Kako potaknuti čitanje kod djece

Svi znamo da je čitanje važno, ali što napraviti kada dijete kaže da ne voli čitati ili da mu je čitanje dosadno? Zadaća svakoga od nas je pronaći odgovarajući način da ih ohrabrimo kako ne bi odustali od istraživanja svijeta književnosti. Čitanje i pisanje su vještine koje se bez redovnog vježbanja mogu zaboraviti i ukoliko želite da vaši mališani upoznaje nove svjetove, morate im čitanje učiniti zabavnim. Vjerujemo da će vam u tome pomoći sljedeći savjeti:

Izgradite šator za čitanje

Djeca vole graditi. Osim toga, oni žele mirno, skriveno mjesto na kojem će provoditi vrijeme. Pomozite djetetu da od pokrivača i jastuka izgradi tajno skrovište na kojem će, između ostalog, moći i čitati. Ne zaboravite svjetiljku – ona je presudna za stvaranje odgovarajuće atmosfere.

Odvedite dijete u knjižnicu

Knjižnice nisu samo mjesto na kojem se mogu posuđivati knjige. One često organiziraju i programe za promoviranje čitanja, razne tečajeve, radionice, natjecanja i susrete s dječjim piscima.

Budite kreativni

Kada zajedno čitate, pokrijte tekst rukom ili komadom papira i zamolite dijete da izmisli priču na temelju slika koje vidi. Djeca se često boje da neće moći pročitati ili izgovoriti pojedine riječi. Na ovaj način ćete ih osloboditi straha i dati im šansu da upotrijebe maštu. Ako želite da dijete lakše zapamti neku novu ili kompliciranu riječ, možete je pokriti prstom i predložiti mu da na osnovu okvirnog teksta i slika pogodi o kojoj se riječi radi.

Zabava u kuhinji

Jednostavni recepti, recimo za palačinke, daju djetetu priliku da se upozna s „praktičnim čitanjem“ i istovremeno nauči pratiti upute. Pretvarajte se da je kuhinja kafić u kojem će dijete moći naručiti iz jelovnika.

E-knjige

E-knjige su lako dostupne, jeftine ili potpuno besplatne, zauzimaju malo prostora, snalaženje u tekstu je lako, a mogu se čitati u mraku… Pored toga, djeci mogu biti zanimljive i zbog mogućnosti promjene fonta, interesantnih vizualnih efekata, pretvaranja pisanog teksta u govor i rječnika s izgovorom i objašnjenjem nepoznatih riječi.

Kombinirajte film i knjige

Dobra filmska adaptacija može potaknuti dijete na čitanje knjige po kojoj je film snimljen, što će, uz malo sreće, voditi čitanju i drugih knjiga istog autora.

Časopisi

U časopisima za djecu se uvijek može pronaći mnogo zabavnog sadržaja i informacija koje su zanimljive najmlađim čitateljima. Želite li da vaše dijete redovito čita pretplatite ga na omiljene časopise. (djeca obožavaju kada im nešto stigne poštom.) Možete, naravno, izabrati i online verziju.

Nagradite dijete za trud

Organizirajte čitateljski izazov. Koliko je mjeseci ostalo do božićnih i novogodišnjih praznika? Koliko knjiga može pročitati do kraja godine? Dogovorite se oko nagrade – možda će to biti pravi poticaj da dijete izvuče glavu iz oblaka i zaroni u čudesni svijet knjiga.

Izvor: literacyforboys.com.au

Photo: Shutterstock

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.