RECENZIJA Saša Jakšić, Ovisna o čitanju

Uh kakva knjiga! Ostavila me bez daha sinoć! Jako, jako, jako napet psihološki triler – već dugo nisam čitala nešto tako napeto. I totalno nepredvidljivo – nema šanse da pogodite u kojem smjeru će priča krenuti, a iznenađenja se samo nižu kako se primičete kraju – koji ne možete predvidjeti, niti naslutiti – a kraj je ugodno iznenađenje, bar za mene.
Evo priče: Emily je mlada žena koja se bori sa anksioznošću i tjeskobom, jer je njena zadnja veza bila strašno toksična, i završila je na ružan način, i ona se nekako uopće nije do kraja oporavila od toga. Ima bezvezni posao, mali stan, i gotovo nikakav privatni život – a onda jedan dan doživi nešto strašno, i njen će se život promijeniti iz korijena. Naizgled običan dan pretvori se u užasnu noćnu moru, kada Emily iz lifta pristojno propusti da prva izađe mlada, prekrasna žena sa djetetom u dječjim kolicima, a ta ista žena taj tren kada se nađe na ulici bude pregažena autom, i ostane na mjestu mrtva pred njenim očima- u zadnji je čas odgurnula kolica, tako da je dijete preživjelo. Emily nekako bježi sa mjesta zločina, jer ne želi da se otkrije da je ona bila svjedok te nesreće, ako je uopće to bila nesreća, jer ne želi da njeno ime osvane u novinama ili na društvenim mrežama – panično se boji da ju bivši dečko ne nađe. Ali odmah saznaje ime te žene, i provodi slijedeće dane opsesivno tražeći sve o njoj na društvenim mrežama. Pronalazi njen profil na Facebooku, čita njene prijašnje postove, saznaje da je bila udana za prezgodnog i uspješnog pisca, koji se po postovima koje objavljuje, ubija od tuge za svojom voljenom suprugom. Emily je shrvana osjećajem krivnje – stalno razmišlja o tome kako je to mogla biti ona, kako je ona mogla i zapravo trebala poginuti umjesto Rose, i ima napade tjeskobe, jer počinje vjerovati da se njen bivši dečko vratio u njen život. Uz to, nekako je i ljubomorna na Rose, koja i nakon smrti privlači toliko pažnje, jer imala je toliko puno prijatelja, bila je tako omiljena, očito draga, lijepa, divna supruga i majka. Guta tablete i votku, odlazi čak i na Roseinu sahranu, a onda odluči javiti se na njeno radno mjesto – i malo po malo počinje sanjariti o tome da preuzme i cijeli njen život. Jer Rose je bila tako sretna, imala je predivnog supruga, prekrasnu kuću, najslađe dijete na svijetu, a čak i posao koji je radila je bio super, jer su je svi tamo voljeli – za razliku od Emily, Rose je imala sve, i sve je bilo tako savršeno. A Emily isto zaslužuje sreću – pa što je loše u tome što želi imati sve to što je imala Rose? Uz to, netko bi zaista trebao utješiti njenog supruga, i pobrinuti se za to dijete, a Emily se čini da je ona idealna osoba za to. No, ničiji život nije savršen, i nitko kao osoba nije savršen, koliko se god to činilo takvim na društvenim mrežama – a Emily to neće saznati sve do samog kraja knjige, kada više neće znati kome i u što da vjeruje, jer upast će u zapletenu mrežu ljubomore, posesivnog kontroliranja, patoloških laži, ubojstava, i nasilja.
Majstorski napisan triler, pun obrata, napetosti, genijalno osmišljenih likova – zaista mi se svidio, i ima sve moje preporuke!

 

Izvor: Ovisna o čitanju

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.