Goodreads proglasio najbolje knjige 2021. godine

Goodreads, koji okuplja više od 90 milijuna ljubitelja književnosti i čitanja, svake godine organizira glasanje u 17 kategorija za najbolje knjige. 4,756,261 glasova zabilježeno je ove godine u izboru za najbolje knjige u svim kategorijama. Svaki pravi knjigoljubac prije konačne odluke koju će sljedeću knjigu kupiti i pročitati prvo posjeti popularni Goodreads gdje može saznati kakve su recenzije i komentari. Nadamo se da će vam popis ovogodišnjih dobitnika pomoći u odluci što ćete sljedeće čitati.

Najviše razloga za slavlje ima Sally Rooney! Upravo je njezin roman „Divni svijete, gdje si“ proglašen najboljim ove godine.

„Divni svijete, gdje si“ ljubavni je roman i roman o prijateljstvu, filozofska i ekološka rasprava, ali nadasve djelo u kojem Sally Rooney hrabro, bez zadrške i ubojito točno ocrtava stanje naše svijesti i našega svijeta, roman kojim opravdava epitet najbolje spisateljice svoje generacije.

Mlada spisateljica Alice odluči preseliti se iz Dublina u malo mjesto na zapadu Irske, gdje putem Tindera upozna skladištara Felixa i unatoč prvom neuspjelom spoju neočekivano ga pozove da s njom otputuje na predstavljanje njezina romana. U Dublinu njezina najbolja prijateljica Eileen proživljava teške trenutke i iznova počinje izlaziti sa Simonom, svojom ljubavlju iz djetinjstva. Alice, Felix, Eileen i Simon i dalje su mladi, ali život ih nosi. Trebaju jedno drugo, poigravaju se međusobno, zbližavaju se i udaljavaju, vode ljubav, sumnjaju u sebe i svoje osjećaje, no najviše od svega zabrinuti su za svijet u kojem žive – svijet koji se nalazi na rubu ekološke katastrofe, u kojem vlada Trump, svijet neoliberalizma. Pitaju se jesu li oni posljednji koji svjedoče kraju epohe, kako da pomognu osiromašenima, hoće li uspjeti vratiti vlastitu vjeru u naš divni svijet.

Sally Rooney rođena je 1991. godine u Castelbaru, u Irskoj. Diplomirala je englesku i američku književnost na Trinity Collegeuu Dublinu, gdje živi i radi. Svoj roman prvijenac „Razgovori s prijateljima“ objavila je 2017. godine dok je još dovršavala studij američke književnosti te je njime odmah privukla pažnju književne kritike. Rooney je zahvaljujući ovom romanu po izboru The Sunday Timesa 2018. proglašena najboljim mladim piscem, a roman se našao u užem izboru brojnih nagrada poput prestižne nagrade Dylan Thomas za mlade pisce, nagrade skupine Kerry za najbolji roman godine, nagrade Rathbones Folio te nagrade International Dublin Literary Award. Njezin drugi roman „Normal People“ nominiran je 2018. godine za nagradu Man Booker, nagradu Dylan Thomas i nagradu Women’s Prize for Fiction. Njezina djela objavljivana su u časopisima Granta, The White Review, The Dublin Review, The Stinging Fly, Kevin Barry’s Stonecutter i antologiji The Winter Pages.

Ostali pobjednici su:

Kriminalistički roman: „The Last Thing He Told Me“, Laura Dave

Povijesni roman: „Malibu Rising“, Taylor Jenkins Reid

Fantastika: „A ​Court of Silver Flames“, Sarah J. Maas

Ljubavni roman: „People We Meet on Vacation“, Emily Henry

Znanstvena fantastika: „Project Hail Mary“, Andy Weir

Horor: „The Final Girl Support Group“, Grady Hendrix

Humoristični roman: „Broken“, Jenny Lawson

Publicistika: „The Anthropocene Reviewed“, John Green

Memoar i autobiografija: „Crying in H Mart“, Michelle Zauner

Najbolji prvijenac: „The Spanish Love Deception“, Elena Armas

Najbolji YA roman: „Firekeeper’s Daughter“, Angeline Boulley

Najbolja YA fantastika: „Rule of Wolves“, Leigh Bardugo

Knjige za djecu i mlade: „Daughter of the Deep“, Rick Riordan

Popis svih dobitnika i nominiranih pogledajte ovdje.

Izvor: Goodreads

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.