INTERVJU Maria Semple

Roman „Kamo si otišla, Bernadette?“ (Maria Semple) donosi zabavnu i neodoljivo duhovitu priču o jednoj disfunkcionalnoj obitelji.

Bernadette Fox na zlu je glasu. Za Elgieja Brancha, čudo od djeteta zaposleno u Microsoftu, ona je urnebesna, lako zapaljiva, nadarena, nesređena supruga. Za druge majke, koje se okupljaju ispred škole dovozeći i odvozeći svoju djecu, ona je prava opasnost za okolinu. Za arhitektonske stručnjake ona je revolucionarna arhitektica. Za petnaestogodišnju Bee ona je najbolja prijateljica i, sasvim jednostavno, mama. Ali Bernadette odjednom nestane. A Bee mora krenuti na putovanje do kraja svijeta kako bi je pronašla.

„Kamo si otišla, Bernadette?“ roman je koji tjera na čitanje, neodoljivo napisan, duboko potresan. To je priča o geniju koji ne zna pronaći svoje mjesto, priča o položaju majke i kćeri u ovome svijetu.

Knjiga je doživjela međunarodni uspjeh, a prije nekoliko godina snimljen je i film. O svemu tome razgovarali smo s autoricom.

Semple je još od fakulteta sanjala o spisateljskoj karijeri, ali ju je život odveo na druge staze. Radila je u Los Angelesu kao televizijska scenaristica, između ostalog i na velikim uspješnicama kao što su Ellen, Saturday Night Live i Prikraćeni. Vratila se ipak pisanju i objavila roman „This one is mine“ koji nije nije postigao željeni uspjeh. Nakon toga se sa suprugom preselila u Seattle kako bi se udaljila od svijeta slavnih.

Ovaj roman posljedica je jednog teškog i bolnog razdoblja u mojem životu. Vrijeme je to kada je moja kreativnost u potpunosti bila blokirana i kada sam bila očajna jer sam živjela u gradu u koji sam se tek doselila i nisam imala prijatelje. Ne samo da sam bila usamljena nego mi se nitko koga bi i upoznala nije svidio“, kaže Sample. „Bila sam naivna kada sam mislila da će se stvari odvijati glatko, da ću napustiti televiziju, napisati uspješan roman i biti spisateljica. Život mi je pokazao da se stvari ne događaju uvijek kako smo mi to zamisliti. Zato sam pala u depresiju, sažalijevala samu sebe i mislila kako više nikada neću pisati. Za svoju situaciju Seattle!

Dvije je godine pokušavala napisati uspješan roman, ali je na kraju odustala od pisanja i zapitala se treba li nastaviti s pisanjem. U tom je periodu shvatila da se njezina mržnja prema Seattleu može iskoristiti za inspiraciju.

Vozila sam se po gradu i razmišljala o stvarima zbog kojih ne volim Seattle, a onda sam shvatila da zbog svojih osobnih problema krivim grad i njegove stanovnike te da im uopće nisam dala priliku da se upoznamo. Tada se u meni probudio pisac i otkrio mi lik Bernadette Fox koja je, baš poput mene, bila pod kočnicom i za sve je krivila Seattle.

S novim likom u glavi, Semple je sjela za svoj radni stol i počela pisati roman. Prva verzija rukopisa bila je gotova za samo četiri mjeseca, a najveći problem bila joj je forma. Počela je pisati u prvom licu, ali je ubrzo shvatila da je to preveliki izazov. Tada je odlučila pisati iz trećeg lica i tako je nastao savršen lik Bernadette.

Kada je roman konačno dobio formu i likovi su počeli dobivati potrebne karakteristike. „Rekla bih da je Bernadette groteskna verzija mene“ rekla je Semple i dodala: „I sama sam ponekad snob, ali ne u tolikoj mjeri. Za razliku od Bernadette ja nemam problem suočiti se s lošijom verzijom sebe i sa svojim strahovima. Znam osjećaj kada se osjećate zarobljeni jer ste ludi.

Hoće li čitatelji shvatiti Bernadette? Hoće li se moći poistovjetiti s njom? Autorica nije bila sigurna i bojala se da je njezin roman tempirana bomba koja bi mogla raznijeti nju i njezinu karijeru. Nakon objavljivanja romana pokazalo se da su čitatelji upravo zbog posebnosti lika Bernadette obožavali taj roman. „Mnogo ljudi se prepoznalo u Bernadette i to me jako veseli“, zaključila je Semple.

Osim glavne junakinje, još su neke situacije pretočene iz autoričinog privatnog života poput obiteljskog puta na Antarktiku i neki od sporednih likova.

Svi misle da sam ja Bernadette, ali sam i Audrey. Ona je isto dio mene koji je poludio.

Ubrzo nakon objavljivanja romana otkupljena su prava za filmsku adaptaciju. Semple je sudjelovala na razvoju scenarija i postala izvršna producentica filma. Film je režirao Richard Linklater. Autorici je posebno laskalo što je Cate Blanchett prihvatila ulogu Bernadette, za koju je bila nominirana za nagradu Zlatni globus.

Sljedeći roman koji je Maria Semple napisala zove se „Today Will Be Different“, a odvija se u jednom danu i govori o ženi koja se budi i tog dana odlučuje biti najbolja verzija sebe. Još jedan neobičan ženski lik koji je osvojio srca čitatelja.

Ipak, luckasta i izuzetno duhovita Bernadette ostaje najznačajniji lik u karijeri ove autorice. Obavezno pročitajte ovaj neobični roman i otkrijete koliko svatko od nas može pronaći sebe u grotesknom liku kakav je Bernadette.

 

Izvor: ew.com

Foto: Elke Van de Velde

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.