RECENZIJA Tena Božić, Ružičaste naočale

Ovom recenzijom ću se jako potruditi da vas uvjerim zašto morate pročitati ovu knjigu. Volite li tajne? Volite li dobre misterije? Volite li možda ljude koji su iznenada nestali i koji su možda mrtvi, možda živi? Ako ste odgovorili s da nastavite čitati ovu recenziju. a ako ste odgovorili s ne nastavite s velikom pažnjom čitati ovu recenziju.

“Noć kad je nestala autorice Lise Jewell mračan je psihološki roman o mladoj majci koja nestaje nakon zabave. 

2017 

Jedne tople ljetne noći u šarmantnom engleskom predgrađu održava se studentska zabava. U Mračnoj kući smještenoj na rubu guste šume okuplja se mladež na pragu zrelosti. Među njima je i devetnaestogodišnja Tallulah, mlada majka koja se samo na jednu noć želi provesti kao svoje vršnjakinje. Ali noć puna hormona, alkohola i mladenačkih snova završava Tallulinim nestankom koji ostavlja neizbrisiv trag na životima svih koji su je poznavali.

2018 

Sophie, spisateljica kriminalističkih romana, useljava se u kolibu nasuprot Mračne kuće. Dane provodi istražujući skrovite predjele tamne šume. No umjesto nadahnuća pronalazi obiteljske traume, mračne tajne i zlokobnu poruku na kojoj piše samo: OVDJE KOPATI”

Prvo, radnju pratite iz dva različita vremena. Pratite iz 2017. godine kad je Tallulah nestala, te 2018. kad Sophie pronalazi prvi trag koji bi mogao dovesti do razrješenja zločina, ako je zločina uopće bilo.

Takav način pripovijedanja radnje mi se jako svidio. Mogla sam pratiti radnju iz dva ugla gledanja i bilo je puno zanimljivije nego kad samo čitam iz sadašnjeg vremena i saznajem neke detalje preko tuđih priča. Radnja je bila odlično napravljena i tajne su se polagano otkrivale i taman kad se likovi zanimaju za nešto u 2018., dobijemo poglavlje iz 2017. koje govori o tome i koje nam otvara oči.

Stvari koje sam otkrila tijekom čitanja knjige su me toliko šokirale i iznenadile. Nisam zamišljala takvo razrješenje radnje, nisam očekivala da je baš taj lik ubojica, da je baš taj lik ubijen.

Tragovi koji su ostavljeni da se pronađu, jer je nekima više bilo teško za šutiti su me isto tako iznenadili, posebno me šokiralo tko ih je ostavljao. Toliko ljudi je znalo pravu istinu i kad su trebali pričati o tome, šutjeli su, štitili su se, tajili, ali na kraju više nisu to mogli podnijeti pa su sve iznijeli na vidjelo.

Priča je odlično osmišljena. Ideja mi se jako sviđa i dosta likova je napravljeno tako da se cijelo vrijeme sumnja na njih i da su tako tajnoviti i misteriozni. Nisam znala kome da vjerujem, nisam znala više u što na vjerujem i to je dovelo do toga da jedva čekam saznati što se dogodilo tu noć.

Vjerojatno sam zbog toga knjigu pročitala toliko brzo. Uzela sam ju u ruke i nakon toga ju više nisam ispuštala. Svaka stranica govorila je još, još, pročitajte me, zanima me, umrijet ćeš ako ne saznaš. Čak sam bila u napasti da pročitam zadnje poglavlje i riješim se te znatiželje kako bih lakše čitala knjigu. Uspjela sam se obuzdati, čitala sam sve po redu i uživala sam.

Fanovi trilera, fanovi otmica, fanovi dobre misterije, ovo je knjiga za vas! Morate uzeti ovu knjigu u ruke i dati si priliku da uživate u njoj. Moj savjet je da oslobodite što više vremena za nju i pročitate odjednom jer ako ste nestrpljivi kao ja, imat ćete prave muke dok čitate, ako nemate toliko vremena, onda se pripremite za teška mozganja u pauzama između čitala i zapamtite da je bolje čitati poglavlje po poglavlje nego si namjerno spojlati knjigu.

 

Izvor: Ružičaste naočale

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.