Kako odabrati što čitati?

Važno je pronaći pravu knjigu – knjigu koja posjeduje taj nemjerljivi faktor koji vas uzbuđuje, bez obzira je li u pitanju novi roman iz vašeg omiljenog serijala ili primjerak ljubavnog romana vaše mladosti, jedino je bitno ostati zaljubljen u knjige – ta ljubav vas tjera da nastavite čitati knjige kada vas nitko ne tjera.

Otvorite Goodreads 

Dizajn stranice možda je zastario i voljela bi da imaju bolje moderatore, ali Goodreads je trenutno najkorisnija aplikacija na tržištu kada su knjige i čitanje u pitanju. Funkciju stvaranja listi koristim kao neku vrstu dnevnika u koji bilježim naslove koje sam pročitala i koje želim pročitati. Možete bilježiti koje knjige želite pročitati i koje trenutno čitate i ocjenjivati knjige koje ste već pročitali.

Ono što je važnije od sastavljanja popisa, to je društvena funkcija stranice Goodreads. Koristim je kako bi pratila što moji prijatelji čitaju i kako su ocijenili knjige koje su pročitali. Moj prijatelj Toby čita vrlo brzo i raznovrsne naslove, tako da uvijek kada poželim pronaći naslove koje sam možda propustila, uvijek prvo posjetim njegov profil. Moja prijateljica Emily voli fantastiku i horor, zato kada poželim čitati nešto jezivo, posjetim njezinu stranicu.

Ne brinite ako nemate puno prijatelja na Goodreadsu ili ako oni ne vole isto što i vi. Uvijek možete neslužbeno pratiti druge korisnike, bez slanja zahtjeva za prijateljstvo. Možete pratiti i svoje omiljene autore i vidjeti što oni čitaju. I da, na Goodreadsu možete pratiti i knjižnice.

Posjetite obližnju knjižnicu ili knjižaru i savjet potražite od djelatnika

Ako niste posjetili knjižnicu od školskih dana kada ste morali posuđivati knjige za lektiru, vrijeme je za novu člansku karticu. Knjižnice su one zgrade prepune knjiga koje možete posuditi kad god poželite. Odlično mjesto za početak potrage za novim naslovima jesu police s novim knjigama i knjižničari će rijetko propustiti priliku pomoći vam i preporučiti nešto zanimljivo.

Isto vrijedi i za knjižare, njih uvijek raduje pronaći i preporučiti knjigu koja će zadovoljiti vaš ukus. Nabrojite im nekoliko knjiga koje su vam se svidjele (i neke koje nisu) i dobit ćete odličnu preporuku. Također, nemojte se sramiti razgovora s drugim posjetiteljima, vrlo vjerojatno ćete pronaći nekoga sa sličnim ukusom tko bi vam mogao pomoći u potrazi. Nemojte zaboraviti da postoje i antikvarijati, sve one imaju poseban i uglavnom pažljivo stvoren izbor naslova, među kojima se često mogu pronaći dragocjenosti koje se više ne tiskaju i ne mogu se pronaći nigdje drugdje.

Pratite virtualni klub čitatelja

Naravno, uvijek možete napraviti klub čitatelja i u stvarnom životu – ali tu uvijek postoji opasnost da se s prijateljima ne možete dogovoriti oko izbora knjiga, osim ako se unaprijed ne dogovorite oko teme koju želite obrađivati. Zbog toga su virtualni klubovi mnogo korisniji.

Prelistajte stare kataloge i časopise

Jedan od najljepših osjećaja je pročitati knjigu pisca za kojeg nikada niste čuli, a onda pronađete zaboravljeni katalog ispunjen naslovima tog autora.

I to me vodi do najvažnije točke: ne morate čitate najnovije ili najpopularnije naslove. Bilo koja knjiga koju niste pročitali je za vas nova. Nema razloga da se fokusirate samo na ono o čemu drugi pričaju – s malo sreće biti ćete zauzeti čitanjem da bi vas uopće zanimalo šta drugi misle.

Autor: Maris Krizman

Izvor: forge.medium.com

Photo:  Shutterstock

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.