Goodreads proglasio najbolje knjige 2022. godine

Goodreads, koji okuplja više od 120 milijuna ljubitelja književnosti i čitanja, svake godine organizira glasanje u 17 kategorija za najbolje knjige. 5,779,854 glasova zabilježeno je ove godine u izboru za najbolje knjige u svim kategorijama. Svaki pravi knjigoljubac prije konačne odluke koju će sljedeću knjigu kupiti i pročitati prvo posjeti popularni Goodreads gdje može saznati kakve su recenzije i komentari. Nadamo se da će vam popis ovogodišnjih dobitnika pomoći u odluci što ćete sljedeće čitati.

Najviše razloga za slavlje ima Gabrielle Zevin! Upravo je njezin roman „Sutra, i sutra, i sutra“ s 90,971 glasova čitatelja proglašen najboljim ove godine.

Sam i Sadie upoznaju se u bolnici 1987. Sadie posjećuje sestru, Sam se oporavlja od automobilske nesreće. Dani i mjeseci sporo prolaze, no u zajedničkom igranju igrica pronalaze sreću, bijeg, žestoku konkurenciju i – posebno prijateljstvo. Prijateljstvo ipak biva naprasno prekinuto i djeca se vraćaju u svakodnevicu.

Susret na postaji podzemne željeznice, osam godina kasnije, vraća ih u djetinjstvo i uskoro započinju raditi ono što vole – zajednički stvarati virtualne svjetove. Suradnja ih pretvara u superzvijezde i svijet preko noći postaje njihov. No to ih ne može zaštititi od svega što život donosi.

”Sutra, i sutra, i sutra” američke spisateljice Gabrielle Zevin priča je o savršenim svjetovima koje Sadie i Sam stvaraju, nesavršenu svijetu u kojem žive i svemu što može doći nakon uspjeha: novcu, slavi, dvoličnosti, tragediji…

Ostali pobjednici su:

Kriminalistički roman: „The Maid“, Nita Prose

Povijesni roman: „Carrie Soto Is Back“, Taylor Jenkins Reid

Fantastika: „House of Sky and Breath“, Sarah J. Maas

Ljubavni roman: „Book Lovers“, Emily Henry

Znanstvena fantastika: „Sea of Tranquility“, Emily St. John Mandel

Horor: „Hidden Pictures“, Jason Rekulak

Humoristični roman: „The Office BFFs: Tales of The Office from Two Best Friends Who Were There“, Jenna Fischer i Angela Kinsey

Publicistika: „Atlas of the Heart: Mapping Meaningful Connection and the Language of Human Experience“, Brené Brown i  Gavin Aung Than

Memoar i autobiografija: „I’m Glad My Mom Died“, Jennette McCurdy

Najbolji prvijenac: „Lessons in Chemistry“, Bonnie Garmus

Najbolji YA roman: „The Final Gambit“, Jennifer Lynn Barnes

Najbolja YA fantastika: „Gallant“, V.E. Schwab

Knjige za djecu i mlade: „I Am Quiet: A Story for the Introvert in All of Us“, Andie Powers i Betsy Petersen

Popis svih dobitnika i nominiranih pogledajte ovdje.

Izvor: Goodreads

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.