RECENZIJA Tena Božić, Ružičaste naočale

Možda ste bili jedna od onih osoba koja je odrastala uz kriminalističke serije ili je jedan dan slučajno stavila na RTL2 i pogledala neku od epizoda druge sezone Zločinačkih umova. Gledala sam Kosti, Mentalista, Cobru 11, doslovno sve te serije koje su se vrtile na TV-u. Ni u jednoj od tih serija nisam vidjela ovako bolesne i gnjusne zločine, ni jedna od tih serija me nije pripremila za Zločinačke umove, ali zato me ta serija pripremila za ovu knjigu jer je ova knjiga imala stvarno užasan zločin u pitanju.

“Trinity Scott, autorica podcasta o istinitim zločinima, na pragu je slave. Treba joj samo jedan značajan slučaj. 

Njezina je najnovija fiksacija Clayton Jay Pelley. Prije više od dva desetljeća ovaj je obiteljski čovjek i školski savjetnik priznao da je brutalno ubio svoju učenicu Leenu Rai. Ostaje samo pitanje: ZAŠTO? 

Dvadeset i četiri godine poslije, u nizu ekskluzivnih intervjua iz zatvora, Clayton otkriva što se uistinu dogodilo te noći ispod Đavoljeg mosta – on nikoga nije ubio. 

Trinityno slušateljstvo raste i ocjene nikada nisu bile više, no nedostaje ključna osoba slučaja: Rachel Walczak, umirovljena detektivka koja je nauštrb vlastitog života razotkrila Pelleyjeve uvrnute porive i smjestila ga iza rešetaka. Ona odbija biti dio Claytonove nove igre, no odjek Trinitynih djela preglasan je. Rachel mora slijediti istinu, čak i ako je bolna. 

Jedno je jasno: ispod Đavoljeg mosta nevinost umire.”

Leena je umrla na stvarno užasan način. Prvo je bila silovana, pa prebijena skoro do smrti, ugašene su cigarete na njoj i onda je ugušena u vodi.

Leena je imala 14 godina.

Trebao mi je trenutak da procesuiram ove podatke jer je zločin stvarno užasan i jer je ona bila djevojčica od 14 godina. Trudila sam se ne razmišljati o tome, trudila sam se ne zamišljati to jer mi je bilo previše užasno.

Ono što je bilo još gore je to što je njezin profesor to priznao. Znači on je iskoristio svoju poziciju i tako uništio jedan mladi život.

Ali, možda on to uopće nije napravio. Možda je priznao ubojstvo iz potpuno drugih razloga.

Ova knjiga je bila takav roller coaster tajni, otkrivanja i saznanja nekih stvari. Jedno malo mjesto je imalo toliko tajni koje su samo čekale da isplivaju na površinu. Čekale su pravi trenutak, ali uspjele su uništiti toliko života izlaženjem na površinu.

Radnja je odlično osmišljena. Imamo vraćanje u prošlost, skokove u budućnost. Radnju pratimo iz dvije različite perspektive, iz perspektive Trinity koja radi podcast i iz perspektive bivše policajke Rachel. Ona je godinama bila svjesna kako nije otkrila neke bitne stvari vezane uz zločin, ali dobila je priznanje koje joj je trebalo da zločinca strpa u zatvor. Jesu li onda uopće potrebni odgovori na neka bitna pitanja ako je zločinac tamo gdje treba biti?

Jako mi se svidjelo što smo imali poglavlja gdje je ukratko opisano kako se osjećaju određeni likovi, gdje se nalaze, dobili smo trenutno stanje likova koji su nekako utjecali na smrt Leene.

Mislim da je za čitanje ove knjige potrebno imati malo bolji želudac jer ćete otkriti stvari koje će vam možda biti previše bolesne, odvratne i potrebno je to dobro probaviti, malo zastati, uzeti pauzu i malo se obnoviti. Ali na kraju se isplati pročitati jer su stvarno dobri raspleti, stvarno je sve odlično odrađeno i imate priliku biti dobro iznenađeni razvojem radnje.

Ono što nisam spomenula da je ova knjiga inspirirana stvarnim događajima i to je nešto što stvarno razdrma čovjeka jer je teško razmišljati o tome da postoje ljudi koji su spremni učiniti tako grozne stvari bez grižnje savjesti i to me jako brine. Na neki način drago mi je što nema takvih zločina kod nas, što smo donekle pristojni. Da, postoje neki zločini bez kojih bi nam bilo bolje i ljepše, ali nema toliko groznih stvari koje mogu preokrenuti nekome želudac.

Knjiga mi je bila stvarno dobra. Podsjetila me na seriju Zločinački umovi koju stvarno obožavam. Brzo se čita i svakim poglavljem i svakom tajnom želite još toga, želite saznati istinu. Ako vam treba vrsta trilera nad kojim ćete se zamisliti i nad kojim ćete provesti više sati razmišljajući nego čitajući, ovo je prava knjiga za vas. Možda nećete uživati na onaj način kad uživate u lijepoj romantičnoj knjizi, ali uživat ćete na neki uzbudljivi i napeti način.

 

Izvor: Ružičaste naočale

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.