David Litchfield: „Svjetlo na pamučnoj stijeni“ jedna je od mojih najdražih slikovnica. To je vjerojatno moja najosobnija priča!

David Litchfield još jednom je zarobio srca milijuna djece i njihovih roditelja diljem svijeta svojom novom slikovnicom „Svjetlo na pamučnoj stijeni“. U novom velemajstorskom uratku Litchfield opet budi snažne emocije na najjednostavniji način, kroz priču o ljubavi, obitelji i prijateljstvu. Riječ je o još jednoj toploj i dirljivoj slikovnici koja uz očaravajuće ilustracije neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Ova priča o putovanju kroz prostor i vrijeme pokazuje nam da nikada ne smijemo prestati vjerovati u važnost obitelji te da bi ono što tražimo moglo biti bliže no što mislimo.

S autorom svjetskih bestselera „Medo i klavir“, „Pas i violina“ i „Djedov tajni div“ razrovala je Marija Bratonja (Mali čitači)! Intervju pročitajte u nastavku.

Nemate pojma koliko mi je drago što vam danas mogu po prvi puta na blogu predstaviti jednog stranog autora i ilustratora. I to jednog čije slikovnice baš jako volimo, kao i mnogi od vas. Dame i gospodo, mame i tate, pročitajte što o svojim slikovnicama, radu i čitanju s djecom od najranije dobi kaže David Litchfield. Talentirani autor, a prije svega pristupačan i vrlo drag čovjek. Uživajte!

Kako biste se opisali u nekoliko riječi ili rečenica?

Ja sam autor i ilustrator knjiga za djecu. Ponekad radim naslovnice za knjige za osnovnoškolce i mlade. Također sam i tata pod stresom i netko tko pokušava doći u formu (to mi trenutno baš i ne ide).

Prvo ste bili samo ilustrator, a potom i autor. Možete li nam reći što je teže? Ilustrirati ili pisati za djecu? Ili možda uopće nije teško.

Pa zapravo, moj prvi posao u izdavaštvu bila je slikovnica „Medo i klavir“, koja je moja autorska slikovnica. Odmah nakon toga sam počeo ilustrirati knjigu „The Building Boy“ autora Rossa Montgomeryja. Tako da sam u vrlo kratkom razdoblju iskusio oba načina rada. Rekao bih da je rad s autorima drukčiji jer oni obično već imaju ideju kako izgleda svijet koji su stvorili. Tako da je tu važan kompromis između njihovih vlastitih i mojih ideja. Oba načina rada su zabavna i svaki nosi svoje male vesele izazove.

Koje ste slikovnice i dječje knjige voljeli kad ste bili dijete?

Asterix Gal mi je životna opsesija. Umjetnost Alberta Uderza me inspirira otkad sam imao 5 godina. Također se dobro sjećam da sam bio oduševljen slikovnicom „Tamo gdje su divlji stvori“ Mauricea Sendaka. Učitelj nam ju je pokazao u školi i jasno se sjećam kako sam zapitkivao o ilustracijama i izgubio se u njima. Savršena knjiga.

Dobitnik ste mnogih nagrada i kao ilustrator i kao autor. Imate li najdražu nagradu, onu koja ima posebno mjesto u Vašem srcu?

Nagrada Waterstones Children’s Book Prize za slikovnicu „Medo i klavir“ će uvijek biti vrlo posebna za mene. To je bila moja prva nagrada ikad i nisam mogao vjerovati da sam ju dobio. Iskreno, mislio sam da je najavljivač na dodjeli pogriješio. Mnogo toga dugujem toj nagradi. Zaista je bila odskočna daska za tu slikovnicu i moju karijeru.

Gdje pronalazite inspiraciju, motive i ideje za Vaše slikovnice?

Nalazim ih svugdje. Glazba, film, knjige. Ali i samo gledajući svijet kako prolazi. Važno je uzeti si vremena za sjedenje na klupi negdje i samo promatrati ljude, prirodu i svjetlo.

Koja Vam je najdraža tehnika i zašto?

Volim koristiti različite medije u svom radu. Započnem sa slikanjem vodenim bojama i skiciram stranice u moj blok za crtanje. Sakupljam različite teksture gdje god ih mogu pronaći. Sve to skeniram u svoje računalo i igram se s tim u Photoshopu. Nakon nekog vremena i eksperimentiranja, počnu nastajati slike za knjigu.

Možete li nam reći nešto o svojim budućim projektima i slikovnicama, što možemo očekivati? Ovdje u Hrvatskoj čekamo prijevod slikovnice „Lights On Cotton Rock“ (stiže uskoro) i jako joj se veselimo.

„Lights On Cotton Rock“ je jedna od mojih najdražih slikovnica dosad. Ona spaja moju ljubav prema SF filmovima 80-ih s vrlo osobnom pričom s kojom se mogu poistovjetiti. Zapravo, kada zanemarite NLO, svemirce i raznobojna svjetla, to je vjerojatno moja najosobnija priča.

Imate li poruku za roditelje o čitanju i važnosti čitanja djeci od najranije dobi?

Svi ponekad trebamo odmak od stvarnosti, a mislim da djeca to posebno trebaju. Knjige nam pružaju taj odmak. Čitanje s djecom, ne samo da pomaže razvoju njihove mašte i znatiželje, već očito pomaže razviti njihove vještine pismenosti. Ali još važnije, priče ih nose na maleno putovanje i imaju priliku upoznati novu stranu svijeta i stvoriti novi pogled na život. Uvjeren sam da je čitanje s djetetom dobro za njihovo mentalno stanje kao i za vaše.

Izvor: Mali čitači

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.