Dilema: tiskane knjige ili e-knjige?

Prošlo je 12 godina od kada se Kindl pojavio na svjetskoj sceni i za samo nekoliko godina postalo je jasno da čitanje elektronskih knjiga nije samo prolazni trend. Zapravo, stručnjaci su u tom periodu tvrdili da će u tada dalekoj budućnosti 2020. godine tiskane knjige biti isključivo ukras na polici i da će svatko imati osobnu elektroničku knjižnicu.

Nije se baš tako dogodilo. U stvari, e-knjige čine oko 20% ukupne prodaje knjiga dok ostatak i dalje predstavljaju tradicionalna tiskana izdanja. Prije jednog desetljeća očekivalo se da će brojevi biti drugačiji, pa se mnogu pitaju što se zapravo dogodilo? Sve se nekako svodi na dva ključna faktora: navike kupaca i novac.

Generacija Z voli čitati

Generaciju Z čine dvadesetogodišnjaci koji ne znaju za svijet u kojem nisu postojali internet i društvene mreže. Očekivali bi da su potpuno okrenuti e-knjigama, ali se ispostavilo da to uopće nije istina.

Stvar je u sljedećem: prosječna osoba generacije Z provodi sate pred ekranom tijekom dana, ne samo na Snapchatu i Facebooku. Kada mladi čitatelji žele čitati, više se vole maknuti od tehnologije i prepustiti se staromodnom uživanju u pisanoj riječi.

Nevjerojatna stvar je da su najčešći korisnici elektronskih čitača njihovi roditelji, pa čak i bake i djedovi. Njima to olakšava stvari jer ne moraju odlaziti do knjižare i više im nije važna veličina fonta kojim je knjiga tiskana jer sada mogu povećati stranicu koliko im je potrebno.

Rat cijena između Applea i Amazona

Ipak postoji još važnih faktora pored čitateljskih navika generacije Z. Pripadnici ove generacije nazvani su financijski najrazumnijom generacijom do sada. Možemo se kladiti da bi odmah prihvatili e-knjige kada bi njihova cijena bila isplativija opcija.

Kada se 2010. godine predviđala revolucija e-knjiga, činilo se da će se upravo to i dogoditi. Svjetske uspješnice obično su se prodavale po cijeni od 9,99 dolara, dok je ista knjiga u tvrdom uvezu imala cijenu od 25 dolara ili više. Zbog toga je Kindl djelovao kao isplativa investicija unatoč cijeni od 400 dolara.

Kako su elektronski čitači postajali sve popularniji, veliki izdavači su se sve više brinuli. Smatrali su da cijena od 9,99 dolara umanjuje vrijednost knjiga i mnogi su vjerovali da Amazon s tom cijenom radi u gubitku samo da bi osvojio tržište.

Tada se igri priključio Apple. Tržišna utakmica trebala bi biti dobra stvar, ali je Apple odlučio da bi minimalna cijena trebala iznosit 14,99 dolara. Sve je postalo kompliciranije kada su sa šest najvećih izdavača potpisali ugovor o cijenama čime je Amazon bio prisiljen ili se priključiti ili ostati bez knjiga za prodaju.

Rezultat su bile godine tužbi za pronevjeru i preko 150 milijuna dolara sankcija prema izdavačima. Ali standard je postavljen, cijenu elektronske knjige određivala je „industrijska konvencija“ i Amazon je bio prisiljen „igrati“ po tim pravilima.

Šta se dogodilo na kraju? Koliko god Amazon spuštao cijene tiskanih knjiga, ne može postići fleksibilnost koje imaju e-knjige. Situacija je daleko od savršene i sasvim sigurno onda će se mijenjati u godinama koje dolaze. U međuvremenu, elektronske knjige sigurno neće nestati, ali je očigledno da će doba tiskanih knjiga potrajati još neko vrijeme.

Koronavirus

Elektronske knjige i aplikacije za čitanje doživjele su ekspanziju za vrijeme pandemije koronavirusa. Libby, platforma za čitanje koja knjigoljupcima omogućava pristup lokalnim knjižarama s njihovih pametnih telefona. Također, putem ove aplikacije je za tjedan dana posuđeno preko 10 milijuna e-knjiga, što je rast od oko 30% u odnosu na prošlu godinu.

Koliko su ove brojke povezane sa karantenom i preporukama da se ostane kod kuće? Veoma. Podaci također dokazuju da je rast u prodaji elektronskih knjiga prije svega vođen time što su ljubitelji knjiga jednostavno počeli više čitati, a ne zbog toga što su oni koji inače ne čitaju odjednom promijenili tu naviku.

Kakve god bile posljedice, jedno je sigurno: čitatelji trenutno konzumiraju preko milijun knjiga dnevno samo putem jedne od aplikacija u Americi – i nema naznake da će se taj broj smanjiti jer se pandemija nastavlja.

Izvor: goodereader.com i forbes.com

Photo: shutterstock

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.