Nevidljivo pismo

Pavao Pavličić

Na zalihi
15,79 €
5,31 €
Dodaj u košaricu Kupi e-Knjigu

Nevidljivo pismo

5,06 

- +
Kategorije: , , , , Oznaka:
Podijeli:

Nevidljivo pismo

Roman Nevidljivo pismo, nagrađen nagradom Fonda Miroslav Krleža, objavljen je 1993. godine.

Nevidljivo pismo predstavlja prvi u nizu romana Pavla Pavličića čije teme propituju povijest pojedinaca koji nisu zanimljivi školskim udžbenicima i urednicima nacionalnih enciklopedija. Glavni lik romana je mladić na pragu zrelosti, devetnaestogodišnjak koji sprema maturu.

Radnja je smještena u 1965., godinu velike poplave. Grad je neimenovan. Znamo samo da je smješten na Dunavu. I jasno nam je da će čitatelji u njemu vidjeti Vukovar. Da bi se mogao posvetiti učenju, mladić odlazi iz roditeljske kuće, malo izvan grada. Odlazi u Pčelarski dom čijim je domarom bio njegov ujak.

U jednom trenutku, mladić primjećuje da je staklo – uzidano u zidu – napuklo te ubrzo zaključuje da Dom počinje kliziti prema rijeci. Umjesto da krene u fizičko spašavanje stvari, on ih počinje popisivati. Uzima ujakovu veliku zelenu bilježnicu i na nju piše samo jednu riječ: POPIS. Popisivanjem slaže svoju osobnu povijest, povijest svoje obitelji, povijest grada i daje – kroz zanimljivu priču i opise koji čitatelje podsjećaju na autorovu memoarsku prozu Dunav – sliku cijelog 20. stoljeća.

Romanu je u ovom izdanju pridodan i Pavličićev esej Pismo Madoni Markantunovoj – prvi put objavljen u časopisu Mogućnosti 1992. godine, a potom u knjizi Rukoljub 1995. godine. Autorovo propitivanje povijesnog romana primjenljivo je i na čitanje njegova Nevidljivog pisma.

Ostale naslove Pavla Pavličića potražite ovdje.

X
  • Broj stranica: 325
  • Godina izdanja: 2018.
  • ISBN: 9789531423359
  • Uvez: tvrdi
  • Dimenzije: 14 x 20 cm
  • Težina: 355 g
Podijeli:

Povezani proizvodi

Moglo bi vam se svidjeti

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.