“I na početku i na kraju bijaše kava” uvrštena među 100 bezvremenih knjiga po izboru istarskih knjižničara

Knjiga „I na početku i na kraju bijaše kava“ naše suvremene hrvatske književnice i književne znanstvenice Julijane Matanović uvrštena je na popis 100 bezvremenih knjiga po izboru istarskih knjižničara! U nastavku pročitajte što su poručili istarski knjižničari i autorica Julijana Matanović.

Liste najboljih knjižnih naslova ne mogu biti dovršene, konačne, definitivne. Nema u tim listama znanstvenih spoznaja, one eventualno tek mogu biti građa sociolozima kulture za proučavanje modusa i prigoda u kojima takve liste nastaju. Liste najboljih knjiga ujedno su nužno „promašene“ jer pokušavaju kvantificirati ono što se ne da prevesti u znamenke: književnu vrijednost! A liste najprodavanijih knjiga i tržišni utjecaj takvih lista druga su priča, koju ovom prilikom nećemo započinjati.

Ako se sve to odmah uzme u obzir, popis 100 „bezvremenih“ knjiga koje Vam ovim putem, mi, istarske knjižničarke i knjižničari predstavljamo, treba čitati kao našu „društvenu igru“. Želimo u tu igru uključiti što veći broj članica i članova istarskih knjižnica, kao i one koje/i će upravo zbog ove liste to postati. Ta lista samo je poticaj za ulazak u knjižnicu i istraživanje bogatog knjižničnog fonda istarskih knjižnica koji većinom ostaje u sjeni novih hitova. A upravo smo se ovim izborom trudili da i među novitetima izdvojimo one naslove koje neće brzo načeti zub vremena. Naš je posao zaštititi i istaknuti takve knjige!

Popis je sastavljen na osnovi 33 liste koje su stigle iz istarskih knjižnica, a sve povodom Tjedna istarskih knjižnica (TIK-a) koji organizira Društvo bibliotekara Istre. U izboru su bila čak 253 naslova; naslovi koji su dobili isti broj bodova poredani su od novijih prema starijim, upravo iz potrebe da se među novima prepoznaju oni naslovi koji će trajati i koji će još dugo izazivati čitatelje na iščitavanje. Dakle, drage čitateljice i čitatelji, ovo je priručna i prigodna lista za Vas, napravite svoj prvi popis i uđite u vremeplov istarskih knjižnica!

Julijana Matanović, s istančanim osjećajem za detalje, govori o predmetima i običajima vezanim uz kavu – šiš, soc, džezva, kaveni otisci, gatanje, okupljanje oko kave… Priziva sjećanje na neke davne, mirnije i ljepše dane.

Zahvalna sam knjižničarima Istre. Knjižničari su – za mene – onaj pravi glas, spoj uže struke i šireg čitateljstva. Možda moji zapisi o kavi samo žele oponašati tu dugotrajnu moć čarobnog napitka. Četiri nagrade koje su “popratile” tu knjigu, nominacija za Kiklopa i 6 izdanja, sklapaju lijepu priču.“, poručila je Julijana Matanović.

Knjiga „I na početku i na kraju bijaše kava“ Julijane Matanović donosi priče o ispijanju kave i životnim sudbinama. Bez priče se možda i može živjeti, kao što se može živjeti i bez kave. Ali i priča i kava priskrbljuju životu ono nešto više. Spojiti čin ispijanja kave, pozivanja na kavu, s pričama o istinskim životima, i ugraditi u sve to i tjeskobu vezanu uz vrijeme u kojem poziv na kavu najčešće predstavlja prazan govor i skrivenu namjeru, može samo pripovjedačica kakvom je postala autorica uspješnica „Zašto sam vam lagala“, „Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka“, „Cic i svila“, „Samo majka i kći“… U poplavi naslova koji podsjećaju na vodenaste kave koje se ispijaju s nogu i iz kartonskih čaša, Julijanine priče iz knjige I na početku i na kraju bijaše kava nalik su tradicijskim, mirisnim, ukuhanim i brižno spravljanim kavama. Onakvima kakve su se pile nekada – iz fildžana i porculanskih šalica te iznosile pred goste koje je domaćica poštovala i voljela.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.