Karta svijeta prema najpoznatijim knjigama

Jedan je od razloga zašto su knjige toliko moćne je zato što na temelju njih možemo upoznati kulture i običaje koje nikada nismo upoznali u svom životu. Imajući to na umu, želite li proširiti vaš svijet čitanja? Uronite u kartu svijeta ispunjenu knjigama koju je izradio korisnik Reddita Backforward24.

Karta svijeta prema knjigama, FOTO: Imgur

Kartu možete pobliže pogledati na poveznici te vidjeti da je svaka zemlja na njoj predstavljena po najpoznatijoj ili najvažnijoj knjizi. Naravno, ovaj način izbora može izazvati polemike. Na primjer, za Rusiju je odabran Tolstojev „Rat i mir“, dok je na tom mjestu također moglo biti neko djelo Dostojevskog.

Ujedinjeno Kraljevstvo tako predstavlja knjiga „Ponos i predrasude“ Jane Austen, dok bi se opet neki složili da bi ih trebao predstavljati William Shakespeare ili Charles Dickens. Španjolsku predstavlja djelo „Sjena vjetra“, čiji je autor Carlos Ruiz Zafón, dok bi tu ulogu možda trebalo prepustiti mnogo poznatijem „Don Quijotu“, autora Miguela de Cervantesa.

SAD je prepoznatljiv po romanu „Ubiti pticu rugalicu“ autorice Harper Lee. Ova se knjiga nalazi na brojnim listama najboljih i najprodavanijih knjiga na svijetu. Kolumbiju krasi klasik „Sto godina samoće“, djelo nobelovca Gabriela Garcíje Márqueza.

Iako su neka djela na prvu prepoznatljiva i čuli smo za njih iako ih još možda nismo pročitali, neka djela iz dalekih zemalja imaju neobične nazive. Boliviju tako predstavlja knjiga „I am a Taxi“, autorice Deborah Ellis. Sudan se istaknuo knjigom „Lyrics Alley Leile Aboulele“, dok državu na jugu Afrike, Botswanu, predstavlja knjiga zanimljiva naziva „The No.1 Ladies Detective Agency“, čiji je autor Alexander McCall Smith.

U nastavku donosimo ostale zanimljive naslove s karte svijeta:

Alžir: „Stranac“ – Albert Camus

Pakistan: „Ja sam Malala“ – Malala Yousafzai, Christina Lamb

Afganistan: „Gonič zmajeva“ – Khaled Hosseini

Kina: „San u crvenom paviljonu“ – Cao Xeuqin

Japan: „Ljetopis Ptice Navijalice“ – Haruki Murakami

Australija: „Cloudstreet“ – Tim Winton

Kanada: „Anne od zelenih zabata“ – L.M.Montgomery

Srbija: „Hazarski rječnik“ – Milorad Pavić

Grčka: „Ilijada“ – Homer

Turska: „Zovem se Crvena“ – Orhan Pamuk

Austrija: „The man without qualities“ – Robert Musil

Njemačka: „Preobrazba“ – Franz Kafka

Francuska: „Les Miserables“ – Victor Hugo

Švicarska: „Heidi“ – Johana Heusser-Spyri

Ako vas zanima koja je knjiga izabrana da predstavlja Hrvatsku, s mape se jasno ne vidi te smo na prvu pomislili da smo ovoj karti poslužili isključivo kao jedno od mjesta za označavanje europskog kontinenta. Ali, radi se o knjizi Slavenke Drakulić „Cafe Europa“ koja opisuje život u postkomunističkim, tranzicijskim zemljama te je prevedena na dvadesetak jezika.

Na ovoj stranici smo pronašli malu igru koja se sastoji od izbora srodnih pisaca. Upišite ime nekog pisca i pogledajte šta će se dogoditi na ekranu. Imena pisaca koja su najbliža izabranom imenu trebali bi mu biti najsličniji. Otkrijte nove pisce, nove književne svjetove, i igrajte se!

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.