Jeste li znali da na Antarktici postoji knjižnica?

Knjižnica je za mnoge magično mjesto. I dok se moderna knjižnica prilagodila digitalnom dobu i dalje se mogu naći knjižnice u skoro svakom mjestu – uključujući, na naše iznenađenje, jednom od najudaljenijih mjesta na svijetu – na Antarktici.

Zapravo, postoji nekoliko knjižnica u različitim istraživačkim stanicama na Antarktici, ali knjižnica McMurdo je najveća. Stanica je izgrađena 1956. i u njoj može živjeti 1300 ljudi, uključujući znanstvenike, istraživače i druge članove ekspedicije. Budući da ljudima nisu potrebne samo knjige, već i udobno mjesto gdje ih mogu čitati, rođena je knjižnica McMurdo.

Prema riječima čovjeka koji se zaposlio u bazi McMurdo 2009. godine, knjižnica je prilično bučno mjesto i opstaje isključivo zahvaljujući volonterima i donacijama. Procjenjuje se da je u svojoj građi najviše imala preko 8000 knjiga koje su se mogle posuditi, među kojima je bila i zbirka knjiga o Antarktiku. Osim knjiga o Antarktici u knjižnici su i popularni Harry Potter serijal ili knjige Johna Grishama, Stephena Kinga, Jamesa Pattersona ili Janet Evanovich, kao i klasici pisaca kao što su William Shakespeare, Anton Chekhov i James Joyce.

Naravno, kada ovisite o donacijama uvijek se možete iznenaditi. Tako se često mogu pronaći i neki neočekivani naslovi. Recimo, knjižnica McMurdo dobro je opremljena knjigama o urologiji.

Knjižnica funkcionira prema sustavu povjerenja: možete posuditi najviše tri knjige na tri tjedna, ali nećete platiti kaznu ako ih ne vratite na vrijeme, jer ipak je to Južni pol i ne možete baš uvijek samo skoknuti do automobila i vratiti se u stanicu.

Na internetu se može pronaći mnogo fotografija knjižnice McMurdo, a ono što je očito je udobno mjesto s policama punih knjiga koje su ukrasili žitelji stanice. Udobne fotelje jednostavno pozivaju posjetitelje da se udobno smjeste i uživaju u čitanju. Kada uzmemo u obzir da je najniža izmjerena temperatura oko stanice blizu -50 celzija, ova udobna mjesta za čitanje nisu luksuz. Ona su potreba.

Izvor: bookbub.com

Foto: theantarcticbookofcookingandcleaning.com

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.