Sanja Polak: „Moja misija je ispunjena! Uz moje knjige djeca su zavoljela knjige i čitanje, a Paulina P. postala je književni fenomen“

Renomirana hrvatska književnica i omiljena učiteljica Sanja Polak predstavila je u zagrebačkom Galleria Business Centru sedmi nastavak romana o sad već legendarnoj Paulini P., Priče s plaže Pauline P. Knjiga je napisana jednostavnim, duhovitim i iskrenim pismenim izrazom. Baš zbog toga mnoga će se djeca moći prepoznati u Paulininim ljetnim pričama. Knjiga nudi zabavno, zanimljivo i toplo štivo koje će mladi čitatelji sa zadovoljstvom čitati ma gdje bili.

Urednica dječjeg programa u Mozaiku knjiga, Ana Vukasović, smatra da se ovaj roman unutar serijala ističe po tome što djeci nove ljetne avanture Pauline u ovo pandemijsko doba pružaju ono što im je nedostajalo, određenu sigurnost i pogled u bolja vremena koja su ispunjena nadom. „Lijepe i jasne poruke romana Sanje Polak, koje u svakom čitatelju, bez obzira na godine, bude nadu i uče ga važnim životnim lekcijama, u ovakvom periodu dobivaju na dodatnoj važnosti“, rekla je Vukasović.

Nekoć čitateljica, a danas urednica. Vukasović je svjesna da je uređivanje ovakvih naslova velika odgovornost kojoj treba pristupiti s poštovanjem. „Romane o Paulini P. čitala sam u njihovim začecima u osnovnoj školi, a danas im, kao urednica, pristupam malo drugačije i donekle dvostrano. S jedne strane zadržavam tu dječju perspektivu, a s druge mu strane pristupam urednički. No ne zaboravljam uživati u njima na onaj dječji način jer me svaka rečenica vraća u djetinjstvo i neke davno proživljene priče“, dodala je Vukasović.

Stil pisanja Sanje Polak, kako tvrdi Vukasović, možemo usporediti s nekim od najvećih svjetskih autora, poput Sue Townsend i Jeffa Kinneyja. „Sanjina Paulina život promatra na jako entuzijastičan, katkada čak i dramatičan način te svaka i najmanja životna situacija postaje velika avantura. Pritom njezin pogled na svijet iznimno podsjeća na onaj Adriana Molea 1980-ih, kao i Kinneyjevog Grega u suvremeno doba. No i Adrian, i Paulina, i Greg sve te probleme uspijevaju riješiti uz pomoć obitelji i prijatelja te iz toga nešto naučiti. Sve troje, no svatko u svojem desetljeću, postaju glasovi jedne generacije u nastajanju“, zaključila je Vukasović.

Više od dva desetljeća i s preko sto ilustracija Stjepan Bartolić obilježio je romane Sanje Polak. Iako je njegov lik urezan u svačije djetinjstvo Bartolić nije niti sanjao da će Paulina postati legendarni književni lik. „Kada sam upoznao Sanju odmah sam dobio ideju kako želim ilustrirati Paulinu. Zapravo je to bilo veoma jednostavno, samo sam zamislio kako je Sanja Polak izgledala kao djevojčica – i tako je nastala Paulina P. Ona je plod moje mašte, jer moram priznati da niti nakon 2 desetljeća nisam vidio Sanjine slike kada je bila Paulininih godina“, rekao je Bartolić.

Autorica Sanja Polak naglasila je kako je smisao njezina pisanja želja da djeca imaju pristupačnu literaturu uz koju će zavoljeti čitanje i tek sada nakon sedmog nastavka sigurna je da je u tome i uspjela! „Moja misija je ispunjena! Napisala sam knjige uz koje su djeca zavoljela knjige i čitanje. Dnevnici su nastajali jer su djeca uvijek tražila nove nastavke, a ja sam samo odgovarala na njihove pozive i želje“, rekla je Polak.

Priznaje da je pisanje za djecu veoma teško, čak i teže nego pisanje za odrasle. „Djeci u tekstu nisu potrebne bravure, njima su važno kristalno jasne rečenice s dubokim i važnim mislima koje nose otkucaje mojeg i njihovog srca. To je ključ uspjeha mojih dnevnika o Paulini“, dodala je Polak.

Nikada ne smijemo zanemariti ilustracije, smatra Polak, i naglašava da je Stjepan Bartolić svojim radovima stvorio linearnu priču koja na jedinstven način nadopunjuje njezinu fabulu. Čitanje romana i čitanje ilustracija daje potpuni čitateljski doživljaj!

Nakon brojnih nagrada i priznanja, nakladom koja se bliži brojci od 200 000 prodanih primjeraka, više od 400 kazališnih izvedbi, Paulina P. ne staje! U tijeku je biranje glumca za njezinu ekranizaciju koja bi iduće godine trebala doći na filmska platna.

Iako je ostvarila sve o čemu jedan književnik može sanjati, Polak i dalje skromno govori o svojem književnom opusu. „Dugo mi je bilo teško priznati da je Paulina P. književni fenomen, jer kad to postaneš onda prestaješ raditi jednakom voljom i željom. Više od dvadeset godina branila sam se i bojala si priznati da je Paulina postala fenomen, ali sada sam spremna to prihvatiti i nadam se da novim nastavcima neću razočarati svoje vjerne čitatelje, suradnike, ali ni Paulinu P.“ zaključila je Polak.

Lik Pauline mnoge je generacije naučio mnogim životnim lekcijama, a Polak otkriva kojih je sedam stvari naučila iz sedam romana o Paulini P.:

  1. Ni rođenoj majci ne vjeruj kada ti kaže da je sve pod kontrolom.
  2. Hrabrost se uvijek isplati.
  3. Izbaci strahove iz sebe.
  4. Jasno i glasno pokaži svoje pravo ja.
  5. Odupri se svakom odmahivanju rukama i kolutanju očiju.
  6. Stoj čvrsto i sigurno na zemlji ako smatraš da si na pravom putu.
  7. Svima koji ti okreću leđa mahni i reci: „Hvala što ste bili u mojem životu, hvala vam i volim vas i želim vam sve najbolje u životu.

Ulomke iz romana Priče s plaže Pauline P. čitale su Gorana i Heda Marin.

Photo: Grgur Žućko

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.