Dinah Jefferies: Supruga vlasnika plantaže čaja

Dinah Jefferies: Supruga vlasnika plantaže čaja

Isprva, učinilo mi se da je riječ o nekom laganom ljubiću koji će opustiti moje nervne ćelije i zbog kojeg ću pomisliti da se doba časti, poštenja i hrabrih podviga vratilo…

Ali ipak nije.

Da se bolje izrazim, nije u pitanju ljubić. No, nisam ni požalila zbog čitanja. Zašto?

Idemo redom, mada se red ponekad u književnom svijetu zove nered. Niz motiva koji se provlači kroz knjigu stvara raznorazne asocijacije, nerijetko društvenog i socijalnog karaktera, a među njima krije jedna priča koja lomi srci. No, zaista – lomi. Moram priznat da nije u pitanju samo klišeizirana fraza – moje srce zaista je cvililo. U sebi, naravno.

Sad zamislite divlju pučinu, bijesne modre valove. Malu točkicu na obzorju koja polagano dobiva na svom volumenu i uskoro je tu veliki sivi parobrod. Odjednom gužva, uzvici, povici, zvukovi teškog debelog konoplja što tresne od kopno. U vrevi ljudi, raskošnih haljina i finih bijelih rukavica, šarenih suncobrančića – silazi devetnaestogodišnja Gwendolyn Hooper. Upravo je stigla na Cejlon puna optimizma. Nevino žensko biće.

Dočekuje ju suzdržan, tajnovit i mrzovoljan suprug što ne odgovara osobi s kojoj je provela nezaboravne dane prije dolaska u Cejlon. Gwen se pita u čemu je problem, no kao svaka žena, pripisuje to ponašanje raznoraznim drugim faktorima, a ideju o savršenom supružniku ne odbacuje. I kao svaka žena, malo njuška okolo vile, polja, plantaže…Njezina znatiželja dovest će ju do mjesta koji šapuću o mračnoj prošlosti njezinog muža : zaključanih vrata, škrinje prepune prašnjavih haljina i malenog groba obraslog raslinjem…

Već u početku, moj čitateljski um napunio se raznoraznim upitnicima – obično „stručno“ odredim karaktere svih protagonista i antagonista, no ovdje je spisateljski talent bio na višoj razini. Svidjela mi se ta spisateljičina sposobnost – da konstatno iznenađuje i da priče teče prema nekom drugom ušću.

Nastavimo sa sadržajem!

Sljedeća ključna scena: novopečeni par pozvan je na ples. Gwen suprug ponovo izbjegava, a istovremeno je nježan prema njoj kao prema krhkom biću koje mora štititi ili će se u protivnom raspasti kao od šećera. Gwen ga pak romatra dok priča sa ženom koja otvoreno koketira i nesvjesno sipa u sebe alkohol.

Znamo svi što slijedi – žena se malo “cvrcne” i (ne)srećom – pomoć joj ponudi čovjek iz Cejlona koji je odmah doprati u sobu.

Treća scena:

Gwen se budi ničega se ne sjećajući. Jedan detalj ju uznemiri. Probudila se bez donjeg rublja.

Od te noći kreće noćna mora.

Nezaboravna knjiga autorice Dinah Jefferies je intenzivno dirljiva i pronicljiva priča koja uvjerljivo dočarava okus kolonijalnog Cejlona. Priča o ženi koja je prisiljena birati između svoje dužnosti kao žene i vlastitog majčinskog instinkta.

#egzotika #pitanjeljubavi #rasizam #kolonijalizam #charlestone #plantaže #moda1920 #majčinstvo #tajne

O autorici:

Dinah Jefferies rođena je u Maleziji, a u devetoj preselila se u Englesku. I dalje voli jugoistočnu Aziju te Daleki Istok pa spremno koristi svaku priliku da otputuje onamo. Svojedobno je živjela u komuni s rock bendom te je izlagala svoja likovna djela. Nakon što je živjela u Italiji i Španjolskoj, sada živi u Gloucestershireu sa suprugom i psom te se bavi isključivo pisanjem.

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.