INTERVJU Matt Haig

Matt Haig britanski je autor uspješnica „Zašto ostati živ,“, „Kako zaustaviti vrijeme“ i „The Midnight Library“. Napisao je i mnoge uspješne i nagrađene naslove za djecu: „Dječak zvan Božić“, „Djevojčica koja je spasila Božić“, „Echo Boy“, „Shadow Forest“ i mnoge druge. Njegove su knjige prevedene na 30 jezika.

Goodreads je najpopularnija društvena mreža za ljubitelje knjiga s više od 90 milijuna korisnika, koja svake godine bira najbolje knjige. Glavna nagrada za najbolji roman, sa samo pet glasova prednosti, otišla je romanu „The Midnight Library“ autora Matta Haiga.

Negdje između života i smrti postoji knjiga u kojoj se police nastavljaju u nedogled. Svaka knjiga prilika je da isprobamo život koji smo mogli živjeti. Prilika da vidimo kako bi nam život izgledao da smo donijeli druge odluke. Biste li učinili nešto drugačije kad biste imali priliku poništiti stvari za kojima žalite?”, navodi se u opisu knjige.

Radnja prati neobičnu knjižnicu koja sadrži na tisuće životnih priča osobe koja se s njima suočava. Kad se glavni lik knjige Nora Seed nađe u toj knjižnici, ima priliku ispraviti stvari. Sve do tog trenutka, njen je život bio pun jada i kajanja. Osjeća da je sve iznevjerila, pa i sebe. Ali, stvari će se promijeniti jer knjige iz ove magične knjižnice potiču Noru da živi kao da je neke stvari odradila drugačije. Uz pomoć starog prijatelja, sad može popraviti sve stvari za kojima žali i stvoriti si savršen život. Ali, stvari ne idu baš onako kako je ona to zamislila, pa uskoro njeni odabiri stavljaju knjižnicu i nju samu u veliku opasnost.

U nastavku pročitajte intervju s autorom koji je dao ekskluzivno za Hrvatsku.

“Djevojčica koja je spasila Božić” oduševila je sve mlade čitatelje, ali i njihove roditelje. Ovo je drugi roman iz poznatog serijala i već sad s velikim nestrpljenjem iščekujemo novi naslov. Možete li nam otkriti ideja za pisanjem serijala i što vas je inspiriralo?

Inspiracija i ideja za pisanje serijala došla mi je zahvaljujući sinu Lucasu koji me jednog dana pitao kakav je Djed Božićnjak bio kao dječak. To je bio početak nakon čega sam krenuo pisati te dječje romane.

 

Uspjeli ste oduševiti najtežu publiku – djecu. Složit ćete se da oni nemaju srama i da će vam iskreno reći sviđa li im se neka knjiga ili ne. Jesu li vaša djeca vaši najveći kritičari?

Zapravo jesu! Oni su mi od velike pomoći, a meni pisanje olakšava što kao piscu uvijek je dobro znati i imati na umu kome pišete. Tako i ja za vrijeme pisanja dječjih naslova uvijek mislim na svoju djecu i što bi oni mislili o tome.

 

Postoji li recept kako napisati uspješan dječji roman? Sigurni smo da su ilustracije u takvim naslovima veoma važne.

Da! Pronađite najboljeg ilustratora i sami se morate zabavljati za vrijeme pisanja. Uživanje je onda zarazno!

 

U svojim romanima vraćate se onim „starim“ djetinjstvima gdje postoje sreća, bezbrižnost, igra, čarolija i sve ono što današnje nove generacije ne dožive. Tehnologija je jedan od glavnih razloga za takvo odrastanje. Kao otac i autor, kako vi gledate na sve to? Složit ćete se i da su djeca pod sve većim pritiskom, stresom i utjecaju društvenih medija.

Kao i svaki roditelj moram biti spreman na mnogo kompromisa. Naša djeca odrastaju u modernom svijetu, svidjelo se to nama ili ne. Otac sam dvoje djece. Pearl (11) i Lucas (13) gledaju TV, igraju igrice, ali ih još uvijek uspijevam držati dalje od društvenih medija.

 

Knjiga nosi i važne poruke svakom djetetu. Koja je vama omiljena?

Odnos tuge, žaljenja i nade. U jednom se naslovu djevojčica oporavlja od očeve smrti i napuštanja njezine majke, ali unatoč svemu tome ona i dalje svijet promatra kroz čaroliju.

„Ljubav prema osobi ne nestaje… Iako njih više nema. Imamo uspomene, znaš Amelia. Ljubav nikada ne umire. Mi volimo nekoga i oni vole nas, a takva nas ljubav štiti. Veća je od života i ne nestaje s krajem života. Ona živi u nama. Oni žive u nama. U našim srcima.“

 

Roman „Dječak zvan Božić“ dobiti će i svoju TV adaptaciju. Kako ste primili tu vijest? Film se očekuje 2021. godine? nadate li se da bi ista sudbina mogla zateći i roman „Djevojčica koja je spasila Božić“?

Oduševljen sam. Pogledao sam film i briljantan je. Zahvalan sam redatelju Gilu Kenanu što ga je učinio specijalnim i jedinstvenim. Bilo bi neopisivo kada bi film dobio i svoj nastavak, ali to moramo još pričekati.

 

Koji su vaši uzori u svijetu dječje književnosti?

CS Lewis, Roald Dahl, Tove Jansson, S E Hinton, Paul Gallico…

 

Ono što vas izdvaja od ostalih autora je činjenica da pišete i za odrasle. Upravo ste u knjigama objavljenim na hrvatskom upozoravali na važnost očuvanja mentalnog zdravlja, ali i brige o našem tijelu. Kako očuvati zdravu glavu u ovom izazovom vremenu?

Mislim da smo svi preopterećeni. Vijesti, društvene mreže, posao… Mislim da je za zdrav razum i glavu potrebno organizirati naš život i shvatiti što nam je zaista važno.

 

U kojem žanru vi najviše uživate? Koje su prednosti pisanja za djecu, a koje za odrasle?

Uživam u pisanju općenito, bilo to za djecu ili odrasle. Moram priznati da sam više stvari naučio pisanjem za djecu jer tada možete otići u krajeve svoje maše i istraživati bez straha i srama. U knjigama za odrasle pokušavam pisati pristupom kao da pišem za odraslu djecu.

 

Izvor: Marko Hadjur (Mozaik knjiga)

Photo: Haig, Matt (c) Kan Lailey

 

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.