Rijeka Drava

Moja_Drava

FOTOGRAFIJE : Shutterstock, WIKI

Drava je druga po duljini rijeka u Hrvatskoj: od nje je dulja jedino Sava. Izvire u talijanskim planinama i teče kroz Sloveniju, Austriju i Mađarsku. Najveći dio njezina toka nalazi se u našoj domovini i utječe u Dunav nedaleko od Aljmaša.
Drava je plovna i iskorištava se za dobivanje električne energije. Pijesak i šljunak vade se i rabe kao građevni materijal. Iz dravskoga su pijeska ljudi od davnine ispirali zlatna zrnca. No od zlata vrjednija je očuvana priroda: Drava je jedna od najočuvanijih nizinskih rijeka u Europi. Tu se gnijezde mnoge ptice. U naplavnim šumama dom imaju jeleni, srne i divlje svinje. A u njezinim je vodama čak 70 vrsta riba!

Vijugava nizinska rijeka
Nesputana branama i betoniranim obalama, Drava slobodno teče i mijenja tok. Tako nastaju rukavci i kasnije mrtvice, potpuno odvojene od glavnoga toka. Duž korita stvara dugačke prudove na kojima izrastaju vrbe i topole te s vremenom nastaju poplavne šume.

Drava_near_Molve1,_Croatia

Osijek – grad i luka
Drava je plovna: od ušća do grada Osijeka ona je međunarodni plovni put kojim prometuju brodovi i tegljači. Osijek je glavno pristanište.
Riječna je obala u gradu Osijeku vrlo lijepo uređena. U blizini kupališta “Copacabana” rijeku premošćuje viseći pješački most. Lučni dio, dugačak 200 metara, vezan je čeličnom užadi za stupove na obali. Taj je lijepi most jedan od najpoznatijih simbola grada Osijeka. Na njemu zaljubljeni ostavljaju lokote kojima “zaključavaju” svoju ljubav.

A9R8C96

Ptičji raj
Veliki Pažut, područje sutoka rijeka Drave i Mure u blizini mjesta Legrada, proglašeno je posebnim ornitološkim rezervatom. Odlikuje se velikom raznolikošću biljnoga i životinjskoga svijeta. Na vodi i uz vodu rastu lokvanji i lopoči, trska i rogoz. To je područje bogato i šumama. Ima vrlo mnogo ptica: dolaze tijekom selidbe, tu zimuju i gnijezde se.
Zbog obilja vode, biljne hrane i prirodnoga mira dovedeni su i dabrovi (latinski: Caster fiber). Oni su se dobro udomaćili i broj im se znatno povećao.
Znaš li?
Dabrovi su nekoć živjeli u našim krajevima, ali su prije stotinu godina bili potpuno istrijebljeni. Pretjerano ih se lovilo zbog skupocjena krzna.

A9R8C92

Park prirode Kopački rit
Uz ušće Drave u Dunav nalazi se Kopački rit, jedno od najvećih europskih močvarnih staništa. To je poplavno i močvarno područje zaštićeno kao park prirode da bi se očuvale mnogobrojne biljne i životinjske vrste. Osobito je značajan za selidbu ptica i mriještenje riba. Šume su bogate jelenima, srnama i divljim svinjama.

A9R8C98

A9R8C94

Nika Borovac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.