RECENZIJA Tena Božić, Ružičaste naočale

Ova knjiga me jako iznenadila. Počela sam ju polagano čitati, ne očekujući takve tajne i zaplete, pa me to sve jako iznenadilo i oduševilo. Obožavam kad se tako neke stvari polako saznaju, kad nas pisac drži u neizvjesnosti i polako nam daje dio slagalice kako bismo sastavili kompletnu sliku. Svaki detalj bio je dio slagalice, a konačna slika nam je otkrila tko je ubojica. Možda u nekim trenucima mislite da se neće otkriti tko je počinio ubojstvo, ali bez brige, dobijemo tu informaciju.

“Brecken Hill u New Yorku samo najimućniji mogu zvati domom. Fred i Sheila Merton jedni su od njih. Ali njihovo je bogatstvo slaba zaštita kada se nađu na meti brutalnog ubojice nakon uskršnje večere sa svoje troje odrasle djece. Sada će svako od njih naslijediti milijune.

Oni nikad nisu bili sretna obitelj, zahvaljujući prkosnom ocu i majci koja ih je zanemarivala. Je li netko od njih puknuo te kobne noći? Ili se uljez ušuljao i utažio svoje najgore porive? Mora da je tako, jer znali biste da je netko od vaših najbližih psihopat. Zar ne?”

Priča prati nekoliko glavnih likova. Pokušat ću vam sad riječima skicirati odnose između njih. Fred i Sheila su ubijeni bračni par. Njihova djeca su Dan, Catherine i Jenna. Fredova sestra je Audrey. Audreyeina najbolja prijateljica je Ellen koja je radila za Freda i ima kćer Rose koja je bila najbolja prijateljica Catherine. Dan ima ženu Lisu, Catherin muža Teda i Jenna ima prolaznog dečka Jacka. Ukratko to su likovi koji su bitni za radnju.

Knjiga započinje Uskršnjom večerom koja završi loše. Svi se posvađaju i idu kućama što brže. Ali nekim likovima tu noć ne završava. Možda ipak pronađu svoj put nazad do obiteljske kuće.

Malo sam ljuta što sam se povezala s likovima. Svi su bili bolesni, imali su malo psihopatske krvi u sebi, ali svejedno su mi neki likovi prirasli srcu. Osjećala sam gađenje prema Fredu jer je zlostavljao svoju djecu, osjećala sam ljutnju prema Sheili jer je ignorirala svoju djecu, ali najviše sam osjećala tugu prema toj djeci. Imali su teško djetinjstvo i zbog odgoja svojih roditelja su postali to što jesu. Postali su pohlepni, nezasitni, proračunati i okrenuti samo sebi. Žele samo sebi najviše, milijuni im nisu dovoljni i ne žele to podijeliti jedni s drugima, a kamoli s nekim tko nije jedan od njih.

Iako su se ponašali tako kako jesu, čitajući o njihovim životima bilo mi ih je žao. Bilo mi je užasno kad su svi razmišljali samo o bogatstvu i nasljedstvu, ali svejedno mi ih je bilo žao.

Dan je prošao najgore. Njega je otac najviše mučio svojim stavovima, izgubio je posao zbog oca i zbog oca se našao u problemima. Bilo je tužno vidjeti kako se on i Lisa muče i kako im je teško, ali isto tako bilo je malo ružno što su razmišljali samo o novcima kad su saznali za ubojstva.

U zaključku, povezala sam se s njima zbog tuge. Nikako nisu dobre osobe, samo su prošli jako loše u djetinjstvu.

Audrey mi je bila jedna od zanimljivijih likova. Ona je od početka vjerovala kako je ubojica netko od djece. Znala je neke užasne tajne koje je Fred imao i znala je kako on ima određene psihopatske crte. Zbog svoj djetinjstva s Fredom, znala je što bi njegova djeca mogla učiniti te se na razne načine borila da to dokaže. Htjela ih je okriviti, posebno zato što su joj s tim ubojstvom oduzeli mogućnost za luksuznim i lagodnim životom.

Svaka tajna u ovoj knjizi bila mi je zanimljiva na svoj način. Polako se sve otkrivalo i trenuci za otkriti nešto su bili idealni. Neću vam otkrivati te tajne jer ne trebate to saznati preko mene. Morat ćete sami pročitati knjigu kako biste to sve saznali. Samo htjela bih prokomentirati kako sam nešto iz šale pretpostavila i na kraju je ispalo tako. Jedna stvar koja me trebala najviše iznenaditi me nije toliko iznenadila jer sam gledala previše sapunica.

Meni se ova knjiga baš svidjela. Svidjelo mi se biti napeta cijelo vrijeme. Ne znam za vas, ali kad su tako neki napeti trenuci, ja moram sjediti jer jednostavno ne mogu napeta ležati i tako čekati da se nešto dogodi. Dok sam čitala ovu knjigu cijelo vrijeme sam sjedila! Sjedim, čitam i ne vjerujem što se sve događa.

Jako volim te razne drame koje nam trileri mogu dati. Baš uživam u svemu tome i drama u trilerima je drugačija nego drama u ljubavnim knjigama. Nije isto, ali obje drame mi se sviđaju.

Ja vam samo mogu reći da ako volite trilere pročitajte ovu knjigu. Također, ako vas zanimaju knjige o psihopatima, također bih vam preporučila ovu knjigu jer ima stvarno upitnih trenutaka kad se zapitate ponašaju li se stvarno tako neki ljudi.

Za kraj vam ostavljam dva kratka citata, ostalo što sam bilježila bili su napeti trenuci, a to vam ne želim citirati zbog spojlera.

 

Izvor: Ružičaste naočale

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.