Celeste Ng: Roman „Mali požari posvuda“ izazov je za bjelkinje s dobrim namjerama

Serija se zbiva u Shaker Heights u Ohiju u kojem je Celeste Ng živjela od 1990. sve do odlaska na studij 1998. U Shaker Heightsu sve je brižno isplanirano a zapravo, to je utopija u kojoj se provode stroga pravila. Radnja, koja je smještena u devedesete, polazi od pretpostavke da su vodeće gradske obitelji liberalne, ali i slijepe na svoj povlašteni položaj te će se morati suočiti s pitanjem dokle sežu granice njihovih dobrih namjera Reese Witherspoon u glavnoj ulozi

Serija se zbiva u Shaker Heights u Ohiju u kojem je Celeste Ng živjela od 1990. sve do odlaska na studij 1998. U Shaker Heightsu sve je brižno isplanirano a zapravo, to je utopija u kojoj se provode stroga pravila U Shaker Heightsu, mirnom, bogatom predgrađu Clevelanda, sve je brižno isplanirano – od tlocrta vijugavih ulica do boja kuća i načina na koji žive njegovi stanovnici. Zapravo, to je utopija u kojoj se provode stroga pravila. Stanovnici se novčano kažnjavaju ako ne kose travnjake, a gradske vlasti svake godine pregledavaju kuće izvana i iznutra kako bi se pobrinule da se svi drže propisa. Svaku je kuću morao projektirati arhitekt, a na dan kad se odvozi smeće, kanta se ne smije ostaviti ispred kuće jer to izgleda ružno.

Duh grada nitko ne utjelovljuje bolje od Elene Richardson, kojoj je u životu najvažnije – držati se pravila i sve je savršeno dok u taj idilični grad ne stigne tajanstvena umjetnica i samohrana majka Mia Warren sa svojom kćeri Pearl, tinejdžericom, i unajmi stan od Richardsonovih. Majka i kći brzo postaju više od podstanarki, ali Mia sa sobom nosi zagonetnu prošlost i prezir prema pravilima, koji bi tu zajednicu mogao okrenuti naglavačke. Kad stari obiteljski prijatelji Richardsona pokušaju posvojiti dijete kineskoga podrijetla, borba za skrbništvo dramatično će podijeliti grad – i staviti Miju i Elenu na suprotstavljene strane. Sumnjajući u Miju i njezine motive, Elena je odlučna otkriti tajne Mijine prošlosti, ali zbog te opsesije platit će neočekivanu, strašnu cijenu. Radnja je to romana “Mali požari posvuda” spisateljice Celeste Ng, na hrvatskom objavljenog u izdanju Mozaik knjige, a prema kojem je snimljena miniserija u osam nastavaka, koju od ožujka premijerno prikazuje stream platforma Hulu.

ADAPTACIJA BESTSELERA

Glavne uloge u ovoj televizijskoj adaptaciji bestselera “Mali požari posvuda” tumače Reese Witherspoon i Kerry Washington, koje su i producentice serije, zajedno s tridesetdevetogodišnjom autoricom knjige Celeste Ng. Vrijeme kad je radila za deset dolara po satu je iza nje, pa obzirom da o novcu više ne mora brinuti, razmišlja o pisanju trećeg romana za čije stvaranje ima potpunu slobodu jer ne mora udovoljavati urednicima, niti izdavačkoj industriji. – Izdavačka industrija je konzervativna, polaže nade u ono što djeluje sigurno, daje šansu piscima koji su se isplativima pokazali u prošlosti, te cilja ponovno na njihovu publiku, kaže Ng, koja je inače, zanimljivo je, odrasla u Shaker Heightsu, u Ohiju, gdje se zbiva radnja serije. – Lik Elene Richardson savršeno utjelovljuje filozofiju Shaker Heightsa: ako dovoljno planirate, organizirate i imate dobre namjere, možete riješiti svaki problem.

