Zagreb – nekad i sad

Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske. Smjestio se podno Medvednice (Zagrebačke gore) i uz obale rijeke Save. Razvio se iz dvaju gradova: Kaptola i Gradeca. Bila su to dva srednjovjekovna grada zaštićena debelim zidinama i kulama koja su se stoljećima razvijala jedan pokraj drugoga, svaki na svome brežuljku. Među njima su često izbijali sukobi. No već su dugo ujedinjeni i podjednako zaslužni za to što je Zagreb već dvaput zaredom proglašen gradom s najljepšim adventskim ozračjem u Europi.

Ban i njegov trg
Trg bana Josipa Jelačića glavni je zagrebački trg. Nekoć je bio prazan prostor izvan zidina Kaptola i Gradeca na kojemu su se održavali sajmovi. Današnje su zgrade počele nastajati prije otprilike dvjesto godina. Kip bana na konju bio je u početku okrenut prema sjeveru: njegova je sablja prijetila Mađarskoj braneći hrvatska prava.

Lopovska kula
Kula Lotrščak uzdiže se na Gradecu još od 13. stoljeća. Zidovi su joj debeli gotovo dva metra. Nekoć je čuvala mala gradska vrata Dverce, a sada na četvrtom katu čuva Grički top.

Gornji grad
Negdašnji Gradec, koji se nazivao i Grič, danas nam je poznat kao Gornji grad. U središtu mu je Markov trg. Na njemu je crkva s krasno oslikanim krovom – prikazuje povijesni hrvatski grb i grb grada Zagreba.

Bajkoviti Zrinjevac
Trg Nikole Šubića Zrinskog prvi je i najstariji donjogradski zeleni trg. Možete li vjerovati da je prije samo dvjesto godina tu bio pašnjak i stočno sajmište!? Veseli božićni sajam na bajkovitom Zrinjevcu osobito je lijep.

Znaš li?
Prva zagrebačka fontana bila je postavljena na Zrinjevcu. Zbog neobična izgleda prozvali su ju vrganj i gljiva.

Nika Borovac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.