Slasni recept za najvažniji obrok u danu

Kuharica „Superpovrće“ slavi snagu i okuse biljne prehrane stavljajući u prvi plan 25 najzdravijih vrsta povrća. U ovom iskrenom hvalospjevu zelenju stručnjakinja za povrća Celia Brooks nastoji promijeniti uvriježenu percepciju svima poznatog povrća tako što istražuje njihove izvanredne nutritivne vrijednosti, nudeći pregršt vrijednih informacija kada je u pitanju izbor i priprema namirnica. Preko 100 kreativnih, zdravih, svakodnevnih vegetarijanskih i veganskih recepata koji jednostavno uparuju okuse i donose nam radost izrazito nutritivne, slasne i raznolike prehrane. U nastavku pročitajte jedan od brojnih recepata kojima sigurno nećete moći odoljeti.

Plata od batata za doručak

Slasna, šarena i kuhana na jednom velikom limu za pečenje, fino paše kao lijeni kasni doručak za vikend ili doručak u uobičajeno vrijeme, ali može se jesti u bilo koje doba dana. Uživajte dok se zavodljive arome češnjaka, paprike, kadulje i timijana šire kuhinjom. Ako ne znate koristiti sjemenke komorača, vidjet ćete kako ovom jelu dodaju zgodan element iznenađenja – ja ih jako volim prepeći s drugim povrćem, a izvrsno idu uz batat.

za 3 – 4 osobe | priprema 20 minuta | kuhanje 35 minuta

dobar izvor bjelančevina | bez glutena | bez mliječnih sastojaka

Sastojci:

  • 700 g očišćenog i neoguljenog batata (oko 3 komada srednje veličine), narezanog na komade veličine zalogaja
  • 2 velike duguljaste ljutike, narezane na četvrtine ili 4 – 6 cijelih francuskih ljutika
  • 4 češnja češnjaka u komadu
  • 1 crvena paprika narezana na komade
  • 2 zelene čili paprike, prerezane od peteljke do dna
  • 150 g (1 šalica) zamrznutog kukuruza šećerca (možete koristiti svježi ili u limenci)
  • 8 listova kadulje
  • 4 grančice timijana
  • 1 žličica sjemenki komorača
  • 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • 4 jaja

Opcije:

Jaja zamijenite tofuom narezanim na velike komade – ubacite ga u povrće prije pečenja.

Poslužite s tostom i voćem ili zelenim povrćem kuhanim na pari ili salatom.

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na temperaturu od 200 °C i obložite lim za pečenje folijom ili papirom za pečenje. Na lim za pečenje stavite sve sastojke osim jaja pa ih rukama promiješajte da ih ulje i začini ravnomjerno prekriju. Rasporedite u jednom sloju.
  2. Pecite 30 minuta te promiješajte na pola pečenja.
  3. Izvadite iz pećnice pa napravite četiri udubine u povrću za pečenje jaja. Pažljivo razbijte jaja u svaku udubinu pa ih začinite soli i paprom. Vratite u pećnicu na 3 – 4 minute dok bjelanjci ne budu kuhani, a žumanjci ostanu tekući; ako ih volite tvrđe, ostavite ih dulje u pećnici. Odmah poslužite.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.