Estonija otvorila muzej zabranjenih knjiga

U gradu Tallinnu, u Estoniji, otvoren je muzej posvećen knjigama iz cijelog svijeta koje su u prošlosti bile zabranjene, spaljene ili cenzurirane. Projekt je vodio i realizirao Joseph Maximillian Dunnigan,  koji u Estoniji živi posljednjih pet godina, u koju se doselio iz rodne Škotske. Dunnigan je prije odlaska na studij u Tallinn živio u Kini, gdje je otkrio interes za cenzuru i slobodu govora. Za vrijeme diplomskog studija, Dunnigan je odlučio otvoriti muzej.

„Knjige iz različitih dijelova svijeta biti će izložene u ovom muzeju kako bi njihove priče bile ispričane i potaknule rasprave o problemima vezanim za slobodu izražavanja“, stoji u izjavi iz muzeja.

„Osim toga, cilj je pokrenuti istraživanje o povijesti cenzure u Estoniji, s fokusom na period sovjetske okupacije. U muzeju posjetitelji mogu čitati i dirati knjige, a većinu njih mogu i kupiti.“

Kako izvještava Estonian World, knjige su sortirane po kategorijama, a tu su knjige koje su zabranjene u raznim državama, uključujući Veliku Britaniju, Sovjetski Savez, Kinu i Sjedinjene Američke Države. Također su u jednom odjeljku izdvojene one knjige koje su tijekom povijesti bile spaljivane iz brojnih razloga.

„Osnovali smo ovaj muzej u želji da podignemo svijest o dugoj povijesti cenzure i značaju slobode govora. Sloboda misli i izražavanja i dalje nije globalno prihvaćeno ljudsko pravo. Raduje me što ovim muzejom mogu doprinijeti širenju slobode govora“, rekao je Dunnigan.

„Estonija je idealno mjesto za ovakav projekt zato što ovdje možemo prikazati knjige koje su i dalje zabranjene u mnogim velikim državama.“

Izvor: forreadingaddicts.co.uk

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.