Zlatko Krilić prosvjednicima poručio: „Ako me želite podržati, organizirajte prosvjed protiv mene!“

Nakon sedamnaest godina književne šutnje, Zlatko Krilić izašao je pred čitatelje sa zbirkom priča Portret Che Guevare koja je nastala za vrijeme autorova dužeg boravka na Kubi 2015. godine. Zbirka koja je predstavljena u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović, izazvala je negodovanje među stanovnicima grada Zagreba koji su se prije promocije u znak protesta okupili na Trgu bana Josipa Jelačića.

U srcu Zagreba organiziran je prosvjed protiv Zlatka Krilića, na kojem je skupina negodovala protiv Krilićeve knjige. Neki od transparenata nosili su poruke: „Krilić piše izmišljotine“, „Che Guevara moj predsjednik“ i „CHEvapi“.

Na početku promocije Zlatko Krilić objasnio je kako su taj prosvjed organizirali njegovi prijatelji koji su ujedno i članovi kazališne skupine Gaudeamus iz KNAP-a. Krilić je dodao kako su mu oni prije nekoliko mjeseci rekli da će ga podržati, a autor im je rekao da će ga podržati samo ako protiv njega organiziraju prosvjed. Njihovi plakati, nakon prosvjedne šetnje gradskim ulicama, iskoristili su se kao dio izložbe u toj zagrebačkoj knjižnici.

Osim autora, na predstavljanju su sudjelovali Antun Pavešković, književni kritičar, Andrea Divić, urednica portala CROkultura, dok je ulomke iz knjige čitao glumac Goran Grgić.

Studentica i urednica rubrike kultura Andrea Divić prisjetila se kako se s radom Zlatka Krilića upoznala u osnovnoškolskim klupama kada ga je čitala za lektiru i istaknula da je tada na njegovim knjigama naučila kako se definira vrijeme i mjesto radnje u romanima, dok je sada, dodaje Divić naučila razliku između priče i pričopisa.

Ovo je jedna živa, iskrena i neposredna slika Kube koja me se jako dojmila. Krilić nudi sliku Kube koju nećemo sresti u turističkim vodičima, a čine ju živi ljudi koji u Havani žive svoju svakodnevicu. Meni je zanimljivo kako je autor na suptilan način prikazao odnos vlasti prema pojedincima, koji su prikazani kroz borbu sa životom“, poručila je Divić.

Svoje viđenje ove zbirke priče iznio je i književni kritičar Antun Pavešković. On tvrdi da je ovo dobra knjiga rasne proze, savršeno stilizirana i prije svega vrlo atraktivna. „To je knjiga koja pokazuje lice suvremene Kube. Ovo nije knjiga o socijalizmu i njegovoj tuzi, nego o globalizmu i njegovoj tuzi“, rekao je Pavešković.

Krilićeva knjiga je vrhunska, jer na uspješan i pametan način pokazuje globalni očaj iz kojeg nema drugog izlaza, to su Kuba i svijet danas, smatra Pavešković i poručuje: „Zbirka donosi stavove i živote niza domaćih kubanskih marginalaca u borbi za životom koji si cijelo vrijeme postavljaju isto pitanje: <<Kakav je ovo život?>>. To je prije svega prilagodba totalnoj korupciji. Ako ne dopustimo ljudima da budu što jesu, stvarnost ćemo dobiti kao posve pokvarenu robu. To je prava istina Krilićevih junaka i to ih vodi i potiče“, zaključio je Pavešković

Na kraju promocije, brojnoj publici u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović obratio se autor Zlatko Krilić i otkrio zašto je odlučio otići upravo na Kubu. „Kuba je bila dovoljno daleko i geografski i vremenski. Tražio sam nešto slično mojoj mladosti, ali to nisam našao. Osim toga zanimao me turistički imidž Kube koji je svima privlačan i predstavlja najveći kapital koji imaju“, zaključio je Krilić.

Ulomke iz knjige čitao je glumac Goran Grgić.

Autor fotografija: Grgur Žućko

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.