Talijanska slastičarka koja obožava hrvatsku makovnjaču

U zagrebačkoj knjižari Znanje predstavljena je kuharica „Brze i jednostavne slastice“ talijanske autorice Alice Balossi, koja je za sve one koji nemaju vremena ili dovoljno vještine pripremila zbirku superjednostavnih i superbrzih recepata za ukusne slastice kojima nitko neće moći odoljeti.

Prije pet godine Alice Balossi radila je dosadan uredski posao koji ju nije ispunjavao. Zbog toga se odlučila na veliku promjenu i prijavila se u talijansku kulinarsku emisiju „Bake off“. „Nakon sudjelovanja u emisiji „Bake off“ novinari su me često intervjuirali i nekako je priča oko slastičarstva samo krenula. Nakon toga sam pokrenula svoju stranicu „I dolci di Alice“ na kojoj redovito objavljujem recepte i sada mogu reći da zaista radim ono što volim. Nakon emisije i intervjua počela sam sve više pripremati slastice na talijanskoj televiziji, a nakon toliko godina rada i truda, pisanje knjige bilo je kruna tog trenutka“, rekla je Balossi.

Osim što obožava podučavati umijeću slastičarstva kako bi taj vid umjetnosti približila što široj publici, Alice svakom slatkom receptu voli dati osobni zaokret, a upravo za to joj je često potrebna inspiracija. „U slastičarstvu je teško osmisliti recept koji ne postoji na svijetu i koji je originalan jer skoro sve smo već sve kombinacije probali. Moja tajna je da sve recepte samo pojednostavim. Nakon što ih prilagodim na sebi prihvatljiv način oni tada zahtijevaju manje potrebnog pribora za pripremu, koraci su znatno jednostavniji, a i uštedjet ćete više vremena“, dodala je Balossi.

Recepti su vrlo ukusni, jednostavni i brzi, za sve koji nemaju puno vremena za pripremu slastica ili im se jednostavno ne da dugo stajati uz štednjak. Ova kuharica idealna je i za one koji imaju veliku želju zadiviti prijatelje veličanstvenim desertom, ali nemaju ni vremena niti volje pripremiti ga.  Alice Balossi svoje prijatelje zato često iznenadi njima najdražim desertima. „Najčešće radim slastice za druge, a kada ih pripremam sebi ona uvijek volim koristiti čokoladu, jer tko ne voli čokoladu, kondenzirano mlijeko i vrhnje, dok od voća najviše volim voća banane i šumsko voće“, rekla je Balossi.

Iako je na promociji knjige bila samo Alice Balossi, ona nije bila sama u procesu stvaranja. Uz nju je cijelo vrijeme bio Paolo Mosca, koji je inače autor mnogih uspješnih televizijskih emisija i spisatelj. Upravo je Mosca upoznao Balossi s njezinim urednikom i pomogao joj oko pisanja, jer kako kaže, stvaranje i pisanje knjige nije jednostavan posao, u njega je potrebno uložiti mnogo truda i vremena.

U Italiji su i kritika i publika s velikim oduševljenjem prihvatili knjigu. U primamljivim receptima iz knjige „Brze i jednostavne slastica“ uskoro će moći uživati i gledatelji talijanske televizije, budući da Balossi u ovom trenutku snima emisiju s vlastitim receptima. Iako još ne znaju točan datum emitiranja, Balossi i Mosca s velikim nestrpljenjem iščekuju taj trenutak. Do tada ih vesele i dodatno motiviraju komentari onih koji kažu da su pronašli svoje omiljene slastice za koje im ne treba mnogo vremena.

Strastvena ljubiteljica pin-up stila i 50-ih godina prošlog stoljeća, koje svakodnevno živi kroz svoj stil odijevanja, ukusa u glazbi i posebice u slastičarstvu, Alice Balossi ipak nije odoljela i nekim tradicionalnim hrvatskim receptima. Iako ih još nije sama pripremala, domaća makovnjača i bajadera, okusi su koje Balossi svakoga puta nosi kao uspomenu iz Hrvatske. Prateći njezine recepte sigurno možemo očekivati neku novu, jednostavniju, ali i dalje ukusnu verziju domaćih hrvatskih recepata.

Photo:Sonja Kovač

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.