RECENZIJA Petra Petrović, Knjige u svom filmu

Pročitali smo knjigu koju je napisala Lucy Clarke, Kuća na hridi. Našu recenziju knjige Kuća na hridi pročitajte u članku.

Autor: Lucy Clarke
Izdavač: Mozaik knjiga d.o.o., 2021.

Za ovaj roman kažu da je “savršen primjer napetog štiva u kojem se stranice okreću same od sebe”, što definitivno potpisujem. Isto tako kažu i da se radi o jezivom i užasavajućem štivu. Djelomično ću se složiti jer nakon gomile pročitanih “jezivih i užasavajućih” romana, mojih omiljenih autora Chrisa Cartera i Tess Gerritsen, malo je toga što me može užasnuti.

Netko od vas će možda ipak umirati od straha tijekom čitanja i to je za ovaj žanr pun pogodak. No, upoznajmo se malo sa samim djelom.

Elle Fielding je spisateljica, autorica jedinog bestselera, koja odlazi u Francusku na dvotjednu turneju i pritom odluči iznajmiti svoju kuću preko Airbnb platforme. Po povratku, u kući pronalazi tragove koji upućuju na to da je netko provalio u njenu radnu sobu, koja je trebala biti zaključana. Međutim, i dalje se u kući na hridi događaju čudne stvari: otvoreni prozori za koje je sigurna da ih je zatvorila, zaboravljena slavina u kupaonici koja će izazvati poplavu, koraci koji upućuju da se unutra nalazi uljez… Ili je to sve samo u njezinoj glavi?

Ponekad me zaista smeta što se u ovakvim situacijama likovima “sugerira” da je to samo njihova bujna mašta, da je moguće da su ipak zaboravili zatvoriti slavinu ili prozor. Uz to, naravno, likovi imaju problema s nesanicom i alkoholom. I bingo, problem riješen.

Istina je da će na glavni ženski lik utjecati činjenica da se isti nalazi pod velikim stresom zbog približavanja roka za novi roman, kao i mučan razvod kroz koji trenutno prolazi. Definitivno će joj odmoći i pridonijeti njenoj ranjivosti, objavljivanje postova na društvenim mrežama. Jasno je da zbog posla kojim se bavi, Elle “mora” biti socijalno aktivna, međutim treba postaviti granicu i zapitati se – koliko toga objaviti da se ne bi zloupotrijebilo. Jer uljez vreba na svakom koraku.

Recenzija knjige: Kuća na hridi

Srećom, na kraju se ispostavi da te osobe nisu lude niti zaboravne, da imaju svoje progonitelje koji ih žele na taj način potpuno izludjeti, zbog ljubomore, zavisti, mržnje…

Autorica fino plete priču o jednoj velikoj tajni koja će na kraju isplivati na vidjelo, a za to vrijeme servirati čitatelju potencijalne Elline progonitelje. Priznajem da sam shvatila o komu se radi, međutim nisam očekivala ovakav rasplet, niti kraj romana, koji mi se svidio baš takav kakav jest.

Konačno jedan roman ovog tipa koji je vrlo dobro napisan i koji ima glavu i rep, kako se to i očekuje. Definitivno preporuka za čitanje – nadam se da će vas tjerati na bjesomučno okretanje stranica do samoga kraja, uz intenzitet jeze i užasa u vrlo malom obimu.

Lucy Clarke je do sada objavila pet romana, od kojih je jedino ovaj preveden na hrvatski jezik. Kuća na hridi je prevedena na dvanaest jezika i autoričin je najuspješniji uradak do sada.

“Život se ne bi trebao vrtjeti oko filtriranih fotografija i natpisa ispod njih, zar ne? Ono što bi trebalo biti važno jesu rođenje i smrt, i prekrasno, brutalno vrijeme koje se proteže između njih.”

“Ne mogu se oteti dojmu da će u budućnosti nastupiti vrijeme pobune protiv društvenih mreža, vrijeme kada će ljudi poželjeti ukloniti s interneta sve intimne detalje koje sada tako spremno dijele. Zar ne shvaćaju da će te informacije zauvijek ostati tamo negdje vani? Zamišljam pauke koji gmižu internetskom mrežom, tražeći ljušture informacija koje leže razbacane uokolo poput sasušenih muha.”

“Kada ste pisac, ne postoje loše situacije – samo materjjal za pisanje.”

Ocjena: 9/10

 

Izvor: Knjige u svom filmu

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.