Kad je producentska kuća Reese Witherspoon “Hello Sunshine” otkupila prava za adaptaciju romana u kojoj će glavnu junakinju tumačiti upravo Witherspoon, bilo je jasno da je Reese savršena glumica za tu ulogu. Također sam bila oduševljena i sljedećom predloženom zvijezdom – Kerry Washington u ulozi Mije Warren, umjetnice iz radničke klase koja u Shaker Heights dolazi sa svojom kćeri Pearl i iznajmljuje stan od obitelji Richardson. Tu počinje zaplet, koji se temelji na akcijama i reakcijama dok se dvije obitelji neočekivano povezuju. U romanu nisam odredila Mijinu rasu. Nisam željela da ima azijsko porijeklo jer bi to zakompliciralo kasnija događanja, a nisam smatrala niti da mogu na odgovarajući način opisati život crnkinje ili latino žene. No, kad su producenti predložili Kerry Washington za ulogu Mije, složila sam se, prisjeća se autorica.

SERIJA DRUKČIJA OD KNJIGE

– Rekli su mi da će Kerry glumiti Miju malo drukčije nego što je opisana u knjizi i kada sam ju vidjela prvi put u toj ulozi, stvarno sam pomislila: “O, ovo je zaista drukčije!” Mia je u seriji puno suzdržanija, ali u određenim situacijama se vidi njena toplina. Dopalo mi se to jer sam ju i zamislila kao ženu koja nema potrebu udovoljavati privilegiranima. To je nešto što u potpunosti razumijem kao osoba druge boje kože, i kao žena druge boje kože. Prečesto smo naučeni – ili naučimo iz potrebe – kako drugima ugoditi. Ako je nekome neugodno zbog naših postupaka, trudimo se to ublažiti. Mia ipak na to gleda sa stavom: “Neću to više raditi”, analizira Celeste. – Mia vam može djelovati gotovo hladno ili kao teška osoba, ali kada ju sretnete u različitim situacijama, shvatite da se to mijenja ovisno o tome s kim razgovara. S Elenom, njenim suprugom Billom, kojeg u seriji glumi Joshua Jackson, ili njihovim prijateljima, Mia odbija sudjelovati u površnim razgovorima. Slično je i s Lexie i Tripom, starijom djecom iz obitelji Richardson, koji su već usvojili stavove i navike svojih roditelja. Ali, potpuno drukčije manire Mia ima kada razgovara sa svojim kolegama u kineskom restoranu, s kćerkom Pearl i najmlađim djetetom Richardsonovih – buntovnom Izzy. Mislim da će gledatelji vidjeti razliku između Mije u knjizi i u seriji, te da će se zapitati zašto je do toga došlo, no upravo to je ono što smatram najvećom snagom adaptacije. Neka razmisle što je izgubljeno, a što dobiveno tim izmjenama. Meni osobno omiljene su adaptacije koje dozvoljavaju neke promjene u tekstu, kao i da se stvari prikažu iz novog kuta. Obožavam verziju Baza Luhrmanna “Romeo + Julija” iz 1996. godine koja je pokazala da je Shakespearovo djelo zapravo priča o tinejdžerima izvan svake kontrole, koji su se previše zaljubili.

OMILJENA AMERIKANKA

Većina adaptacija ima cilj da izvorni materijal bude što manje kompliciran, ali je serija “Mali požari posvuda” postigla upravo suprotno, i to ne samo zbog izbora Kerry Washington za ulogu Mije. Serija dublje istražuje Eleninu prošlost i pojašnjava kako je postala jedna od onih gospođa s dobrim namjerama. Reese Witherspoon je savršen izbor za ovakvu ulogu jer je zbog njezinog imidža i dosadašnjih uloga svrstavaju u omiljene Amerikanke. Mnogi od nas, Azijata, imamo sklonost sumnjati bjelkinjama s dobrim namjerama. Nadam se da će gledatelji shvatiti poruku koju ova serija ima, poručuje Ng. – Nakon što sam 2014. objavila prvi roman “Sve što vam nikad nisam rekla” znali su mi reći da im je drago što sam napisala tu knjigu jer nisu shvaćali da se osobe azijskog porijekla susreću s diskriminacijom. To me je u početku iznenađivalo, ali poslije nekog vremena sam shvatila da je to dobro jer su postali svjesni nečega što ranije nisu znali. Drago mi je da zbog mog romana razmišlja o tome. Na neki način, to što ljudi priznaju da ih je nešto što ste napisali ili napravili natjeralo na razmišljanje, zapravo je kompliment.

Izvor: Novi list

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.