David Litchfield: „Najstroži kritičar je moj trogodišnji sin“

Mjesec travanj u svijetu se obilježava i kao mjesec dječje knjige. I usprkos svemu što nas je zadesilo, književnost je uvijek bila i ostat će nas vjerni suputnik u svim onim trenucima u kojima nakratko poželimo pobjeći u neki drugi svijet – a u dječjoj mašti, znamo, svaki je svijet još i življi. O neobičnoj moći književnosti, važnosti čitanja djeci i malim životnim radostima, razgovarali smo s jednim od ponajboljih svjetskih autora i ilustratora slikovnica, Britancem Davidom Litchfieldom.

Mali gremlin u obitelji

Njegove slikovnice „Medo i klavir“, „Pas i violina“, „Djedov tajni div“ i uskoro objavljena „Svjetlo na Pamučnoj stijeni“ uz mnoštvo nagrada, osvojile su i srca malih i velikih čitatelja diljem svijeta, a u hrvatskom prijevodu možete ih pročitati u izdanju Mozaik knjige.

Trebalo mu je, doduše, nešto više godina da mu crtanje iz hobija prijeđe u karijeru, ali uvijek se vraćao svojoj prvoj ljubavi. Pričati priče slikom nešto je što je oduvijek volio raditi, pa je tako razvio i strast prema pisanju i ilustriranju dječjih knjiga. Najveći uzor oduvijek mu je bio Albert Uderzo, francuski majstor stripaš, koji je, nažalost, preminuo upravo prošli tjedan.

Zahvaljujući Uderzu, ocu stripova o Asterixu i Obelixu, Litchfield se i zaljubio u crtanje:

Jedina osoba koja se ikada pobunila po pitanju premise njegove knjige „Medo i klavir“, koja nosi titulu i titulu najbolje slikovnice 2016. godine, bila je jedna namrgođena učiteljica koja nikako nije mogla shvatiti što klavir radi usred šume. A Litchfield kroz smijeh objašnjava:

Kada se radi o slikovnicama, obično vrijedi pravilo – manje je više – i potrebna je prije svega vještina kako bi se misao sasvim sažela, a poruka prenijela i skladno nadopunila slikom. Da bi se napisalo dobru slikovnicu, smatra Litchfield, priču se mora ogoliti, prenijeti ono najbitnije odabranim riječima. Ipak, slikovnice su prvi susreti djece s književnošću – važno je da prvi susret dobro prođe.

Prihvaćanje raznolikosti

U tome i uspijeva, usudili bismo se dodati. Uzmete li u ruke neko od njegovih djela, poput „Djedova tajnog diva“, nasmijat će vas prvo simpatičan crtež, a zatim raznježiti dirljiva priča o važnosti prijateljstva, prihvaćanja različitosti i pripadanja. Sve to „zapakirano“ je u malu šarenu slikovnicu. Sve njegove priče nastaju od slike, a riječi dolaze kasnije, objašnjava nam. Sate i sate provodi črčkajući u svoj blok i od sto crteža, jedan će oživjeti i pretvoriti u priču. A najoštriji kritičar njegovih radova je –  njegov trogodišnji sin.

Životni je moto Davida Litchfielda, koji ponavlja rado i često u intervjuima, a isijava i iz svih njegovih radova, vrlo je jednostavan – samo budi dobar prema ljudima. A njegove sljedeće riječi dokazuju da on u to najiskrenije vjeruje:

Autor: Večernji list (Tia Špero)

Photo: Ross Montgomery

AKCIJA!

Pogledaj ponudu

AKCIJA!

2+1 GRATIS na naslove Mozaika knjiga

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.