Zlatna Požeška kotlina

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK, WIKI

Požeška je kotlina udolina u Slavoniji okružena planinama. Plodna polja, vinograde i voćnjake obrubljuju guste šume. Zbog velikoga prirodnoga bogatstva stari su Rimljani taj kraj nazvali Zlatnom dolinom.

Planinski vijenac
Čak je pet planina okružilo ovaj dio slavonske ravnice: Psunj, Papuk, Krndija, Požeška gora i Dilj-gora, a među njih se malo ugurala i Ravna gora. Psunj je najviši – visok je 985 metara. Najveći i najljepši je Papuk, koji je zaštićen kao park prirode.

Grad čokolade
Požega je glavni i najveći grad u Požeškoj kotlini. Smjestio se podno Požeške gore, na obalama rijeke Orljave. Ima dugu i bogatu ali i slatku povijest: tvornica čokolade u Požegi postoji već skoro stotinu godina. U njoj je nastala i prva čokolada s rižom na svijetu – Mikado. Tvornicu čokolade Zvečevo zadesile su poteškoće, a mi joj, u ime sve djece, želimo da ih nadvlada.

Kukuruzni labirint
U selu Viškovcima zasađen je neobičan kukuruzni labirint. U velikom polju kukuruza oblikovane su zamršene staze i prolazi. Naravno, iz labirinta treba što prije naći izlaz, u čemu pomaže zemljovid i putokazi.

Kuna u kokošinjcu
Na slavonskom je grbu slika životinje koja se zove kuna bjelica (lat. Martes foina). Ta je zvjerčica vrlo brza i okretna. Vješto se penje po drveću, spretno skače i dobro pliva. Može se provući i kroz vrlo uske pukotine. Često se nastanjuje u blizini ljudskih naselja, gdje joj je perad omiljeni plijen.

Nika Borovac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.