Dječji roman “Dlakava ljubav” autorice Nives Madunić Barišić dobitnik nagrade Artefakt

Još jedno veliko priznanje za Mozaikove autore! Nives Madunić Barišić dobitnica je još jedne prestižne nagrade Artefakt za svoj roman za djecu “Dlakava ljubav”. Kako kažu organizatori ove prestižne nagrade, Artefakt se dodjeljuje za najbolja literarna dostignuća u hrvatskoj spekulativnoj fikciji objavljena tijekom prethodne kalendarske godine. Životinje koje progovaraju o ljudskim problemima glavni su likovi i nositelji poruke, što savršeno zadovoljava kriterije za osvajanje nagrade Artefakt. Ovo je već druga ova nagrada za Madunić Barišić, koju je nagradio  žiri sastavljen od članova Udruge 3. zmaj i osoba koje se bave hrvatskom žanrovskom književnošću, bilo kao autori, urednici ili kritičari i generalno teorijom književnosti. Prvu je osvojila 2017. godine za roman “Mrak ili strah”.

Uvijek je lijepo primiti neku nagradu za svoj rad. Kada ti nagradu dodijeli publika, u ovom slučaju dječja,  i kada te po drugi puta izaberu kao najboljeg autora onda je to nešto posebno. Jako sam sretna i zahvalna na tome kako organizatorima nagrade, djelatnicama riječke knjižnice tako i djeci koja su čitala i odlučivala o ovoj nagradi“, poručila je Madunić Barišić.

Nives Madunić Barišić urednica je i dramaturginja na HRT-u te autorica dramskih i proznih tekstova.  Za djecu je napisala nekoliko igrokaza: “Mala zelena gusjenica”, “Naša je mama postala zmaj”, “Ispod zvončića se rodio kraljević” i “Luzer ili faca”. Napisala je i romane “Tajna čokoladnih bombona”, “Lunapark”, “Dlakava ljubav” i “Mrak ili strah”. Svojim posljednjim romanom osim srca najmlađe publike osvojila je i visoke kriterije strogog žirija.

Roman “Dlakava ljubav” nastavak je ciklusa detektivskih romana o istražitelju psu Melkioru i djevojčici Tari. Ovoga puta u središtu pozornosti je detektiv Melkior i njegov odnos prema zaljubljivanju. Posesivnost i ljubomora glavne su teme romana koji kroz priču o zaljubljivanju govori i o slobodi kao pravoj mjeri ljubavi. Djed Ivan i Melkior su se zaljubili. Djed u gospođu Melihu, a Melkior u pudlicu Barby. Tara ne može vjerovati da se to događa. Melkior koji prezire pudlice i smatra ih posve neinteresantnima sada juri za jednom napirlitanom djevojčurom. Djed Ivan se pretvorio u kuhara i po cijele dane samo smišlja recepte i jela za proždrljivu gospođu Melihu. Zima je, vrijeme školskih praznika. Vani je snijeg i hladnoća. Ništa se ne događa. Tara odluči stvar uzeti u svoje ruke uz pomoć Karla, dječaka koji je došao u posjet Tari jer su Velika gospođa i njegova majka prijateljice s fakulteta. Tara i Karlo smišljaju kako prodrmati Melkiora i djeda Ivana i razotkriti prave namjere gospođe Melihe i pudlice Barby. No Karlo ima i neke svoje skrivene planove…

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.