Siječanjska Rijeka

Rijeka je najveća luka i treći grad po broju stanovnika u Hrvatskoj. Leži uz tok rijeke Rječine, po kojoj je i dobila ime. U zaleđu se pruža planinski prostor koji malima i velikima zimi pruža obilje radosti – čak i jedinstveno skijanje s pogledom na more! A kad u siječnju počnu poklade (fašnik, karneval), Rijeka postaje naš najšareniji i najveseliji grad.

Morčići
Na čelu povorke Riječkoga karnevala uvijek su morčići: maske s crnim licima i bijelim turbanima na glavi. Morčić je službena maska Riječkoga karnevala i zaštitni znak.

Zastrašujuća zvonjava
U povorci redovito sudjeluju i halubajski zvončari. Ogrću se ovčjom kožom, a preko nje debelim užetom privežu veliko zvono. Na glavu stavljaju zastrašujuće životinjske maske i rogove – ovnovske ili volovske. Svojim strašnim izgledom, zaglušujućom bukom i plesom tjeraju zle zimske duhove te prizivaju dolazak proljeća.

Trsat
Trsat je riječka gradska četvrt na uzvisini, s utvrdom i svetištem. S vidikovca na Trsatu pruža se najljepši pogled na grad i okolicu.

Znaš li?
Iz Staroga grada u podnožju brijega do svetišta i samostana na vrhu vodi više od pet stotina stuba. Graditi ih je počeo uskočki kapetan Petar Kružić, slavni branitelj grada Klisa.

Nika Borovac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.