RECENZIJA Tena Božić, Ružičaste naočale

Knjiga moga djetinjstva. Dobro, nisam ju pročitala u djetinjstvu, ali prvi put sam ju pročitala dok sam bila srednja škola. U tjedan ili dva pročitala sam sve naslove iz serijala i jedva čekala ponovno se družiti s njima.

Ipak, film Harry Potter i kamen mudraca, na kazeti, bio je film moga djetinjstva. Slučajno sam našla kazetu Harry Potter i odaja tajni, ali znam da sam imala i kamen mudraca. Stalno sam gledala te filmove i jednostavno sam postala fan.

“Okrenuvši omotnicu drhtavim prstima, Harry je ugledao tamnoljubičasti voštani pečat s utisnutim grbom: oko velikog slova ‘H’ bili su raspoređeni lav, orao, jazavac i zmija. Harry Potter ništa nije znao o Hogwartsu kad su počela pristizati pisma na Kalinin prilaz broj 4. Omotnica je bila debela i teška, od žućkastog pergamenta, a adresa je bila ispisana tintom smaragdnozelene boje. Nije bilo poštanske marke. Istog trena zaplijenili su ih Harryjevi bešćutni tetak i nemarna tetka.


Ali na njegov jedanaesti rođendan u život mu naprasno uđe divovski stranac i prenese nevjerojatnu vijest: Harry je čarobnjak i čeka ga mjesto u Školi vještičarenja i čarobnjaštva u Hogwartsu.


U tom trenu njegova nevjerojatna pustolovina počinje!”

Rijetko tko nije čuo za Harry Pottera. Kao u svijetu čarobnjaka, tako je Harry poznat i u svijetu bezjaka. Toliko je poznat da je ovo drugo izdanje ove knjige.

Dva puta sam pročitala Harry Pottera i kamen mudraca u izdanju Algoritma. Sad sam pročitala i izdanje od Mozaika. Ne mogu reći da sam primijetila neke razlike. Nisam išla uspoređivati svaku stranicu knjige iz oba izdanja, ali nije bilo prevođenja imena ako vas je toga strah, barem ja to nisam primijetila. Ne smeta mi prijevod imena ako ime ima neko značenje. Više sam za to, nego da imena ostanu i da se zapamte samo kao ime, ali ne i kao neka karakteristika.

Iskreno, skroz sam zaboravila da prvi dio ima samo 200-tinjak stranica. Jako sam brzo pročitala ovu knjigu i stvarno sam jako uživala. Podsjetila me na ljeto kad sam gutala cijeli serijal, podsjetio me na sve divne trenutke s filmovima i knjigama.

Nisam sigurna koliko da vam govorim o radnji jer mislim da svi već znaju koja je radnja ove knjige. A ako ne znate, mislim da je dovoljno znati kako je Harry novootkriveni čarobnjak koji odlazi u školu u koju su išli njegovi roditelji. Tamo upoznaje divne prijatelje i bori se protiv lošega.

Harry, Ron i Hermiona su divan prikaz pravog prijateljstva. Harry i Ron se nisu na početku odnosili lijepo prema Hermioni, a Hermiona je bila baš teška osoba. Na kraju su se svi ipak lijepo iskazali i pokazali kako mogu funkcionirati zajedno.

Još uvijek volim ovu knjigu i mislim da ću je voljeti sve do svoje starosti, pa možda čak i tada.

 

Izvor: Ružičaste naočale

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.