INTERVJU Maja Šitum, Story

Njezini romani prodaju se u milijunima primjeraka diljem svijeta, po njima nastaju nagrađivane i iznimno gledane serije poput ‘Malih laži’ i ‘Devet potpunih neznanaca’. Ona je australska književnica Liane Moriarty koja svakim svojim novim uratkom oduševljava vjerne čitatelje, među kojima je i glumica Nicole Kidman. A sve je počelo debitantskim romanom ‘Tri želje’ čiji je prijevod prošle godine objavila izdavačka kuća Mozaik knjiga. U knjizi predstavlja tri sestre Kettle tijekom njihove 34. godine te njihov neumoran i snažan duh da ne posustanu pred mnoštvom prepreka, što pokazuje kako sličnosti, ali i razlike povezuju. Samo za časopis Story spisateljica otkriva je li inspiraciju pronašla u svojim sestrama, zašto ju je ljubomora nagnala na pisanje i objavu ovog romana, ali i kako je surađivati s Meryl Streep i Nicole Kidman.

 

Story: Vaš prvi roman ‘Tri želje’ prije nekoliko mjeseci dobio je hrvatsko izdanje. Koja su vam najdraža sjećanja na pisanje tog djela?

Bila sam u ranim tridesetima kada sam napisala tu knjigu i živjela sam sama u svome stanu uz more. Kada se sjetim tog vremena, kao majka koja je u pedesetima, sjećam se da je to bilo vrlo sretno i bezbrižno vrijeme. Bila sam toliko uzbuđena jer sam napokon počela pisati nakon što sam godinama samo sanjala o tome.

Story: Radnja prati tri sestre, jesu li događaji temeljeni na vama i vašim sestrama?

Definitivno nisu potpune replike mojih sestara, ali sigurna sam da sam bila inspirirana odnosom sa svojim sestrama. Imam četiri mlađe sestre i one su jako utjecale na moj život tijekom odrastanja. Jako su me inspirirale i trojke s kojima sam išla u srednju školu. Uvijek su me fascinirali blizanci i trojke pa sam znala u tajnosti promatrati te tri sestre, trojke, jer me zanimala dinamika njihova odnosa.

Story: Vaš prvi ‘izdavački ugovor’ bio je s vašim ocem za knjigu ‘The Mystery of Dead Man’s Island’ koju ste napisali u djetinjstvu. Je li to bio trenutak kada ste znali da želite postati književnica?

Da! Kao dijete bila sam uvjerena da ću jednog dana postati književnica, ali žalosno je što sam odrastajući izgubila tu ludu vjeru u sebe.

Story: U intervjuima ste rekli da ne vjerujete kako biste išla objavili da prije vas vaša sestra Jaclyn nije objavila knjigu ‘Feeling sorry for Celia’. Zašto je baš to bio poticaj koji ste čekali za pisanje prvijenca?

Da, čista ljubomora i suparništvo sa sestrom pogurali su me da napokon napišem ‘Tri želje’. Kada je moja sestra dobila prvi ugovor s izdavačem, shvatila sam da i obični ljudi mogu objaviti svoje knjige. Ako je to bilo moguće njoj, možda će biti moguće i meni.

Story: Prema vašim djelima snimane su i serije, posljednja je premijeru imala ‘Devet potpunih neznanaca’. Kakav je osjećaj na ekranu gledati likove koje ste stvorili?

Osjećaj je čudan, nadrealan, uzbudljiv i fascinantan!

Story: Jeste li zadovoljni kako su prikazani?

Da, jako sam sretna zbog toga kako su likovi prikazani.

Story: U ‘Devet potpunih neznanaca’ i ‘Malim lažima’ glavna zvijezda je glumica Nicole Kidman, koja je i producentica. Kako vam je surađivati s njom?

Odlično! Divna je i postale smo prijateljice.

Story: Jeste li ikada pomisli da će moći pitati Meryl Streep da glumi jednog od vaših likova? Kakvo je to bilo iskustvo?

Napisala sam novelu, koja nije bila za objavu, za drugu sezonu serije ‘Male laži’ i odvažno i drsko pisala sam ulogu Mary-Louise baš za Meryl, iako nikada nisam mislila da će se to ostvariti. I dalje sam zadivljena što se to dogodilo. Jedan od vrhunaca moje karijere bio je gledati je kako govori dijalog koji sam napisala. Upoznala sam je na premijeri i, naravno, bila sam očarana njezinom zvijezdom.

Story: Jednom ste rekli da vam je kao spisateljici najteže micati likove po lokacijama. Ima li još kojih dijelova koji vam nisu laki?

Najteže je prihvatiti činjenicu da ne možete svima ugoditi i ako se ljudima ne sviđa ono što radite, to će vam dosta agresivno i reći.

Story: A što je najljepše u vašem poslu?

Volim kada čujem od svojih čitatelja da su na odmoru uživali u mojima knjigama ili da su uz njih prebrodili teško razdoblje ili da su uz njih o nečemu počeli razmišljati na drukčiji način. To je druga strana prijašnjeg odgovora.

Story: Je li se s vremenom mijenjao vaš način pisanja i kreativni proces? Budući da se prema većini vaših knjiga snimaju filmovi i serije, razmišljate li već tijekom pisanja kako bi ih se moglo prilagoditi za ekran?

Mislim da pišem na isti način kako sam uvijek pisala. Štoviše, svjesno se trudim ne razmišljati o potencijalnim ekranizacijama. U svojem radu imam puno unutarnjih monologa i moji likovi često misle jedno, a rade drugo pa da razmišljam o adaptacijama, pisala bih isključivo dijaloge.

Story: Možete li nam malo približiti svoj posljednji roman ‘Apples Never Fall’ koji će u Hrvatskoj biti preveden i objavljen na jesen?

To je priča o obitelji umirovljenog tenisača i što se dogodi kada 69-godišnja Joy Delaney nestane, a njezinih četvero odrasle djece moraju se nositi s groznom mogućnosti da je njihov otac možda ubio njihovu majku.

 

Izvor: Story (Maja Šitum)

Photo: Uber Photography

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.