RECENZIJA Magdalena Ondrušek, Throne of Bookaholic

Ova predivna, emotivna priča započinje 12. lipnja 2013. godine u zračnoj luci Newmark, u trenutku kad se obitelj Adler, koju čine naš glavni i najbitniji lik, dvanaestogodišnji Edward, njegov petnaestogodišnji brat Jordan te njihovi roditelji Bruce i Jane, ukrcavaju na let za Los Angeles. Odmah u prvom poglavlju upoznajemo i dio putnika čije ćemo priče pobliže upoznati u narednim stranicama. Tako imamo Lindu, mladu ženu koja putuje svome (nada se) budućem zaručniku, vrlo nervozna jer ne zna kako će primiti vijesti koje mu nosi. Zatim tu su i Crispin Cox, bogati tajkun kojeg je bolest prikovala za invalidska kolica i koji iza sebe ima četiri propala braka, ozlijeđeni vojnik Benjamin koji u sebi nosi veću bol od one koju mu je sama ozljeda nanijela, neobičan muškarac imena Mark Lassio te Florida, tajanstvena žena koja je proživjela mnoge živote, u doslovnom smislu.

No, taman kad ih krenemo upoznavati, zrakoplov se sruši te svi putnici nažalost poginu. Svi, osim jednog – Edwarda. Naravno da se mediji odmah zainteresiraju za dječaka koji je nekim čudom uspio ostati živ zbog, kako predviđaju, mjesta na kojem je sjedio, jedinog mjesta u avionu koji je nakon pada ostao netaknut. Dječaka posvajaju njegova tetka Lacey i tetak John koji sami nikako ne uspijevaju dobiti dijete te iza kojih je veliki niz nesretnih pobačaja i gubitaka.

Edwardova će priča postati tema televizijskih programa, bit će u svim medijima, a jedino što će on željeti bit će pronalazak novoga, smislenog života bez vlastite obitelji. Znat će da je dio njega još uvijek na nebu, u tom zrakoplovu, da u svojoj glavi još uvijek sjedi privezan za avionsko sjedalo, da su roditelji tu negdje…

A onda će se pojaviti netko tko će mu pomoći da se ponovno osjeti živim i odgovori mu na pitanja koja ga muče. Kad izgubiš sve kako pronaći sebe, kako pronaći smisao vlastita života? Što znači ne samo preživjeti već i ponovno živjeti?

Dragi Edwarde roman je ispunjen nezamislivim slomom, gubitkom, boli i tugom. Roman koji će vas natjerati na razmišljanje i zbog kojeg nećete prestati misliti na pojedine ljude koji su bili u tom avionu. Poznavanje pozadine ostalih putnika u avionu daje čitatelju posve drugačiju perspektivu i osjećaj ogromnog sažaljenja prema njima, prema njihovim obiteljima i prema svima koji su u toj nesreći pretrpjeli gubitak.

Ostatak romana prati Edwarda tijekom oporavka od fizičke i psihičke traume koja je zauvijek obilježila njegov život. Prati i kako jedna posebna osoba koja neočekivano ulazi u njegov život te sjećanja na njegovu obitelj i ljude koje je upoznao i susreo u avionu postaju dijelom procesa ozdravljenja tijekom njegovog dugotrajnog i iscrpljujućeg ozdravljenja.

Edward se neprestano pita zašto je baš on jedini preživio pad aviona, vjerujući da je to trebao biti njegov stariji brat Jordan kojeg je najviše volio i idolizirao. Zašto onaj hrabri vojnik nije uspio preživjeti, nakon svega što je u ratu doživio? Nakon pada aviona, struktura romana se mijenja, odnosno ostatak romana podijeljen je u dva dijela – sadašnjost, u kojoj se Edward suočava s novim životom, s tugom, bijesom i boli, te prošlost, koja postepeno prati događaje i ljude u avionu, iz sata u sat, sve do kobnog trenutka koji je promijenio sve.

Svi u nekom trenutku života izgubimo nekoga s kim smo izrazito bliski. Gubitkom voljene osobe mijenja se i naš način života. Često žalujemo ne samo za voljenom osobom, već i za dijelom života koji više nikada neće biti isti. No, s vremenom druge emocije nadopune tu prazninu. Polako, ali sigurno drugi ljudi i aktivnosti ulaze u naše živote. Tako je i Edward pronašao svoj put, iako mu se u nekim trenutcima to činilo nemogućim.

Roman će vas na kraju ostaviti ispunjene suzama, tugom, srećom, ali i zahvalnošću što u svome životu imate te posebne ljude koje volite i život koji ćete možda, nakon čitanja ovog romana, još više cijeniti.

 

Izvor: Throne of Bookaholic

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.