INTERVJU Tamara Džebić Šaljan, HRT

Na čemu počivaju temelji hrvatske države te što smo sve prošli u više od 1200 godina na putu do samostalnosti? Odgovori leže u jedinstvenom izdanju knjige “Temelji Hrvatske“, prvom takvom u domaćem izdavalaštvu koje će svjetlo dana ugledati potkraj godine.

Ekipa Vijesti iz kulture prva je vidjela kako će izgledati knjiga:

Tko je prvi priznao srednjovjekovnu Hrvatsku, kako je nastala naša prva tiskana knjiga te tko je prvi održao govor na hrvatskom jeziku u Saboru – to su samo neki od podataka u raskošnoj knjizi iznimne vrijednosti. Bit će izdana u najviše 300 primjeraka, a svaki će biti numeriran jedinstvenim brojem.

– Korice knjige su presvučene kožom, na njima će biti unikatna umjetnička mjedena medalja sa prepoznatljivim simbolima iz svih epoha hrvatske prošlosti koju je upravo za ovu priliku izradio akademski kipar Karlo Gros. Također, rubovi knjige bit će cizelirani, dakle dodatno ukrašeni, kaže urednik u Mozaik knjizi Vid Jakša Opačić.

Sve tekstove u jedinstvenom izdanju napisalo je 14 znanstvenika s Filozofskog fakulteta, Instituta Ruđer Bošković i iz HAZU, koji su iznimno opširnu građu sažimali u vjerodostojne, edukativne, ali i zanimljive ulomke.

– Ovo nije enciklopedijski suhi, skraćeni, unificirani tekst, tu su epizode ili problemi koji u svakoj historiografiji, odnosno u svakoj ovakvoj knjizi moraju postojati, nisu sva gledanja ista, tako da je na taj način komunikacija otvorena, napominje jedan od autora tekstova Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta.

Jedan od autora tekstova je i Antonio Blaži s HAZU koji ističe da je osjećao veliku razinu odgovornosti.

– Bio sam svjestan da imam vrlo težak zadatak selekcije najbitnijih momenata u svojim tekstovima za koje sam dobio zadatak da ih napišem, izjavio je Blaži.

Knjiga je prije svega namijenjena institucijama i kolekcionarima, no poželite li vi u vlastitoj biblioteci imati ovakav numerirani unikatni luksuzni primjerak, planirano je da stoji oko 11 tisuća kuna.

 

Izvor: HRT

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.