne junakinje polako će vas uvesti u svijet u kojem se iz pamćenja briše događaj po događaj i povesti na putovanje kroz tamnu stranu ljudske psihe.

Ovaj žestoko napet psihološki triler prepun savršeno složenih obrata inteligentno progovara o krivnji i žaljenju te konačno vodi do šokantnog finala.

Ostale napete i jezovite romane potražite ovdje.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.