RECENZIJA Tena Božić, Ružičaste naočale

Ova knjiga je brutalna. Toliko se toga događa u njoj. Ova je ubojica, ona je ubojica, ova je živa, ona je mrtva. Samo ostanete paf, spustite knjigu, gledate u prazno i razmišljate o tome što ste pročitali.

“Paris Peralta uhićena je u vlastitoj kupaonici prekrivena krvlju, s britvom u ruci, stojeći iznad trupla svojeg poznatog supruga. Zna da će biti optužena za ubojstvo. No to joj nije najveća briga. Pitanje je vremena kad će mediji koji je oblijeću razotkriti njezinu mračnu prošlost i zastrašujući identitet. Njezin život i budućnost koje je tako dugo gradila sada su na rubu propasti.

Dvadeset pet godina prije, Ruby Reyes, poznatija kao Ledena kraljica, optužena je za slično ubojstvo u slučaju koji je opčinio javnost ranih devedesetih. Ruby zna tko je Paris uistinu i kad neočekivano bude puštena iz zatvora, prijeti da će razotkriti sve Parisine tajne. Paris ne preostaje ništa drugo nego se napokon suočiti s mračnom prošlošću od koje je davno pobjegla.”

Ova knjiga bavi se s nekoliko tema. Prvo, imamo ubojstvo. Možda je to čak najteža od svih tema. Zatim imamo zanemarivanje djeteta od strane majke, imamo seksualnog zlostavljanja, okej, možda je to najteža tema, i onda još imamo i namještanja ubojstva.

Toliko toga se dogodilo u knjizi da sam ja na trenutak zaboravila koji je točno zločin u pitanju i o kome je uopće knjiga.

Radnja prati Paris. Našla je muža u kadi, mrtvog, a ona je optužena i dok se bori s tim, dolaze joj pisma prijetnje od Ruby jer ona zna koji je još zločin počinila.

Bilo mi je teško čitati o nekim stvarima. Koliko god volim trilere, posebno ovakve s raznim plot twistovima, teško mi je čitati o nekim temama. U ovoj knjizi riječ je o seksualnom zlostavljanju djeteta. To je stvarnost s kojom se suočavamo i takvih stvari ima oko nas, a imam dojam da rijetko tko reagira na to. Najgore je kad se takve stvari događaju u obitelji i onda nitko izvana ni ne može reagirati. Grozno je i bilo mi je teško čitati o tome.

Ali zbog nekih stvari koje se razrade tijekom radnje, knjiga je stvarno odlična. Držala je moju pažnju cijelo vrijeme i jedva sam čekala saznati pravu istinu.

Na kraju, ubojstvo Parisinog muža uopće nije bilo glavno u radnji, zapravo je cijela radnja išla oko Paris i njezinog života. Upoznali smo se s njom, saznali tko je točno ona bila, kakva je bila osoba i kako je došla do tog trenutka u životu.

Knjiga mi se zbog toga jako svidjela. Na početku knjige dobijemo dojam kao da je ubojstvo glavna tema, pa s razvojem radnje, neke stvari nas koliko iznenade jer ne očekujemo da će se dogoditi. Držimo knjigu u rukama i pitamo se “Što se upravo dogodilo?” i “Koliko je realno da se ovo dogodilo?” jer meni neke stvari nisu bile realne. Toliko su me iznenadile da sam se stvarno pitala što se još sve može dogoditi.

Knjiga ima odlično razrađenu radnju. Poglavlja su kratka i knjiga se čita užasno brzo. Jednom kad upoznate Paris, imate želju upoznati ju do kraja i dok ne dođete do kraja knjige, jednostavno nemate mira.

Imate moju preporuku i svakoj osobi koja voli dobar triler mislim da će se ova knjiga svidjeti.

 

Izvor: Ružičaste naočale

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.