Slasni recept za najvažniji obrok u danu
Kuharica „Superpovrće“ slavi snagu i okuse biljne prehrane stavljajući u prvi plan 25 najzdravijih vrsta povrća. U ovom iskrenom hvalospjevu zelenju stručnjakinja za povrća Celia Brooks nastoji promijeniti uvriježenu percepciju svima poznatog povrća tako što istražuje njihove izvanredne nutritivne vrijednosti, nudeći pregršt vrijednih informacija kada je u pitanju izbor i priprema namirnica. Preko 100 kreativnih, zdravih, svakodnevnih vegetarijanskih i veganskih recepata koji jednostavno uparuju okuse i donose nam radost izrazito nutritivne, slasne i raznolike prehrane. U nastavku pročitajte jedan od brojnih recepata kojima sigurno nećete moći odoljeti.
Plata od batata za doručak
Slasna, šarena i kuhana na jednom velikom limu za pečenje, fino paše kao lijeni kasni doručak za vikend ili doručak u uobičajeno vrijeme, ali može se jesti u bilo koje doba dana. Uživajte dok se zavodljive arome češnjaka, paprike, kadulje i timijana šire kuhinjom. Ako ne znate koristiti sjemenke komorača, vidjet ćete kako ovom jelu dodaju zgodan element iznenađenja – ja ih jako volim prepeći s drugim povrćem, a izvrsno idu uz batat.
za 3 – 4 osobe | priprema 20 minuta | kuhanje 35 minuta
dobar izvor bjelančevina | bez glutena | bez mliječnih sastojaka
Sastojci:
- 700 g očišćenog i neoguljenog batata (oko 3 komada srednje veličine), narezanog na komade veličine zalogaja
- 2 velike duguljaste ljutike, narezane na četvrtine ili 4 – 6 cijelih francuskih ljutika
- 4 češnja češnjaka u komadu
- 1 crvena paprika narezana na komade
- 2 zelene čili paprike, prerezane od peteljke do dna
- 150 g (1 šalica) zamrznutog kukuruza šećerca (možete koristiti svježi ili u limenci)
- 8 listova kadulje
- 4 grančice timijana
- 1 žličica sjemenki komorača
- 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- 4 jaja
Opcije:
Jaja zamijenite tofuom narezanim na velike komade – ubacite ga u povrće prije pečenja.
Poslužite s tostom i voćem ili zelenim povrćem kuhanim na pari ili salatom.
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na temperaturu od 200 °C i obložite lim za pečenje folijom ili papirom za pečenje. Na lim za pečenje stavite sve sastojke osim jaja pa ih rukama promiješajte da ih ulje i začini ravnomjerno prekriju. Rasporedite u jednom sloju.
- Pecite 30 minuta te promiješajte na pola pečenja.
- Izvadite iz pećnice pa napravite četiri udubine u povrću za pečenje jaja. Pažljivo razbijte jaja u svaku udubinu pa ih začinite soli i paprom. Vratite u pećnicu na 3 – 4 minute dok bjelanjci ne budu kuhani, a žumanjci ostanu tekući; ako ih volite tvrđe, ostavite ih dulje u pećnici. Odmah poslužite.