Kako napraviti neodoljivu kućnu biblioteku?

Stvaranjem kućne biblioteke djeci pokazujemo koliko su knjige važne. Ako djeca imaju vlastiti prostor na kojem mogu držati svoje slikovnice velike su šanse da će zavoljeti knjige i čitanje. Zbog toga vam donosimo nekoliko savjeta kako napraviti neodoljive kućne biblioteke.

Potraga za dobrim knjigama

– Postanite lovac na blago! Istražite ponudu u knjižarama, antikvarijatima ili na sajmovima. Ne zaboravite da savjet uvijek možete potražiti od prijatelja ili djelatnika knjižnice ili knjižare, a možda i neki od vama bliskih knjigoljubaca ima naslove koje bi podijelili s vama.

– Motivirajte članove obitelji i prijatelje da umjesto poklon bonova, robe ili parfema međusobno si poklanjate knjige povodom rođendana, praznika i ostalih slavlja.

– Nikako nemojte stati samo na knjigama, na tržištu postoji mnogo časopisa koji su također mala riznica znanja.

Napravite svoju biblioteku

– Mala kartonska ili drvena kutija može vam pomoći da zajedno ukrasite i napravite dobru policu za knjige.

– Odaberite posebno mjesto u kući gdje će biti smještena dječja knjižnica kako bi mališani uvijek znali gdje mogu tragati za omiljenim naslovima.

– Organizirajte knjige na policama. Osim što ćete s djetetom provesti kvalitetno vrijeme, oni će tako u budućnosti lakše pronaći željenu knjigu.

– „Ova knjiga pripada“ – naljepnice za knjige daju djeci osjećaj posjedovanja i može probuditi osjećaj „novog“ i korištenoj knjizi. Možete napraviti vlastitu naljepnicu ili preuzeti sa stranice koja ima mnogo radova dječjih ilustratora, poput myhomelibrary.

Kada knjige zajednički birate, čitanje postaje dio obiteljskog života, a djetetu šaljete poruku da su knjige važne, da se u njima može uživati i iz njih mnogo toga naučiti!

Izvor: „Helping Your Child Become a Reader“ U.S. Department of Education (2005.)

Photo: Shutterstock

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.