RECENZIJA Tena Božić, Ružičaste naočale

Znam da ste ovo možda već čuli od mene ove godine, ali ovo mi je do sad najbolji triler ove godine. Kad ih usporedim s prethodnima za koje sam ovo rekla, stvarno je puno bolji od svih njih, a sad ću vam reći zašto.

Toliko toga je u ovoj knjizi šokantno i iznenađujuće. Mene je osobno iznenadilo toliko toga i nisam ništa od toga očekivala. Ja sam tip osobe koji ne voli pretpostavljati tko je ubojica, zašto je netko nekoga ubio, ali da sam nešto i pretpostavila za ovu knjigu, skroz bih pogriješila.

Najprije je nestala Shelby Tebow. Nedugo zatim, Meredith Dickey i njena šestogodišnja kćer Delilah nestaju nekoliko ulica niže od mjesta na kojem je Shelby posljednji put viđena. Strah se uvlači u inače mirnu zajednicu. Jesu li ovi događaji povezani? Kako se nešto tako grozno moglo dogoditi u njihovom malom gradu?

Sada, jedanaest godina kasnije, Delilah se odjednom vraća. Svi žele znati što joj se dogodilo, ali nitko nije spreman na ono što će doznati…

Sad ću vam navesti razloge zašto je baš ovaj triler meni najbolji ove godine, do sada.

Prvo. Radnja je jako nepredvidljiva. Meni je otkriće ubojice bilo jako šokantno jer to stvarno nisam očekivala. Iznenadilo me kako se sve to dogodilo, kako je došlo do tih nestajanja žena, iznenadilo me koliko je tu tajni bilo.

Drugo. Knjiga je bogata tajnama. Ja jako volim tajne, a još više volim kad se otkrivaju povremeno u knjigama, volim te trenutke kad se nešto otkrije što preokrene cijelu radnju za 180 stupnjeva. Teško je to napraviti toliko dobro jer se nekad neke stvari otkriju u krivom trenutku, prerano ili prekasno, ali ovdje je sve bilo na svome mjestu.

Treće. Način prenošenja radnje je poseban i drugačiji. Oduševilo me vidjeti kako je Delilah provodila svoje vrijeme u podrumu. Bilo je teško čitati o tome, bilo je još teže to zamisliti, ali divim se autorici što je to toliko detaljno objasnila. Taj dio me toliko oduševio, a opet i začudio me kako netko tako nešto može toliko detaljno opisati.

Iznenadilo me koliko je to detaljno bilo. Mislim da je taj dio s njezinim doživljajima bio baš odličan za cjelokupni doživljaj knjige. Mogli smo se poistovjetiti s njom i nadati se da će pronaći svoj sretan kraj.

Četvrto. Knjiga je toliko napeta da ju morate pročitati u jednom danu. Ja sam svoju uzela u ruke i nisam ju ispustila sve dok ju nisam pročitala. Uzela sam pauzu za wc i hranu, ali osim toga, nisam ju mogla duže ispustiti iz ruku. Napetost se povećava svakom stranicom i stvarno vas “tjera” na čitanje.  Ako tražite knjigu koju ćete pročitati u jednom danu, ovo je definitivno knjiga za vas.

Ukratko, ova knjiga sadrži sve ono što ja očekujem od dobrog trilera. Napeta je, brzo se čita, kraj je neizvjestan i ima dosta obrata. Možda mi zato i je većina trilera među najboljima, ali ne tražim stvarno puno. Ova knjiga me oduševila na drugačiji način i na kraju godine, a imamo eto još dva i pol mjeseca, možda ovaj triler stvarno bude najbolji.

Toliko toga bih vam još htjela napisati o knjizi, ali onda bih vam uništila kraj, a to je najbolji dio knjige. Htjela bih komentirati s vama koliko je to sve bilo napeto i što me posebno iznenadilo, ali onda bih vam otkrila nešto što je preveliko i samim time bih vam uništila knjigu.

Planiram jednog dana opet pročitati ovu knjigu i vidjeti postoje li tragovi koji bi mi mogli odati ubojicu tijekom cijele knjige. Nekako pretpostavljam da postoje, ali nisam detektiv da tako nešto otkrijem na vrijeme.

Imate moju preporuku za čitanje ove knjige, a ako ste ju pročitali, slobodno mi se javite na Instagramu da ju prokomentiramo.

 

Izvor: Ružičaste naočale

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.