RECENZIJA Tihana Malenica Bilandžija, Inkubator sreće

Američka novinarka i spisateljica Lisa Taddeo posvetila se osmogodišnjem istraživanju kako bi napisala istinitu priču o seksualnom životu triju stvarnih žena. Provela je s njima tisuće sati u osobnom kontaktu ili komunicirajući telefonom, preko poruka i e-pošte. Kako bi svoju knjigu „Tri žene“ (Mozaik knjiga, 2020.) učinila što vjerodostojnijom glavne junakinje dodatno je pratila na društvenim mrežama, razgovarala s njihovim članovima obitelji i prijateljima, novinarima, sucima, odvjetnicima, istražiteljima, kolegama i znancima, prikupljala i analizirala sudske spise i novinske članke. U dva slučaja je i sama provela neko vrijeme u gradu u kojima su živjele kako bi bolje upoznala njihovu svakodnevicu te je i osobno svjedočila mnogim trenucima opisanima u knjizi. Događaje iz prošlosti autorica je rekonstruirala na temelju sjećanja, korespondencije i dnevnika tih žena.      

Autorica je izabrala iznijeti priče Maggie, Line i Sloane jer su bile spremne biti iskrene prema sebi i svojoj žudnji, ali i zato jer je smatrala da se mnoge druge žene mogu poistovjetiti s njima. Ne nužno s njihovim konkretnim proživljenim iskustvima (iako ni to nije isključeno), koliko s emocijama i stanjima koja zbog njih prolaze.   

Lisa Taddeo dokumentaristički opisuje živote triju žena – ono što je vidljivo na van, ali i njihov unutarnji svijet. Čitajući njenu knjigu uranjamo, bez cenzure, u njihove misli, osjećaje, stanja i najiskonskije porive. Otkrivamo kako nas iskustva iz djetinjstva, posebno traumatična i neugodna, oblikuju kao odrasle osobe i neumoljivo slijede kroz život na vrlo suptilan način (dok ih ne osvijestimo), ali s vrlo opipljivim i, nerijetko, nepovratnim posljedicama.     

L. Taddeo nam nudi iskustvo bivanja „u tuđoj koži“, a onda je nemoguće ne suosjećati, ne razumjeti onoga u čijoj smo koži. Iz takve perspektive teško je osuđivati, dijeliti savjete „što bi bilo najbolje“ ili „kako je ispravno postupiti“. Podsjeća nas da je vrlo nezahvalno prosuđivati druge isključivo na temelju njihovog ponašanja i djela jer su ona samo vidljivi dio onoga što osoba proživljava. Ona su vanjska manifestacija unutarnjih stanja i borbi s kojima se svatko od nas nosi na manje ili više zadovoljavajući način. Knjiga „Tri žene“ pronašla je svoj put do čitatelja što potvrđuju osvojeno prvo mjesto na listi najprodavanije publicistike The New York Timesa u 2019. godini kao i nagrada British Book Awards u 2020. godini.

 

Izvor: Inkubator sreće

Photo: J Waite

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.