Jedite zdravo – mozak će vam biti zahvalan

Utjecaj hrane na ljudsko zdravlje pitanje je na koje brojni stručnjaci, znanstvenici i doktori već tisućama godina pokušavaju dati točan i jedinstven odgovor. Svaki od njih svojim je otkrićima dao doprinos kako se danas ljudi odnose prema hrani, a samim time i prema samom sebi.

Da smo ono što jedemo, zaključio je najpoznatiji antički grčki liječnik Hipokrat koji je rođen oko 460.g. pr. Krista u gradu Kosu na istoimenom otoku na jugozapadu Male Azije. On se obično smatra jednim od najistaknutijih ličnosti medicine svih vremena. Hipokrat je iznio pretpostavku da su duševni poremećaji rezultat oboljelog mozga, a jedna od njegovih najpoznatijih zaključaka bio je da “sve što putem prehrane unosimo u naš organizam gradi nas i mijenja, a o tome što smo unijeli ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život.

Gotovo tri tisuće godina kasnije, odgovore je ponudio i dr. med. David Perlmutter. U svojoj posljednjoj knjizi „Zdrava probava – zdrav mozak“ dr. Perlmutter tvrdi da se jednostavnim prehrambenim preporukama te jednostavnim programom, sastavljenim od šest koraka za oporavak crijeva, otkriva moćna uloga crijevnih bakterija u određivanju sudbine vašeg mozga.

Istraživanja pokazuju da se velike promjene u crijevima mogu dogoditi već šest dana nakon uvođenja novog prehrambenog protokola, poput ovog kojeg dr. Perlmutter predstavlja u ovoj knjizi. Prvi ključ je birati hranu bogatu probioticima kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus ili krastavci i fermentirano meso, riba i jaja. Drugi korak je smanjiti unos ugljikohidrata, ali paralelno prihvatiti namirnice visokokvalitetne masnoće. Trećem savjetu veselit će se svi – „uživajte u vinu, čaju, kavi i čokoladi, ali bitno je samo da taj unos bude umjeren.“ Četvrti savjet je da trebate birati hranu bogatu prebiotcima, inače to su sastojci kojima se crijevne bakterije rado hrane jer podupiru njihov rast i aktivnost. Izvor prirodnih prebiotika su: sirovi češnjak, poriluk, luk ili šparoga. Pretposljednji savjet je da pijete filtriranu vodu, jer voda iz slavine sadrži klor i pomaže u uništavanju crijeva. Posljednji korak je da pokušate postiti po jedanput u svakom godišnjem dobu.

Knjiga između ostalog donosi i sedmodnevni plan obroka, ali i brojne recepte. Tako možete na jednostavan i brz način saznati kako se priprema sirutka, mliječni kefir, začinjene šparoge, usoljena govedina ili srdele i džem od borovnica i metvice.

Džem od borovnica i metvice za oko 500g

350g borovnica iz ekološkog uzgoja

115g nepasterizirana meda

1 žličica sitne, čiste morske soli

2 žlice narezanih listova svježe metvice i ekološko uzgoja

1 žličica soka limuna iz ekološkog uglja

4 žlice sirutke ili veganskog startera

Svjetski poznati neurolog, dr. Perlmutter, u svojoj prvoj knjizi „Inteligentna prehrana“ objašnjava kako ugljikohidrati i šećeri, a posebice gluten, loše djeluju na naš mozak i zdravlje općenito. Program iz ove knjige može pomoći kod mnogih zdravstvenih problema: ADHD-a, anksioznosti i kroničnog stresa, kronične glavobolje i migrene, depresije, šećerne bolesti, artritisa, nesanice, osjetljivosti na gluten, iritabilnog kolona, problema s pamćenjem, poremećaja raspoloženja, prekomjerne tjelesne težine i još mnogo toga.

Čak i ako ne patite ni od jednog od navedenih stanja, ova knjiga može vam pomoći sačuvati zdravlje i mentalnu oštrinu. Namijenjena je starima i mladima, uključujući žene koje namjeravaju zatrudnjeti ili već jesu trudne. Doznajte koji su prijatelji i neprijatelji vašega mozga te kako prehranom, dodacima prehrani, tjelesnom aktivnosti i spavanjem održati vaš mozak zdravim i bistrim. U svemu tome pomoći će vam planovi jelovnika, recepti i tjedni ciljevi koje savjetuje dr. Perlmutter.

Oba naslova možete pronaći u svim boljim knjižarama ili u našem webshopu.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.